Πιέσεις στις ευρωαγορές, στο «φόντο» των ανησυχιών για την οικονομία

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Μοιράσου το
Πιέσεις στις ευρωαγορές, στο «φόντο» των ανησυχιών για την οικονομία
Οι μεγαλύτερες απώλειες για την Παρασκευή στα χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Σε κλοιό πιέσεων κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Παρασκευή, χάνοντας τα μικρά κέρδη που σημείωναν στο άνοιγμα της συνεδρίασης και εν μέσω των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας και αναμένοντας εξελίξεις από τις ΗΠΑ και την αύξηση της οροφής του αμερικανικού ομοσπονδιακού χρέους.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να προβληματίζονται για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά και από τα στοιχεία για την ύφεση στη Γερμανία κατά το α' τρίμηνο του 2023 και καθώς αναμένονται οι επόμενες κινήσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών επί της επιτοκιακής τους πολιτικής για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- στην Ευρωζώνη, ωστόσο δεν έδωσε κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε αυτό θα γίνει.

Οι δηλώσεις του Λέιν «διαβάζονται» πως δείγμα πρόθεση της ΕΚΤ για συνέχιση της αύξησης των βασικών επιτοκίων της, ενόψει της συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας τον Ιούνιο.

Στις ΗΠΑ, συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών ώστε να αρθεί το αδιέξοδο για το ομοσπονδιακό χρέος και ώστε η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να μην οδηγηθεί σε αδυναμία αποπληρωμής των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Η κίνηση των δεικτών

Μάκρο

Ανοδικά κινήθηκαν για τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και φανερώνοντας «αντοχή» των καταναλωτών εν μέσω ενός περιβάλλοντος υψηλού πληθωρισμού και ενισχυμένου κόστους δανεισμού λόγω της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατικής αρχής της χώρας (ONS), οι λιανικές πωλήσεις σε μηνιαίο επίπεδο αυξήθηκαν 0,5% έναντι συρρίκνωσης 1,2% τον Μάρτιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια αύξηση 0,3%.

Κάμψη κατέγραψε το οικονομικό κλίμα στην Ιταλία για τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 108,7 μονάδες έναντι 110,4 μονάδων τον Απρίλιο.

Θετικό κλείσιμο της Παρασκευής στην Ασία

Ανοδικά πρόσημα κατέγραψαν οι μεγάλες αγορές της Ασίας για την Παρασκευή, «πατώντας» στο θετικό κλίμα από την Wall Street την Πέμπτη.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία κέρδισε 0,37% στις 30.916 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε 0,23% στις 7.154 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα ισχυροποιήθηκε 0,16% στις 2.558 μονάδες, ενώ στην Κίνα ο Shanghai Composite κέρδισε 0,35% στις 3.212 μονάδες και ο Shenzhen Component ενισχύθηκε 0,26% στις 10.925 μονάδες. Ο Hang Seng παρέμεινε κλειστός λόγω εθνικής αργίας στο Χονγκ Κονγκ, ενώ την Πέμπτη «χτύπησε» το χαμηλότερο επίπεδο του εντός του 2023.

Σε επίπεδο εβδομάδας, μόνο ο Nikkei και ο Kospi κατέγραψαν θετικά πρόσημα, με κέρδη υπό του 1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ένεση» 1,8 δισ. δολαρίων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης μέσα στο 2023

Nvidia: Το fund της Κάθι Γουντ «ξεφορτώθηκε» μετοχές πριν από την άνοδο των 560 δισ. δολαρίων