Ενισχύεται η άνοδος στις ευρωαγορές, με «πάσα» από την ΕΚΤ και την BoE

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενισχύεται η άνοδος στις ευρωαγορές, με «πάσα» από την ΕΚΤ και την BoE
Σημαντικά κέρδη στα μεγάλα χρηματιστηριακά ταμπλό, μετά και από τις -αναμενόμενες- ανακοινώσεις από ΕΚΤ και BoE.

Τελευταία ενημέρωση: 16:52

Μεγαλύτερα κέρδη από αυτά που κατέγραφαν στο άνοιγμα της Πέμπτης σημειώνουν στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των ανακοινώσεων των ισχυρών κεντρικών τραπεζών.

Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) προχώρησαν σε νέες αυξήσεις στα επιτόκιά τους κατά 50 μονάδες βάσης, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προαναγγέλει, μάλιστα, νέα αντίστοιχη αύξηση των επιτοκίων της στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Η επικεφαλής της ευρωτράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει την περιοριστική πολιτική για τα επιτόκια της, λέγοντας πως οι αυξήσεις των επιτοκίων της τράπεζας δεν θα έχουν φτάσει στο απόγειο τους τον Μάρτιο. «Έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε» σημείωσε η Γαλλίδα αξιωματούχος.

ΕΚΤ και BoE ακολουθούν τις χθεσινές ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), που αύξησε τα επιτόκια της κατά 0,25% όπως ανέμεναν οι αναλυτές, με την Fed να τονίζει την ανάγκη συνέχισης των αυξήσεων στα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά τα σημάδια επιβράδυνσης, στα οποία «πόνταρε» μερίδα της αγοράς που ήλπιζε σε κάποιο μήνυμα για ενδεχομένως μία χαλαρότερη στάση σε ό,τι αφορά την επιτοκιακή της πολιτική.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 1,14% στις 457,90 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται 1,42% στις 4.230 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιείται 0,58% στις 7.806 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανεβαίνει 1,71% στις 15.440 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 συγκεντρώνει κέρδη 1,16% στις 7.159 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 1% στις 26.973 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανεβαίνει 1,28% στις 9.214 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη άνω του 1% σημειώνει στην αγορά της Ισπανίας η μετοχή της Santander αφού η τράπεζα ανακοίνωσε ιστορικό υψηλό στα κέρδη της για το σύνολο του 2022. Η Santander ανακοίνωσε πως προσέθεσε 7 εκατ. νέους πελάτες για το 2022 και πως κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις στους κλάδους της επιχειρηματικής και επενδυτικής τραπεζικής.

Μικρή άνοδο σημειώνει στο χρηματιστήριο της Γερμανίας η μετοχή της Deutsche Bank, που ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,8 δισ. ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο, ανεβάζοντας τα ετήσια καθαρά κέρδη της για το 2022 στα 5 δισ. ευρώ, αύξηση 159% από το προηγούμενο έτος.

Ήπια πτώση σημειώνει στο Λονδίνο η μετοχή της Shell παρά το ρεκόρ των σχεδόν 40 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε ο ενεργειακός όμιλος για το 2022. Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 4 δισ. δολαρίων

Μάκρο

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι εξαγωγές της Γερμανίας για τον Δεκέμβριο του 2022, εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού και της αβεβαιότητας που επηρεάζει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Όπως ανακοίνωσε η Destatis, οι εξαγωγές για τον Δεκέμβριο και σε μηνιαίο επίπεδο έπεσαν 6,3% έναντι εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 3,32%.

Απώλειες στις κινεζικές μετοχές

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με απωλειές για τις κινεζικές μετοχές.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε 0,20% στις 27.402 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία κέρδισε 0,13% στις 7.511 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα ισχυροποιήθηκε 0,70% στις 2.468 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite κέρδισε 0,02% στις 3.285 μονάδες και ο Shenzhen Component απώλεσε 0,22% στις 12.131 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπεσε 0,42% στις 21.979 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Γουόρεν Μπάφετ «ξεφορτώθηκε» 1,5 εκατ. μετοχές της κινεζικής BYD

Πάνω από τις εκτιμήσεις τα έσοδα της Merck - Ώθηση από τις πωλήσεις του χαπιού για τον κορονοϊό

Χωρίς φρένα η πτώση Adani: «Καπνός» 105 δισ. δολάρια - Από 3ος έγινε 16ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

gazzetta
gazzetta reader insider insider