Ο χρυσός σημείωσε οριακή πτώση την Παρασκευή και δυσκολεύτηκε να διατηρηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά, καθώς οι φόβοι για τον τραπεζικό τομέα εξαπλώθηκαν στη γερμανική Deutsche Bank, συμβάλλοντας σε μια διολίσθηση και στη Wall Street.
Οι τιμές του ασημιού ανέβηκαν επίσης και σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδό τους σε 7 εβδομάδες. Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου αποδυναμώθηκε 0,6%, στα 1.983 δολ. ανά ουγγιά στην Comex. Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη «πράσινη» εβδομάδα με άνοδο της τάξεως του 0,5%. Το ασήμι παράδοσης Μαΐου κέρδισε 0,4%, στα 23,339 δολάρια ανά ουγγιά, ένα επίπεδο που είχε να καταγραφεί από τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ για την εβδομάδα, οι τιμές αυξήθηκαν 3,9%. Το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε 1,3%, στα 1.414 δολάρια ανά ουγγιά, αυξημένο κατά 2% στην εβδομάδα, ενώ η πλατίνα παράδοσης Απριλίου, διολίσθησε 0,9%, στα 983 δολάρια ανά ουγγιά, με εβδομαδιαία άνοδο 0,5%. Ο χαλκός παράδοσης Μαΐου απώλεσε 1,2%, στα 4,007 δολάρια ανά λίβρα, με εβδομαδιαία κέρδη 4,7%.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι συμβαίνει με την Deutsche Bank: Είναι το επόμενο κομμάτι στο «ντόμινο» της τραπεζικής κρίσης;
«Η κατάρα του μεγάλου στρογγυλού αριθμού χτύπησε ξανά και ο χρυσός αγωνίζεται να ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια», δήλωσε στο MarketWatch ο Άντριαν Ας, διευθυντής έρευνας στο BullionVault. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού διαπραγματεύτηκαν έως και 2.006,50 δολάρια στις συναλλαγές της Παρασκευής, αφού άγγιξαν τα ενδοημερήσια υψηλά πάνω από τα 2.000 δολάρια άλλες δύο φορές αυτή την εβδομάδα, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να μην έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από αυτό το βασικό όριο από τις 10 Μαρτίου του περασμένου έτους.
Όπως και το 2008, όταν ο χρυσός ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 1.000 δολάρια με τη διάσωση της Bear Stearns, «το πολύτιμο μέταλλο βρήκε ισχυρή προσφορά σε ανήσυχους αποταμιευτές και επενδυτές, αλλά σε μια πραγματική κρίση όλα πωλούνται», επεσήμανε ο Ας. Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με πριν από 15 χρόνια είναι η ισχυρή προσφορά που προέρχεται από τις αγορές των κεντρικών τραπεζών και επίσης η ζήτηση χρυσού από τον ιδιωτικό τομέα της Κίνας, σύμφωνα με τον ίδιο.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο χρυσός στα... ύψη, το δολάριο σε διολίσθηση και το χρηματιστήριο «τιμολογεί» τις τράπεζες «ξανά» κάτω από την «λογιστική» τους αξία
Το πολύτιμο μέταλλο συνεχίζει να «επηρεάζεται από διάφορες δυνάμεις: την αύξηση των επιτοκίων, τους παρατεταμένο φόβο για το τραπεζικό σύστημα, το αδύναμο δολάριο και την πτώση των ομολόγων», τόνισε από την πλευρά του ο Λούκμαν Οτουνούγκα της FXTM.
Δεδομένου ότι το πρόσφατο χάος στις αγορές έχει τροφοδοτήσει σενάρια για μείωση των επιτοκίων από τη Fed το 2023 «ο χρυσός έχει τη δυνατότητα να κινηθεί υψηλότερα», σημείωσε ο Οτουνούγκα μιλώντας στο MarketWatch. «Στο μεταξύ, το πολύτιμο μέταλλο ίσως αποδειχθεί κάπως ευάλωτο σε πολύ βασικές εκθέσεις οικονομικών μεγεθών, όπως ο πληθωρισμός» πρόσθεσε.