Διευρύνονται οι απώλειες στην Wall Street πριν τα επιτόκια της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διευρύνονται οι απώλειες στην Wall Street πριν τα επιτόκια της Fed
«Βουτιά» άνω του 1% για Nasdaq και S&P 500, 200 μονάδες χάνει ο Dow Jones.

Τελευταία ενημέρωση 21.49

H Wall Street παρά το ράλι του Ιανουαρίου, εισέρχεται στην τελευταία εβδομάδα του μήνα με το «αριστερό» καταγράφοντας απώλειες καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μία πλούσια εβδομάδα εταιρικών αποτελεσμάτων σε συνδυασμό με μια νέα πιθανή αύξηση των επιτοκίων από την Fed.

Ειδικότερα, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις για το πόσο πάνω θα πάνε με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Διστακτικά, στο επενδυτικό στρατόπεδο καλλιεργείται η πεποίθηση πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ίσως βάλει στις επιτοκιακές ανόδους, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που μαρτυρούν κάμψη της πληθωριστικής λαίλαπας.

«Ενώ υπήρξαν αρκετές θετικές εξελίξεις, πιστεύουμε ότι τα καλά νέα έχουν πλέον στερέψει και η πραγματικότητα θα είναι σκληρή στο τέλος του μήνα, με την αποφασιστικότητα της Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό», υπογράμμισε ο Μάικ Γουίλσον, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στις ΗΠΑ για τη Morgan Stanley τη Δευτέρα.

Η κίνηση των δεικτών

  • O Dow Jones υποχωρεί 0,63% στις 33.764 μονάδες
  • Ο S&P 500 διολισθαίνει 1,15% στις 4.023 μονάδες
  • Ο Nasdaq κάνει βουτιά 1,74% στις 11.418 μονάδες

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Nasdaq σε επίπεδο εβδομάδας έκανε άλμα 4,3%, ενώ ο S&P 500 και ο Dow Jones σημείωσαν άνοδο 2,5% και 1,8%, αντίστοιχα. Ο S&P 500 ενισχύεται 6% μέχρι στιγμής για το 2023 μετά από απώλεια 19% πέρυσι, ενώ έκλεισε σε νέο υψηλό έτους την Παρασκευή.

Περίπου το 20% των εισηγμένων του S&P 500 αναμένεται να αναφέρει κέρδη αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των McDonald's και General Motors την Τρίτη, ενώ ακολουθούν οι τεχνολογικοί γίγαντες όπως οι Apple, Meta, Amazon και Alphabet αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Επιχειρηματικά νέα

Αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει η απόφαση της Tesla να μειώσει τις τιμές μοντέλων της, τη στιγμή όσοι πελάτες της προχώρησαν σε αγορά ακόμα και μόλις λίγες ημέρες πριν τις σχετικές ανακοινώσεις, πλήρωσαν πολλά περισσότερα χιλιάδες δολάρια. Στα μέσα Ιανουαρίου, η εταιρεία μείωσε τις τιμές κατά σχεδόν 20% σε μέρος των αυτοκινήτων της, τη στιγμή που ανταγωνιστές της ανεβάζουν κατακόρυφα τις τιμές στα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα. Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή της Tesla, o Τάισον Τζόμινι, αντιπρόεδρος στον τομέα data and analytics της ερευνητικής εταιρείας J.D. Power, παρατήρησε ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπει αυτοκινητοβιομηχανία να προβαίνει σε μία τόσο άμεση και μεγάλη μείωση των τιμών σε πολλά μοντέλα.

Εν μέσω του συνεχιζόμενων πιέσεων για την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής της εταιρείας, Σου Ζι Τσιού, θα βρεθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο για να δώσει εξηγήσεις για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει η κινεζική τεχνολογική εταιρεία για την ασφάλεια της πλατφόρμας, μετέδωσε η Wall Street Journal. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Τσιού θα βρεθεί στην επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 23 Μαρτίου, όντας ο πρώτος επικεφαλής της TikTok που θα μιλήσει σε επιτροπή του Κογκρέσου. Εκπρόσωπος της επιτροπής είπε στην WSJ που ο Τσιού συμφώνησε εθελοντικά να βρεθεί ενώπιων της επιτροπής και θα είναι το μοναδικό άτομο που θα καταθέσει στην εν λόγω συνεδρίασης.

Η Ford ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει την παραγωγή και θα μειώσει την τιμή πώλησης για το ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Mustang Mach-E, στον απόηχο των μειώσεων τιμών στις οποίες έχει προχωρήσει η Tesla. Σύμφωνα με το CNBC, η μέση μείωση στο Mustang Mach-E θα είναι περίπου 4.500 δολάρια, με το εύρος της μείωσης να κυμαίνεται από τα 600 έως τα 5.900 δολάρια. Παράλληλα, η παραγωγή των εν λόγω crossover θα αυξηθεί από τα 78.000 οχήματα στα 130.000 οχήματα ετησίως. Μετά από τις σχετικές ανακοινώσεις, η μετοχή της Ford σημειώνει πτώση 2% πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Αναβάθμισε τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών σε «most preferred»

Mytilineos: Ο «δρόμος» προς το 1 δισ. ευρώ EBITDA, οι ισχυρές προοπτικές και η νέα τιμή στόχος της Eurobank Equities - Top pick

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν νέα προειδοποίηση για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία

gazzetta
gazzetta reader insider insider