CAC 40: Τα είδη πολυτελείας εκτοξεύουν 14% το χρηματιστήριο στο Παρίσι - Πρωτιά για το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
CAC 40: Τα είδη πολυτελείας εκτοξεύουν 14% το χρηματιστήριο στο Παρίσι - Πρωτιά για το 2023
LVMH, Kering, L’Oreal και Hermes International αποτελούν το όχημα για τον CAC 40 να κατακτήσει την χρηματιστηριακή κορυφή της Ευρώπης.

Οι μετοχές της Γαλλίας μέχρι στιγμής είναι ο νικητής του 2023 με «καύσιμο» την ανάρπαστη επιτυχία που καταγράφουν οι κορυφαίοι όμιλοι ειδών πολυτελείας, όπως οι LVMH, Kering και Hermes.

Αναλυτικότερα, ο CAC 40 στο χρηματιστήριο του Παρισιού απογειώνεται 14%, ξεπερνώντας πολλούς άλλους χρηματιστηριακούς δείκτες και κατευθύνεται προς νέα υψηλά που αναμένεται ξεπεράσουν το ρεκόρ που κατέγραψε πέρυσι τον Ιανουάριο. Η «τετράδα» των εταιρειών πολυτελών ειδών – οι 3 παραπάνω μαζί με την L’Oreal – εκπροσωπούν σχεδόν τα μισά κέρδη του δείκτη και οι επενδυτές ποντάρουν πως αυτή η εικόνα θα διατηρηθεί εάν δεν ενισχυθεί κιόλας με το reopening της Κίνας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ξεχωρίζει η LVMH

Τα κέρδη του CAC 40 φέτος συμβαδίζουν με τα αντίστοιχα του Nasdaq 100, με τη ζήτηση για ένδυση, τσάντες, σαμπάνια, ρολόγια και αρώματα να σημαίνει ότι οι εταιρείες του χώρου δεν θα υποστούν συντριπτικό πλήγμα από τις αυξανόμενες τιμές και το υψηλό πληθωρισμό.

Οι επενδυτές αποτιμούν τις LVMH και Hermes πάνω από το μέσο πολλαπλάσιο της τελευταίας 10ετίας, ενώ την Kering σύμφωνα με το μέσο όρο. Αναλυτές βλέπουν σχετικά μικρή άνοδο για τις εταιρείες αυτές – για τη μετοχή της LVMH δίδουν μία αύξηση 4,4% για το επόμενο έτος, για την Kering 5,7%, ενώ για την Hermes προβλέπουν πτώση 9,6%.

«Η ζήτηση για πολυτελή είδη δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πίεση του υψηλού πληθωρισμού σε αντίθεση με την κατανάλωση των υπόλοιπων αγαθών, καθώς τα πιο εύπορα νοικοκυριά έχουν ευνοηθεί από την αύξηση του πλούτου τους τα τελευταία χρόνια», υπογραμμίζει ο Έντμουντ Σινγκ Edmund Shing της BNP Paribas Wealth Management.

Πέραν των μετοχών πολυτελών ειδών, και οι εταιρείες στον χώρο της βιομηχανίας, Schneider Electric – που έχει επίσης ευνοηθεί από το άνοιγμα της Κίνας – και η Air Liquide έχουν συμβάλει σημαντικά σε αυτή την άνοδο, όπως επίσης και η κατασκευάστρια Vinci. Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα έχουν βαρύτητα 10% στο δείκτη, ενώ οι τρεις του τράπεζες, μεταξύ των οποίων η BNP Paribas, έχουν αυξηθεί 19%.

Ο τραπεζικός κλάδος της Γαλλίας είναι ιδιαίτερα ελκυστικός λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλές αποτιμήσεις του και τα αυξανόμενα επιτόκια, σημειώνει ο Κέιβιν Τοζέ, μέλος της επενδυτικής κοινότητας Carmignac Gestion στο Παρίσι.

Ακόμη και μετά τα φετινά κέρδη, ο CAC διαπραγματεύεται σε επίπεδα χαμηλότερα 13 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη, κάτω από το μέσο όρο 14 της τελευταίας δεκαετίας, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώριο για συνέχιση των κερδών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πονοκέφαλος» για τη διεθνή ναυτιλία ο «σκοτεινός» στόλος πετρελαιοφόρων της Ρωσίας

IEA: Το rebound της Κίνας είναι ο «Άγνωστος Χ» για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας

Forbes Travel Guide Star Awards: Αυτά είναι τα καλύτερα πεντάστερα ξενοδοχεία στον κόσμο

gazzetta
gazzetta reader insider insider