Πάνω από τις 1.030 μονάδες το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στην εβδομάδα

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Μοιράσου το
Πάνω από τις 1.030 μονάδες το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στην εβδομάδα
Με τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ έκλεισε την Παρασκευή η ελληνική αγορά. Σε επίπεδο εβδομάδας ενισχύθηκε 1,77% ενώ από την αρχή του 2023 σημειώνει κέρδη 11,15%.

Άνοδο κατέγραψε για την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, ξεπερνώντας τα επίπεδα των 1.030 μονάδων.

Τα κέρδη ήρθαν κόντρα στο κλίμα νευρικότητας σε Ευρώπη και ΗΠΑ που διαμόρφωσαν από την Τετάρτη έως και σήμερα οι αποφάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, με «σήμα» για συνέχιση στην αύξηση των βασικών επιτοκίων τους ώστε να καμφθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, μέσω της Κλουκίνας – Λάππας γίνεται το πρώτο βήμα για να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο της Intracom Holdings, συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη, για την ανάδειξη και ενίσχυση του real estate φορέα του γκρουπ, δηλαδή της Intracom Properties. Χτες, όπως ανέφερε το insider.gr από νωρίς το απόγευμα και επιβεβαίωσε η εισηγμένη, η Intracom Holdings προχώρησε στην αγορά μετοχών της Κλουκίνας Λάππας (με επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακίνητων άνω των 37 εκατ. ευρώ) από τον βασικό μέτοχο της Λουκά Σπεντζάρη, ενώ έπονται αγορές ποσοστών και από άλλους μετόχους της εταιρείας και στο «βάθος»... υποβολή δημόσιας πρότασης.

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κέρδισε 0,37% στις 1.033,44 μονάδες και ο τζίρος έφτασε τα 112 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ έγραψε υψηλό στις 1.036,42 μονάδες και χαμηλό στις 1.025,76 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας η αγορά ενισχύθηκε 1,77% ενώ από την αρχή του 2023 σημειώνει κέρδη 11,15%.

O Large Cap ανέβηκε 0,40% στις 2.514 μονάδες, o Mid Cap ενισχύθηκε 0,91% στις 1.573 μονάδες και ο δείκτης των τραπεζών έχασε 0,88% στις 793,88 μονάδες.

Στην κίνηση των μετοχών, άνοδο 28% κατέγραψε η Attica Bank και κέρδη 4,8% η MIG.

Αντίθετα, πτώση 2,3% σημείωσε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και απώλειες 0,9% η μετοχή της Alpha Bank.

Το σχόλιο της Beta Χρηματιστήριακη

Σε σχόλιο της για την εβδομαδιαία κίνηση του ΧΑ, η Beta Χρηματιστηριακή σημειώνει τα εξής:

Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης κατακτώντας νέα υψηλά οκταετίας την εβδομάδα που πέρασε. Η άνοδος πάνω από το ορόσημο των 1000 μονάδων φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει καθώς εκτός από τις αναγνώσεις της αυξημένης κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών τα κυοφορούμενα deals δείχνουν ότι έχουν συνέχεια και ουρές συναλλαγών που εκτός από την αποκάλυψη αξίας στις μετοχές απελευθερώνουν και κεφάλαια προς επανεπένδυση. Παράλληλα η Τράπεζα Πειραιώς την περασμένη Δευτέρα προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση της εκτιμώμενης κερδοφορίας της για το 2023 αυξάνοντας την ένταση του ενδιαφέροντος στον τραπεζικό κλάδο. Σε αυτό το κλίμα οι αναμενόμενες διορθώσεις λόγω της κατοχύρωσης των σημαντικών κερδών περιορίστηκαν από την επιλεκτική παρουσία ενδιαφέροντος σε άλλους υστερήσαντες τίτλους ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ξεπέρασαν εκ νέου με άνεση τα 100 εκατ. ευρώ. Το «κέρδος» της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου ήταν η αφύπνιση των μικρών και μεσαίων χαρτιών της Αγοράς βάζοντας στην εικόνα της ανόδου και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις εταιριών με διαφορετικό προφίλ ρίσκου ενεργοποιώντας περισσότερα χαρτοφυλάκια λιανικής.

Στις ΗΠΑ η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του S&P-500 βρίσκεται στο 40% των εταιριών οι οποίες εμφανίζουν αυξημένα κέρδη και έσοδα κατά 1,5% και 7,2% αντίστοιχα. Ως τώρα οι θετικές εκπλήξεις σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς βρίσκονται στο συντριπτικό 72% συντηρώντας ένα ράλι τιμών που κινείται κόντρα στην περιρρέουσα απαισιοδοξία που είχε διατυπωθεί στο ξεκίνημα της χρονιάς. Επιπλέον η αδυναμία στις τιμές του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου στον τελευταίο μήνα του Χειμώνα δείχνουν ότι τουλάχιστον στο ξεκίνημα της χρονιάς οι επιχειρήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πιο βατό ενεργειακό κόστος. Η υποδοχή των νέων από τις κεντρικές τράπεζες ήταν εντός των αναμενομένων ενώ η υποχώρηση του πληθωρισμού σε χαμηλότερα επίπεδα τον Ιανουάριο –για τέταρτο συνεχόμενο μήνα- αναπτέρωσε τις ελπίδες για ηπιότερες αυξήσεις στο μέλλον ωθώντας τους δείκτες μια ανάσα από το όριο του χαρακτηρισμού της ανοδικής αγοράς. Η ερχόμενη εβδομάδα στο εξωτερικό θα εστιάσει κυρίως σε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις Activision, Pinterest (06/02), Gilead (07/02), Disney, Uber (08/02) και Pepsico, Philip Morris και Paypal (09/02).

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έχει έρθει αντιμέτωπος με την πρώτη σημαντική μεσοπρόθεσμη αντίσταση στις 1048 -1040 μονάδες, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η οκταετής περιήγηση της αγοράς κάτω από τις 1.000 μονάδες. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η υπέρβαση του εν λόγω επίπεδου, όχι γιατί είναι μια κορυφή αναφοράς για πολλές μετοχές αλλά επειδή τα επτά συνεχόμενα ανοδικά εβδομαδιαία κλεισίματα έχουν οδηγήσει τους ταλαντωτές ακόμα και στα εβδομαδιαία διαγράμματα «στα κόκκινα» των υπερτιμήσεων. Όλο το σετ δεικτών τάσης είναι ανοδικό σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση ενώ ο κινητός μέσος των 200... μηνών είναι η μόνη χρονοσειρά τάσης που έχει μείνει αλώβητη από την άνοδο (1.215 μονάδες). Με αυτά ως δεδομένα η ερχόμενη εβδομάδα συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες για ένα μικρό διορθωτικό πισωγύρισμα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η διόρθωση θα έρθει με μια πλάγια κίνηση εκτόνωσης που θα εξομαλύνει και την καμπύλη της αγοράς η οποία κινείται με αφύσικη κλίση. Επίσης θα έχει ενδιαφέρον η ένταση της διόρθωσης καθώς οι χαμηλοί τζίροι θα υπονοήσουν μια μετριοπαθή στάση από τα μεγάλα
χαρτοφυλάκια.

Από την Δευτέρα ξεκινάει στην αγορά παραγώγων η διαπραγμάτευση έξι νέων Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί μετοχών. Τα νέα ΣΜΕ θα είναι επί των μετοχών Autohellas, Aegean Airlines, Quest, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Intrakat και Άβαξ. Την Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της MIG. Τα μεσάνυχτα τέλος της 9ης Φεβρουαρίου θα γνωρίζουμε αν τελικώς θα υπάρξουν αλλαγές στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.