Τρίτη και «καλή» για το Χρηματιστήριο με σταθεροποίηση πάνω από τις 1.000 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρίτη και «καλή» για το Χρηματιστήριο με σταθεροποίηση πάνω από τις 1.000 μονάδες
Πάτησε γκάζι το ΧΑ, υπεραποδίδοντας έναντι της Ευρώπης και της Wall Street. Στο πράσινο το ταμπλό.

Η πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ -που πέρασε στις ευρωπαϊκές αγορές-, το νέο σήμα που έστειλε η JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και το ιδιαίτερα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων της Μυτιληναίος, έδωσαν περαιτέρω καύσιμα και δυναμική στην αγορά, ώστε να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 1.000 μονάδες.

Παράλληλα, τα βλέμματα στρέφονται και στην αυριανή αξιολόγηση της Fitch. Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου αναμένεται να κατευνάσει ορισμένες από τις ανησυχίες των οίκων αξιολόγησης, με τη Citi να μην αποκλείει μια αναβάθμιση σε «BB+», στην αυριανή αξιολόγηση. Ωστόσο, εκτιμά ότι η Fitch είναι πιο πιθανό να περιμένει μέχρι τις εθνικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν έως τον Ιούλιο.

Να σημειωθεί από την άλλη, πως τόσο η JP Morgan όσο και η Société Générale αναμένουν από την Ελλάδα να περάσει το «κατώφλι» του «investment grade» στην πρώτη αξιολόγηση που θα διενεργηθεί από την Standard & Poor's κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, με τον αμερικανικό οίκο να θέτει έναν ορίζοντα μέχρι και στις αρχές του επόμενου έτους. Και από τους δύο επενδυτικούς οίκους έχει ανοιχτεί long θέση στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, με τη JP Morgan να θέτει «overweight» σύσταση για τους εγχώριους τίτλους διάρκειας από επτά έως δέκα ετών με έμφαση προς το ομόλογο διάρκειας εννέα ετών πλέον (δεκαετές λήξης Ιουνίου 2032).

Παράλληλα, θετικό τόνο στο εγχώριο επενδυτικό «story» με κεντρικό άξονα τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, συνεχίζει να διατηρεί η JP Morgan μετά τις τελευταίες συναντήσεις των στελεχών της με τις διοικήσεις των τραπεζών, διάφορες εταιρείες, κυβερνητικούς αξιωματούχους, φορείς χάραξης πολιτικής και ειδικούς του κλάδου στην Αθήνα.

Ως προς τη Μυτιληναίος, «άλμα» κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη αλλά και τα έσοδα που εμφάνισε το 2022. Η εταιρεία προτείνει μέρισμα €1,20 ανά μετοχή (προσαρμοσμένο για τις ίδιες μετοχές), αυξημένο κατά 176% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αναλυτικότερα, τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στα 466 εκατ. ευρώ έναντι 162 εκατ. ευρώ το 2021. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €3,41, αυξημένα κατά 186% σε σύγκριση με το 2021. O κύκλος εργασιών ανήλθε στα 6,306 δισ. ευρώ έναντι 2,664 δισ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 137%.

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,02% στις 1.004 μονάδες, με τον τζίρο στα 74,03 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,23% στις 2.427,67 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνίστησε με κέρδη 2,24% στις 744,65 μονάδες.

Μίνι ράλι και συνεχείς εισροές στη μετοχή της Alpha Bank που έκλεισε με κέρδη 2,68% στα 1,1880 ευρώ, την ΕΤΕ να υπεραποδίδει σήμερα με κέρδη 3,75% στα 4,316 ευρώ με υψηλό όγκο συναλλαγών, τη Eurobank να σημειώνει κέρδη 1,56% στα 1,174 ευρώ, και την Πειραιώς να χαμηλώνει από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, κλείνοντας στο +0,19% και στα 1,8155 ευρώ.

Γκάζι για τη μετοχή του ΟΠΑΠ που ενισχύθηκε κατά 1,82% στα 13,46 ευρώ, με τζίρο 9,068 εκατ. με τον ΟΤΕ να ακολουθεί με εξισου υψηλό τζίρο και τη Μυτιληναίος να σημειώνε άνοδο 1,14% στα 23,12 ευρώ.

Ισχυρό ράλι αντίδραση για τη μετοχή της Lamda που είχε δείξει να υποαποδίδει το τελευταίο διάστημα, κλείνοντας όμως σήμερα με κέρδη 5,33% στα 6,125 ευρώ.

Υψηλός όγκο συναλλαγών σε Lavipharm που έκλεισε με κέρδη 3,41%, ενώ και η Ελλάκτωρ πάτησε στα 2,18 ευρώ με κέρδη 3,81%. Σε θετικό έδαφος ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ αρχίζει να ζωντανεύει τόσο η μεσαία όσο και η χαμηλή κεφαλαιοποίηση, με Entersoft, Cenergy, Ideal, Τεχνική Ολυμπιακή, Μπήτρος να κινούνται δυναμικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άρειος Πάγος: Συζητήθηκε στην Ολομέλεια το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των «funds»

Intrakat: Καλύφθηκε η ΑΜΚ χωρίς αδιάθετα - Προσφέρθηκε ποσό 117 εκατ. ευρώ

Τα μηνύματα της JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες από το ταξίδι της στην Αθήνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider