Ευρωαγορές: Κλείσιμο εβδομάδας με απώλειες, υπό το βάρος των μάκρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Κλείσιμο εβδομάδας με απώλειες, υπό το βάρος των μάκρο
Σε «κόκκινο» έδαφος βρήκε τις ευρωαγορές το κλείσιμο της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές είχαν να αφομοιώσουν σειρά μάκρο και εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ η προσοχή τους στράφηκε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σε «κόκκινο» έδαφος βρήκε τις ευρωαγορές το κλείσιμο της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές είχαν να αφομοιώσουν σειρά μάκρο και εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ η προσοχή τους στράφηκε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 τερμάτισε με απώλειες 1%.

Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,37%, στις 7.878,66 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 γνώρισε «βουτιά» 1,78%, διολισθαίνοντας στις 7.187,27 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να «κατρακυλά» κατά 1,72% στις 15.209,74 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,07% και διαμορφώθηκε στις 26.986,35 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 0,33% στις 9.201,5 μονάδες.

Στο «μέτωπο» των μάκρο, χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις κινήθηκε η πορεία της γερμανικής οικονομίας για το δ' τρίμηνο του 2022, παρουσιάζοντας συρρίκνωση 0,4%. Παράλληλ, υποχώρησε ελαφρώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία, τον Φεβρουάριο, αντικατοπτρίζοντας τη συγκρατημένη στάση των νοικοκυριών σε σχέση με την οικονομική κατάστασή τους.

Στη διάρκεια της εβδομάδας, οι επενδυτές έκαναν focus στα τελευταία μηνύματα από την Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με τα πρακτικά της Fed να δείχνουν ότι η πλειοψηφία των αξιωματούχων συντάχθηκε με την απόφαση για πιο χαμηλούς ρυθμούς αυξήσεων των επιτοκίων, στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, αλλά επίσης υπογράμμισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, θέτοντας τον στόχο του 2% καθοδηγητή για τα επόμενα βήματα.

Εν τω μεταξύ, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, εντείνοντας τις ανησυχίες των αγορών για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στη χώρα, λόγω των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.

Πίσω στα της Ευρώπης, το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, δήλωσε πως δεν αποκλείει νέες σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων της ευρωτράπεζας, πέρα από αυτή των 50 μονάδων βάσης που έχει προαναγγελθεί για τον Μάρτιο.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η σουηδική Ericsson σκοπεύει να απολύσει 8.500 υπαλλήλους της παγκοσμίως στο πλαίσιο προγράμματος εξοικονόμησης κόστους της εταιρείας, σύμφωνα με εσωτερικό memo που έφτασε στην κατοχή του Reuters.

Πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της BASF στο χρηματιστήριο της Γερμανίας, αφότου ο κολοσσός των χημικών ανακοίνωσε μεγάλες ζημίες για το δ' τρίμηνο του 2022 και παράλληλα χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων.

Πτωτικά και η μετοχή της IAG μετά τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος αεροπορικών εταιρειών. Η IAG- που ελέγχει εταιρείες όπως οι British Airways, Iberia και Vueling, μεταξύ άλλων- ανακοίνωσε κέρδη 431 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6,93 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2021. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν κέρδη 274,3 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» μεν, το 10x10 δε - Ρεκόρ 18 ετών

BofA: Οι επενδυτές «ξεφορτώνονται» μετοχές και μετρητά, υπό τον φόβο των επιτοκίων

Κλείνει τη long θέση της στα ελληνικά ομόλογα η Société Générale

gazzetta
gazzetta reader insider insider