Wall Street: Κέρδη για την Παρασκευή και σε επίπεδο εβδομάδας, ενόψει της Fed

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Μοιράσου το
Wall Street: Κέρδη για την Παρασκευή και σε επίπεδο εβδομάδας, ενόψει της Fed
Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με την προσοχή των επενδυτών στην ομοσπονδιακή τράπεζα και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ανοδικά έκλεισε την Παρασκευή και την εβδομάδα η Wall Street, με τους επενδυτές να «γράφουν» μια συνεδρίαση με γεμάτη ατζέντα και το ενδιαφέρον να βρίσκεται στις αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κέρδισε 0,08% ή 28,01 μονάδες στις 33.977 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,23% ή 9,22 μονάδες στις 4.069 μονάδες.

Ο Nasdaq ανέβηκε 0,95% ή 109,30 μονάδες στις 11.621 μονάδες.

Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά τους, αντίθετα με τον Nasdaq που επέμεινε σε υψηλό τέμπο μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones ισχυροποιήθηκε 2,19%, ο S&P 500 2,90% και ο Nasdaq 4,83%. Dow Jones και S&P 500 έχουν εμφανίσει κέρδη για τις 3 από τις 4 τελευταίες εβδομάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε το «4 στα 4», οδεύοντας προς το καλύτερο κλείσιμο μήνα από τον Ιούλιο του 2022.

Τι αναμένει η Wall Street από την Fed

Τα σημερινά μάκρο που ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ έδειξαν αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και μείωση στις δαπάνες των καταναλωτών, εγείροντας ερωτήματα για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας.

Η προσοχή πλέον βρίσκεται στις εξελίξεις της ερχόμενης εβδομάδας και στη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπή της Fed (FOMC) που ολοκληρώνεται την 1η Φεβρουαρίου. Τότε αναμένεται να ανακοινωθεί νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της τράπεζας, με την πλειονότητα των αναλυτών να αναμένει μια αύξηση 0,25% και μια παρόμοια αύξηση στη συνεδρίαση της FOMC τον Μάρτιο.

Μετά από τον Μάρτιο, οι αναλυτές στο FedWatch του CME Group αναμένουν πως η τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της.

Στο επίκεντρο της του ενδιαφέροντος θα βρεθούν και οι εκτιμήσεις της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και στο εάν ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, θα «δείξει» σε μια πρόθεση της τράπεζας να χαλαρώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα ή εάν θα επαναλάβει την πρόθεση της Fed για διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής ώστε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να υποχωρήσει προς τα επίπεδα του 2% που έχει θέσει ως στόχο η τράπεζα.

Πέρα από τα της Fed, η προσοχή για την ερχόμενη εβδομάδα δίνεται και στα αποτελέσματα των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων, καθώς αναμένονται τα μεγέθη των Apple, Amazon, Alphabet (μητρική της Google) και Meta.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη 40% κατέγραψε η μετοχή της Lucid Motors, μετά από δημοσίευμα για το ότι το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας (PIF) σκοπεύει να εξαγοράσει το σύνολο των μετοχών της εταιρείας.

Σημειώνεται πως το PIF κατέχει μέχρι σήμερα το 65% της Lucid.

Απώλειες 6% σημείωσε η μετοχή της Intel αφότου ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε κατώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα για το 4ο τρίμηνο του 2022 δείχνοντας πως συνεχίζει να δυσκολεύεται με την επιβράδυνση της ζήτησης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, η εταιρεία παρείχε guidance για προσαρμοσμένη απώλεια 0,15 δολάρια ανά μετοχή το α’ τρίμηνο. Η Wall Street ανέμενε κέρδος 0,25 δολάρια ανά μετοχή.

Πτώση κατέγραψε η μετοχή της Chevron στον απόηχο των ετησίων κερδών ρεκόρ του αμερικανικού ενεργειακού ομίλου για το 2022.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη του 2022 υπερδιπλασιάστηκαν στα 36,5 δισ. δολάρια σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της εταιρείας στις ΗΠΑ αυξήθηκε σχεδόν κατά 4% στο ισοδύναμο των 1,181 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, ανακοίνωσε η Chevron την Παρασκευή.

Κέρδη άνω του 10% εμφάνισε η μετοχή της American Express, με την εταιρεία συστημάτων πληρωμών να αναμένει πως οι περισσότεροι εύποροι πελάτες της θα συνεχίσουν τις δαπάνες παρά την αβεβαιότητα για την οικονομία.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της εταιρείας, για το σύνολο του 2023 τα έσοδα αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο μεταξύ του 15% και του 17% ενώ τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να φτάσουν μεταξύ των 11 και 11,4 δολαρίων ανά μετοχή. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv έκαναν λόγο για κέρδη στα 10,55 δολάρια ανά μετοχή.

Εμπορεύματα

Απώλειες κατέγραψαν για την Παρασκευή τα συμβόλαια του πετρελαίου, με την αυξημένη παραγωγή από τη Ρωσία να επισκιάζει τις κινήσεις των επενδυτών στον «μαύρο χρυσό».

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Μαρτίου, υποχώρησαν 1,6% ή 1,33 δολάρια στα 79.68 δολάρια ανά βαρέλι. Πρόκειται γαι το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 18 Ιανουαρίου.

Μικρή πτώση κατέγραψαν για την Παρασκευή τα συμβόλαια του χρυσού, καθώς απώλεσαν περίπου 60 σεντ στα 1.929,40 δολάρια ανά ουγγιά.

Μάκρο

Ισχυρή πτώση κατέγραψαν για το σύνολο του 2022 οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, εν μέσω του περιβάλλοντος των αυξημένων επιτοκίων που διαμορφώθηκε τον περασμένο χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ένωση Κτηματομεσιτών της χώρας, οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν πάνω από 20% σε σχέση με το 2021.

Ο δείκτης του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στις 64,9 μονάδες έναντι 64,6 μονάδων στην προκαταρκτική μέτρηση και έναντι 64,6 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών για την αμερικανική οικονομία διαμορφώθηκε στις 68,4 μονάδες έναντι 68,6 μονάδων στην αρχική μέτρηση.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 5% για τον Δεκέμβριο έναντι 5,5% τον Νοέμβριο και εντός των προβλέψεων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Πρόκειται για την ηπιότερη μέτρηση του δείκτη των τελευταίων 15 μηνών.

Ο δείκτης προσωπικού εισοδήματος στις ΗΠΑ αυξήθηκε για τον Δεκέμβριο με ρυθμό 0,2% έναντι αύξησης 0,4% τον Νοέμβριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ο δείκτης προσωπικών δαπανών συρρικνώθηκε 0,2% τον Δεκέμβριο έναντι αύξησης 0,1% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση κατά 0,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζουν «πράσινες» οι ευρωαγορές: Μικρά κέρδη πριν από τα επιτόκια

Χρηματιστήριο: Με συστοιχία δυνάμεων προς νέα υψηλά