Χρηματιστήριο: Με συστοιχία δυνάμεων προς νέα υψηλά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Με συστοιχία δυνάμεων προς νέα υψηλά
Με κέρδη άνω του 9% ο Ιανουάριος για το ΧΑ με ακόμη δύο συνεδριάσεις να απομένουν. «Μαξιλάρι» πάνω από τις 1.000 μονάδες.

Απτόητο στη «μάχη» που εξελίχθηκε στη Βουλή αλλά και στη νευρικότητα των ισχυρών διεθνών αγορών παρέμεινε το Χρηματιστήριο, συνεχίζοντας σε ρυθμούς ράλι και διασφαλίζοντας πλέον το «οχυρό» των 1.000 μονάδων.

Κάπως έτσι το ΧΑ σκαρφάλωσε πάνω από 1.014 μονάδες και κινείται προς τις 1.035 μονάδες, που αποτελούν άλλο ένα κρίσιμο τεχνικό όριο. Η διάσπαση μάλιστα του τελευταίου επιπέδου θα φέρει μια κίνηση σταδιακά προς τις 1.104 μονάδες. Από την άλλη, μια σειρά κινδύνων καραδοκούν για να χαλάσουν το τρέχον «story» που διαμορφώνεται στο ΧΑ.

Νούμερο ένα σύμφωνα με αναλυτές είναι οι εκλογές και το αποτέλεσμα αυτών, με την ακραία πόλωση να δείχνει να κυριαρχεί σιγά σιγά. Η αβεβαιότητα πηγαίνοντας προς το δρόμο των εκλογών αρχίζει να ενισχύεται και αυτό σίγουρα προκαλεί μια νευρικότητα σε επενδυτές και χαρτοφυλάκια που ποντάρουν στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σήμερα η Fitch θα δώσει το πρώτο σήμα για το τρέχον έτος γύρω από τις προθέσεις της, με τις πιθανότητες να δείχνουν πως πιθανώς να περιμένεις τις εκλογές.

Από την άλλη, βασικός πυλώνας ανόδου του ΧΑ είναι οι τράπεζες. Έτσι, παρά την ισχυρή ανοδική κίνηση που έχουν καταγράψει οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά το νέο έτος (10% - 25%), η Morgan Stanley εντοπίζει περαιτέρω ευκαιρίες εισόδου σε αυτές και μια δυναμική διατήρησης του «ράλι», υπό τη βάση της αναβάθμισης των κερδών και των φθηνών αποτίμησεων. Ο αμερικανικός οίκος ενσωματώνει μια υψηλότερη «γραμμή» στα επιτόκια, αυξάνοντας τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) κατά 6% περίπου κατά μέρο όρο για το εφετινό έτος, ενώ ξεκινά την κάλυψη και της μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Στο ταμπλό του ΧΑ, οι εισροές συνεχίστηκαν σε τίτλους που συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν και να βολιδοσκοπούν σταθερά τα ξένα funds.

Όπως σημειώνει εύστοχα ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακής, «ο Ιανουάριος αποτελεί τον μήνα των τεσσάρων ψηφίων και των μεγάλων συγκινήσεων. Δύο συνεδριάσεις πριν το τέλος του πρώτου μήνα του 2023 ο Γενικός Δείκτης κάνει ένα εξαιρετικό ξεκίνημα προσεγγίζοντας απόδοση 9,2% από την αρχή του έτους, διπλάσια σε σχέση με αυτή που κατέγραψε το 2022. Η εικόνα της ανόδου παρουσιάζει συνολική διάχυση σε όλα τα τμήματα των κεφαλαιοποιήσεων και η μέση ημερήσια συναλλακτική κίνηση έχει ανέλθει στα 88,1 εκατ. ευρώ, άκρως ικανοποιητική σε σχέση με πέρυσι (+19%). Η εβδομάδα που πέρασε ήταν υποστηρικτική από πλευράς νέων με τα περιληπτικά αποτελέσματα των Μυτιληναίου και Τιταν να υπερβαίνουν τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς και να αναθεωρούν ανοδικά την προοπτική της φετινής χρήσης.

Ότι έχει ανακοινωθεί ως τώρα είτε σε επίπεδο μεγεθών είτε σε επίπεδο τζίρου (Mytilineos, Titan, Jumbo, Παπουτσάνης) αφήνει θετική έως πολύ θετική επίγευση στην αγορά ενώ φαίνεται ότι οι εταιρίες ξεκινούν φέτος με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος το οποίο απελευθερώνει δυνάμεις ρευστότητας και βελτιώνει τα περιθώρια κέρδους. Οι επόμενες ανακοινώσεις οικονομικών επιδόσεων αργούν λίγο ωστόσο το τεστ με την πραγματικότητα έχει ως τώρα αφυπνίσει δυνάμεις και το ταμπλό ξαναψάχνεται για ιδέες και υστερήσαντες από την αρχή του έτους. Αυτό είναι ένα βασικό ζητούμενο το οποίο θα κυριαρχήσει στις επόμενες εβδομάδες μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές και να αλλάξει η χρηματιστηριακή ατζέντα».

Παράλληλα, οι 1.000 μονάδες ήρθαν σε κλείσιμο ημέρας με την... τρίτη προσπάθεια την περασμένη Πέμπτη και αφού είχαν ενδοσυνεδριακά δοκιμαστεί υψηλότερα επίπεδα από το ψυχολογικό τετραψήφιο όριο του Γενικού Δείκτη. Κατά τις σύντομες διορθώσεις κατοχύρωσης κερδών η αγορά δεν έδειξε ιδιαίτερη αύξηση στην προσφορά με τους αγοραστές να «καθαρίζουν» εύκολα την εικόνα μεταξύ 993 και 998 μονάδων. Η μικρή αυτή βάση έχει αποκτήσει πλέον χαρακτηριστικά βραχυπρόθεσμης στήριξης ενώ το διάγραμμα τιμών έχει αποκτήσει συνεκτική δομή παρά την συστηματική ανοδική κίνηση. Η επόμενη αντίσταση βρίσκεται στις 1.040 μονάδες με αμφίβολες ωστόσο ιδιότητες καθώς έρχεται από το μακρινό 2014 και ενδιάμεσα έχουν μεσολαβήσει αυξήσεις κεφαλαίου και αλλαγές στις σταθμίσεις του Γ.Δ. που καθιστούν επισφαλή την προβολή της. Παρόλα αυτά η αγορά συνεχίζει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών και σε εβδομαδιαία βάση πλέον με όλο το σύστημα των κινητών μέσων αγορασμένο εμφανίζοντας τεχνικά μια εικόνα κανονικής ανοδικής αγοράς (bull market) αφού και οι συναλλαγές έρχονται με αναλογικό τρόπο να υποστηρίξουν την τάση. Παρά τις υπερτιμήσεις η δυναμική δείχνει ακόμα ικανή να δώσει μονάδες στο Γενικό Δείκτη ενώ οι διορθώσεις είναι απόλυτα ελεγχόμενες. Ενδεικτικό είναι δε ότι παρά τα σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους η εβδομάδα ολοκληρώθηκε σε νέο υψηλό οκτώ ετών. Ιδανικό σενάριο μιας ανοδικής συνέχειας θα είναι η δημιουργία βάσης στα τρέχοντα επίπεδα που θα απορροφούσε τα ήδη πολύ σημαντικά επιμέρους κέρδη από την αρχή της χρονιάς.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,14% στις 1.015,48 μονάδες, με τον τζίρο στα 76,3 εκατ. ευρώ. Άνοδο 1,28% σημείωσε ο FTSE 25 στις 2.458,73 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,77% στις 750,42 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της ανόδου δεν ήταν σήμερα οι τράπεζες αλλά η μετοχή της Viohalco που έκλεισε με κέρδη 5,02% στα 4,60 ευρώ, ενώ ακολούθησε η Μυτιληναίος που αρχίζει πλέον να ποντάρει προς τα 30 ευρώ καθώς σήμερα έκλεισε με κέρδη 2,94% στα 23,80 ευρώ.

Ως προς την τελευταία, απάντηση στο ερώτημα εάν τα πολύ καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Mytilineos είναι διατηρήσιμα και στο μέλλον έδωσε ο επικεφαλής του ομίλου Ε. Μυτιληναίος παρουσιάζοντας τις επιδόσεις του 2022 στους αναλυτές. Όπως είπε το μεγάλο στοίχημα δεν είναι απλώς να διατηρηθούν τα μεγέθη σε αυτά τα επίπεδα, αλλά στόχος είναι να ξεπεράσει η Mytilineos το 1 δισ. ευρώ EBITDA κατ᾽ ελάχιστον. Αυτή είναι η απάντησή μου σε όσους ρωτούν εάν μπορουμε να έχουμε διατηρήσιμα αποτελέσματα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος επιφυλάχθηκε να δώσει πιο αναλυτικές προβλέψεις για τα μεγέθη της εταιρείας στην τακτική ΓΣ της 1ης Ιουνίου.

Ισχυρή άνοδος επίσης για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ που δείχνει να βγαίνει από το «βούρκο» της υποαπόδοσης καταγράφοντας κέρδη 3,39% στα 1,95 ευρώ. Η Aegean επίσης συνεχίζει ακάθεκτη την ανοδική της κίνηση κλείνοντας σήμερα στο +2,23% και στα 6,43 ευρώ.

Ξεχώρισε επίσης η μετοχή του ΟΤΕ με κέρδη 2,74% στα 15 ευρώ πλέον και με τζίρο που ξεπέρασε τα 11 εκατ., δηλαδή υψηλότερο και από αυτόν των τραπεζών.

Στις τράπεζες, η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 1,01% στα 1,20 ευρώ, η ΕΤΕ υποχώρησε οριακά κατά 0,02% στα 4,315 ευρώ, η Eurobank ενισχύθηκε κατά 1,45% φτάνοντας έτσι τα 1,191 ευρώ, με την Πειραιώς στο +0,25% και στα 1,82 ευρώ.

Ανοδικά ΜΟΗ (1,99%), ΕΛΠΕ (2,97%), Jumbo (1,57%), Titan (1,69%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,49%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχεια στο «ράλι» των ελληνικών τραπεζών αναμένει η Morgan Stanley - Νέες τιμές στόχοι - Ξεκινά κάλυψη της Εθνικής

Attica Bank: Δεκτό το ενδιαφέρον Μπάκου–Καϋμενάκη–Εξάρχου για συμμετοχή στην ΑΜΚ – Απούσα η Ellington από το χθεσινό ΔΣ

ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – Μυτιληναίος στη «μάχη» για το νέο γήπεδο του ΠΑΟ

gazzetta
gazzetta reader insider insider