Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές από το αδιέξοδο για το χρέος στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές από το αδιέξοδο για το χρέος στις ΗΠΑ
Ο FTSE στο Μιλάνο ηγήθηκε των σημερινών απωλειών, υποχωρώντας 2,39% στις 26.524 μονάδες. Η ασυμφωνία για το «ταβάνι» του χρέους στις ΗΠΑ, επιτείνει την αγωνία στις αγορές.

Στο «κόκκινο» έκλεισαν και σήμερα, Τετάρτη, οι ευρωαγορές καθώς το επενδυτικό κλίμα έχει επιβαρυνθεί από το αδιέξοδο στις συνομιλίες για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, ενώ επί τάπητος τίθενται και μακροοικονομικά στοιχεία.

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι επανέλαβαν ότι δεν τίθεται θέμα αθέτησης πληρωμών από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για διακομματική συμφωνία» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ωστόσο, δεν έχει βγει ακόμη «λευκός καπνός» από τις συνομιλίες για το αμερικανικό χρέος με την διορία της 1ης Ιουνίου να πλησιάζει, παρατείνοντας την αγωνία για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η πολύμηνη διαμάχη για το όριο του χρέους επιβαρύνει ήδη την οικονομία. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι δυνατή, αλλά ο χρόνος τελειώνει», λέει η Νάνσι Βάντεν Χούτεν της Oxford Economics. Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αθετήσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το χρέος της, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διολισθήσουν σε ύφεση και να επηρεάσουν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Stoxx 600 αποδυναμώθηκε 1,81% στις 457 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 απώλεσε 1,79% στις 4.264 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε 1,92% στις 15.842 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι διολίσθησε 1,7% στις 7.253 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 1,75% στις 7.627 μονάδες. Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ηγήθηκε των απωλειών με -2,39% στις 26.524 μονάδες και ο IBEX 35 σημείωσε πτώση 1,12% στις 9.163 μονάδες.

Παραμένοντας επί ευρωπαϊκού εδάφους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια αρκετές φορές και στη συνέχεια να τα κρατήσει σταθερά για κάποιο διάστημα, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ. Να σημειωθεί ότι ήδη η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο.

Επιχειρηματικά νέα

Ανοδικά κινήθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Marks & Spencer για το σύνολο του οικονομικού έτους που ολοκληρώθηκε την 1η Απριλίου του 2023, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που επηρέασαν τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας λιανεμπορίου στη Βρετανία. Τα προ φόρων κέρδη της Marks & Spencer έφτασαν τα 475,7 εκατ. στερλίνες (590,6 εκατ. δολάρια) έναντι 391,7 εκατ. στερλινών το προηγούμενο οικονομικό έτος. Τα έσοδα της εταιρείας ενισχύθηκαν στα 11,93 δισ. στερλίνες έναντι 10,89 δισ. στερλινών στο προηγούμενο οικονομικό έτος. H μετοχή της εταιρείας στο Λονδίνο κερδίζει άνω του 7,5%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης η μετοχή της Embracer, αφού η εταιρεία gaming «κούρεψε» σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις για τα κέρδη των επόμενων μηνών λόγω της ακύρωσης μιας εμπορικής συνεργασίας, που αναμένεται να αποφέρει πλήγμα έως και 2 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία, που έχει στους καταλόγους της -μεταξύ άλλων- τίτλους όπως το Tomb Raider, το Duke Nukem, το Middle Earth, ανακοίνωσε πως «η στρατηγική συνεργασία» που είχε προετοιμάσει για τα επόμενα 6 χρόνια δεν θα υλοποιηθεί καθώς ενημερώθηκε για «το αρνητικό αποτέλεσμα» με τον ανώνυμο επενδυτή το βράδυ της Τρίτης.

Μάκρο

Μικρή κάμψη παρουσίασε ο πληθωρισμός στη Βρετανία για τον Απρίλιο, παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδα μεγαλύτερα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές και ιδιαίτερα πιο ενισχυμένος από τον στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE). Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS), ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,7% έναντι 10,1% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,2% έναντι 0,8% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,7%. Πρόκειται για την πρώτη μέτρηση κάτω από το 10% από τον Αύγουστο του 2022. Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 6,8% έναντι 6,2% τον Μάρτιο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 6,2%.

Ισχυρή κάμψη παρουσίασε ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo κατά τον Μάιο, καθώς διαμορφώθηκε στις 91,7 μονάδες έναντι 93,6 μονάδων τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 93 μονάδες. Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση του δείκτη σε μηνιαίο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Autohellas: Αυξημένος κατά 53,1% ο τζίρος στο α' τρίμηνο - Στα 221,6 εκατ. ευρώ

«Φρένο» ανόδου στο Χρηματιστήριο υπό το βάρος διεθνών πιέσεων και profit taking

ΟΠΑΠ: Στα 118 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο α' τρίμηνο - Αύξηση 33,6%

gazzetta
gazzetta reader insider insider