«Μπερδεμένες» οι ευρωαγορές με το βλέμμα στον Πάουελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μπερδεμένες» οι ευρωαγορές με το βλέμμα στον Πάουελ
Με μικτά πρόσημα τερμάτισαν οι ευρωαγορές, καθώς η προσοχή των επενδυτών μετατοπίζεται εκτός συνόρων και πιο συγκεκριμένα στην ομιλία του επικεφαλής της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ. 

Με μικτά πρόσημα τερμάτισαν οι ευρωαγορές, καθώς η προσοχή των επενδυτών μετατοπίζεται εκτός συνόρων και πιο συγκεκριμένα στην ομιλία του επικεφαλής της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 458,19 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κέρδισε 0,36% φθάνοντας στις 7.864,71 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,07% στις 7.132,35 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 0,16% «διολισθαίνοντας» στις 15.320,88 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,36% στις 27.118,74 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να διαμορφώνεται 0,14% υψηλότερα στις 9.172,40 μονάδες.

Οι αγορές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από τη νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, εξού και το ενδιαφέρον για την ομιλία του επικεφαλής της Fed στο Economic Club της Ουάσινγκτον.

Μετά τις τελευταίες αποφάσεις για αύξηση των επιτοκίων τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ, οι επενδυτές αναζητούν νέα σημάδια για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό «μέτωπο», οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σημειώνουν άνοδο, δείχνοντας πως οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η πτώση των ενεργειακών τιμών δεν κάμπτουν τις ανησυχίες για την άνοδο των τιμών. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ για τον Δεκέμβριο του 2022 που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, οι καταναλωτές της Ευρωζώνης αναμένουν πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τα επόμενα τρία χρόνια θα φτάσει το 3% έναντι 2,9% που έδειχνε παρόμοια έρευνα του Νοεμβρίου.

Κέρδη 6,67% σημείωσε η μετοχή της BP στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αφότου ο ενεργειακός όμιλος ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το σύνολο του 2022.

Παράλληλα, άνοδο 2,62% γνώρισε η μετοχή της BNP Paribas, με τα αποτελέσματα της τράπεζας να κινούνται κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών καθώς το άλμα στα κόστη αποτέλεσε βαρίδι που αντιστάθμισε την έκρηξη στις συναλλαγές της.

Πτώση 2,28% κατέγραψε την ίδια ώρα η μετοχή της Siemens Energy στο χρηματιστήριο της Γερμανίας, με την εταιρεία να ανακοινώνει υπερδιπλασιασμό ζημιών για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με τα μάκρο, τέλος, απρόσμενη πτώση παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία για τον Δεκέμβριο του 2022, καθώς η παραγωγή συρρικνώθηκε 3,1% έναντι ανάπτυξης 0,2% τον Νοέμβριο.

Μεγάλη διεύρυνση κατέγραψε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Γαλλίας για το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική αρχή (Insee) της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Έπιασε» τις 1.040 μονάδες το Χρηματιστήριο - Σε νέα υψηλά 8 ετών

Κρούγκμαν: Η Fed ρισκάρει με την ύφεση αν «απαντήσει σε έναν φανταστικό στασιμοπληθωρισμό»

Καύσιμα: Ο φόβος της ύφεσης αναμετράται με το φόβο της έλλειψης αποθεμάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider