ΗΠΑ: Απρόσμενη άνοδος του PCE τον Ιανουάριο - Επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Απρόσμενη άνοδος του PCE τον Ιανουάριο - Επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων 
Ο PCE είναι ο «αγαπημένος» δείκτης της  ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τη μέτρηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, εντείνοντας τις ανησυχίες των αγορών για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στη χώρα, λόγω των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.

Ο PCE σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,4% από 5% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 5%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο PCE διαμορφώθηκε στο 0,6%^ από 0,1% τον Δεκέμβριο και έναντι 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο δομικός PCE, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4,7% από 4,4% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,3%. Ο δομικός PCE σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,6% από 0,3% τον Δεκέμβριο και έναντι 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η σημασία για την Fed

Υπενθυμίζεται πως ο PCE είναι ο «αγαπημένος» δείκτης της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τη μέτρηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Τα στοιχεία εξετάζονται από τους αναλυτές για το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες κινήσεις της Fed στο μέτωπο της επιτοκιακής της πολιτικής. Οι τελευταίες ανακοινώσεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας δείχνουν πως αυτή δεν έχει «παγώσει» με τον ρυθμό που θα ήθελε η Fed ώστε να αρχίσει να χαλαρώνει την περιοριστική νομισματική της πολιτική.

Σε αυτό το πλαίσιο, το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας και επικεφαλής της Fed στο Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, ανέφερε πως «θα πρέπει να συνεχίσουμε για λίγο ακόμα τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς βλέπουμε πως ο πληθωρισμός υποχωρεί αλλά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Η Μέστερ ανέφερε πως το εύρος των επιτοκίων της Fed πρέπει να διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 5% έναντι του 4,5% - 4,75% που είναι σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γέλεν: Παραμένει υψηλός ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Στην αντεπίθεση η TikTok: «Λανθασμένη η αναστολή από Κομισιόν - Βασίζεται σε θεμελιώδεις παρανοήσεις»

gazzetta
gazzetta reader insider insider