Ηappy end... σε «Ηρακλή» και τιτλοποιήσεις -μεταξύ άλλων- φέρνει η επικείμενη «αναβάθμιση»

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηappy end... σε «Ηρακλή» και τιτλοποιήσεις -μεταξύ άλλων- φέρνει η επικείμενη «αναβάθμιση»
Οι συνέπειες της επικείμενης «αναβάθμισης» σε παλιές και νέες τιτλοποιήσεις, στους τραπεζικούς ισολογισμούς και στην σχετική “θέση” του ελληνικού χρέους σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου.

Πολύ κουβέντα για την επικείμενη «αναβάθμιση» του ελληνικού χρέους, το πιθανότερο στις 8 Σεπτέμβρη, αλλά πέρα από το ελληνικό δημόσιο, ο μεγάλος «ωφελημένος» θα είναι οι τράπεζες και το happy end – εκτός απροόπτου βέβαια – του... άθλου του «Ηρακλή».

Η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης δεκάδων δισ. ευρώ NPLs και NPEs από τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, παραμένει μείζον ζήτημα για την οικονομία.

Ο λόγος είναι προφανής.

Τα senior ομόλογα που έχουν εκδοθεί ήδη και τα οποία εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο, προφανώς «ανατιμώνται» με την αναβάθμιση εμμέσως, αλλά αμέσως, αφού με την βελτίωση σε investment grade διαβάθμιση, ουσιαστικά έχουν αντίστοιχα μικρότερο τον πιστωτικό κίνδυνο (με βάση την αξιοπιστία του εγγυητή που είναι το ΥΠΟΙΚ).

Αυτό μεταφράζεται σε ανατίμησή τους, που σημαίνει ότι οι κάτοχοί τους, δηλαδή οι τράπεζες που τα έχουν «νοικιάσει» ως εγγύηση για τις τιτλοποιήσεις θα έχουν ένα καλύτερης ποιότητας και τιμής asset στον ισολογισμό τους.

Όσο δε για τα εναπομείναντα «πακέτα» NPLs και NPEs που ήδη περιμένουν από το 2022 για να υλοποιηθούν, τελικά η... καθυστέρηση – πάνω από ένα χρόνο μέχρι το φθινόπωρο – θα τους βγει σε καλό, αφού το «κόστος» που θα πρέπει να πληρώσουν για να απαλλαγούν από αυτά θα είναι μικρότερο.

Τόσο μικρότερο μάλιστα όσο θα είναι η βελτίωση της αξιοπιστίας των ελληνικών ομολόγων.

Με άλλα λόγια οι «νέες» εγγυήσεις, στον βαθμό και στην έκταση που θα χρειαστούν, τα "guarantee fees", θα είναι πολύ χαμηλότερα αφού τα νέα CDS του Ελληνικού Δημοσίου θα είναι πλέον πολύ χαμηλότερα.

Οι κίνδυνοι

Πόσο χαμηλότερα; Δύσκολο ακόμα να εκτιμήσει κανείς γιατί αυτό μόνο εν μέρη θα εξαρτηθεί από την αναβάθμιση, καθώς το εξωτερικό περιβάλλον, λόγω της εν εξελίξει κρίσης στο αμερικανικό χρέος, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα με βεβαιότητα που και πως θα έχει στο μεταξύ διαμορφωθεί.

Όλοι βέβαια θεωρούν ότι είναι αδύνατον στην Ουάσιγκτον οι πολιτικές δυνάμεις να επιτρέψουν η πολιτική κρίση να οδηγήσει σε ένα αμερικανικό και διεθνή Αρμαγεδδώνα.

Αλλά παρόλα αυτά, το «πως» τελικά θα ξεπεραστεί αυτό το πολιτικό αδιέξοδο απειλεί να αφήσει δραματικές συνέπειες στο οικονομικό επίπεδο, καθώς ήδη ο πλανήτης στρέφοντας την προσοχή του σ' αυτό αντιλαμβάνεται το που έχει φτάσει το αμερικανικό χρέος. Και το πόσο αυτό – σε κάθε περίπτωση – θα επηρεάσει την νομισματική κρίση.

Με αυτά τα δεδομένα, η «αναβάθμιση» του ελληνικού χρέους θα πρέπει να... αναμετρηθεί με τις αντιξοότητες στο διεθνές περιβάλλον.

Αλλά από μία καλύτερη θέση, αφ' ενός γιατί το δημόσιο χρέος έχει ήδη συμπιεσθεί στο 171% του ΑΕΠ από επίπεδα πάνω από το 204% που βρισκόταν μέχρι πρόσφατα και αφ' εταίρου γιατί θα το κάνει αυτό από μία συγκριτικά καλύτερη θέση από ότι για παράδειγμα το ιταλικό χρέος.

Ήδη σ' αυτή την προοπτική, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί, ενώ οι αποδόσεις και τα spreads έχουν μειωθεί.

Οι αποδόσεις αποκλίνουν θετικά από τις αντίστοιχες των ιταλικών ομολόγων και συγκλίνουν αρνητικά με τις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων.

Οι αγορές, με την βοήθεια... και της ενεργού διαχείρισης του ελληνικού χρέους από πλευράς ΟΔΔΗΧ, ήδη προεξοφλούν αυτή την τάση και κυρίως «προεξοφλούν» νέα θετικά γεγονότα πριν από το κλείσιμο του 2023, που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και την «θέση» του ελληνικού χρέους στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.

Με απλά λόγια, ενώ οι συνθήκες δανεισμού, λόγω της συνέχισης της αύξησης των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, θα επιδεινώνονται γενικά, για το ελληνικό χρέος θα κινούνται αντίθετα και θα βελτιώνονται.

Ή τουλάχιστον δεν θα επιδεινώνονται τόσο όσο στις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόρισμα εποπτείας: Βιώσιμο το χρέος, επαρκή μέτρα στήριξης- Καλή πρόοδος σε κτηματολόγιο και ιδιωτικοποιήσεις

CNBC: «Άλμα» 30% για το ΧΑ φέτος - Η Ελλάδα από «προβληματικό παιδί», «υπόδειγμα μεταρρυθμίσεων»

Στο «ραντάρ» της Credit Suisse η Ελλάδα - Τι δείχνει το «stress test» για την οικονομία

gazzetta
gazzetta reader insider insider