Τέταρτη σερί εβδομάδα ανόδου για το πετρέλαιο - «Άλμα» άνω του 5% το φυσικό αέριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέταρτη σερί εβδομάδα ανόδου για το πετρέλαιο - «Άλμα» άνω του 5% το φυσικό αέριο
Τέταρτη σερί εβδομαδιαία άνοδος για τον «μαύρο χρυσό».

Το πετρέλαιο κατέγραψε κέρδη την Παρασκευή σημειώνοντας τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο, ενώ εξαιρετική ήταν και η επίδοση του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, υπήρξε και έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με την οποία η περικοπή παραγωγής εκ μέρους του OPEC+ θα φέρει την αγορά αργού σε έλλειμμα πρόσφοράς έναντι της ζήτησης νωρίτερα απ' όσο αναμενόταν.

Υπό αυτό το πρίσμα, το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου ενισχύθηκε 0,4%, για να διαμορφωθεί στα 82,52 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Για την εβδομάδα, οι τιμές του ενεργού συμβολαίου έκαναν άλμα 2,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Το αργό Brent παράδοσης Ιουνίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, κέρδισε 0,3%, στα 86,31 δολάρια το βαρέλι στην ICE Futures Europe, και κατέγραψε εβδομαδιαία άνοδο 1,4%. Το Brent και το WTI σημείωσαν αμφότερα την τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδό τους.

Η βενζίνη παράδοσης Μαΐου, σημείωσε κέρδη 0,2% στα 2,84 δολάρια το γαλόνι και εβδομαδιαία άνοδο 0,8%. Το πετρέλαιο θέρμανσης Μαΐου διαμορφώθηκε στα 2,64 δολάρια το γαλόνι, με πτώση -1,3% για τη συνεδρίαση και απώλειες 0,8% για την εβδομάδα. Το φυσικό αέριο παράδοσης Μαΐου εκτοξεύθηκε κατά 5,3% για να εγκατασταθεί στα 2,11 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες και σε επίπεδο εβδομάδας ισχυροποιήθηκε 5,1%.

Ο υψηλός πληθωρισμός και η επιθετική Fed είχαν «χαλάσει το πάρτι για τους πετρελαιοπαραγωγούς, αλλά τώρα επέστρεψαν και το ράλι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», υπογραμμίζει ο Μανίς Ρας, διευθύνων σύμβουλος της Velandera Energy Partners. «Με την κορύφωση του πληθωρισμού και την σταδιακή υποχώρησή του, οι επενδυτές πλέον μπορούν να αποτινάξουν τον μακροοικονομικό κίνδυνο που ελλόχευε στην αγορά για μήνες» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι πρέπει να προσέξουν οι εκδρομείς κατά την αγορά καυσίμων – Πού οφείλονται οι διαφορές στις τιμές των πρατηρίων

«Πράσινες» οι ευρωαγορές: Υψηλό 2023 για τον Stoxx 600 - Στο +3% οι τράπεζες

Fed: «Ορατή μία ήπια ύφεση» - «Αναγκαία η αύξηση των επιτοκίων»

gazzetta
gazzetta reader insider insider