Ισχυρά κέρδη στην Wall Street - «Άλμα» 2,01% o Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρά κέρδη στην Wall Street - «Άλμα» 2,01% o Nasdaq
Σε «βαθύ πράσινο» η Wall Street με τον Dow Jones να κερδίζει 254 μονάδες, τον Nasdaq να προσθέτει άλλες 200 μονάδες και τον S&P 500 να είναι συν 47 μονάδες.

Με το δεξί ξεκίνησε η εβδομάδα για τη Wall Street καθώς οι επενδυτές θεωρούν όλο και πιθανότερη την επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve, ενώ προετοιμάζονται για μια «πλούσια» εβδομάδα με εταιρικά αποτελέσματα.

Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 200 μονάδων, ο S&P 500 πρόσθεσε πάνω από 1% ενώ σημερινός πρωταγωνιστής υπήρξε ο τεχνολογικός Nasdaq.

Eιδικότερα, στο επενδυτικό κλίμα καλλιεργείται η αντίληψη πως η Fed θα κάνει μία παύση από τις γενναίες επιτοκιακές αυξήσεις για την καταπολέμηση του πληθωρισμού μετά από μήνες επιθετικής νομισματικής σύσφιξης. Παράλληλα, οι δηλώσεις του διοικητή της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, την Παρασκευή που φαινόταν να ευνοούν την αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στην επόμενη συνεδρίαση, ενίσχυσαν τις ελπίδες των επενδυτών.

«Με τους επενδυτές να αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το μέτωπο του πληθωρισμού, είναι σαφές ότι τώρα κοιτάζουν πέρα από τον τρέχοντα κύκλο επιτοκίων, σε μια ενδεχόμενη παύση της ανόδου», τονίζει ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Χένρι Άλεν. «Αλλά με τους επενδυτές να έχουν καλά νέα για τον πληθωρισμό, ο κίνδυνος είναι ότι εάν αυτός αποδειχθεί πιο επίμονος, τότε θα μπορούσαμε να βρεθούμε ξανά σε bear market όπως ακριβώς είδαμε να συμβαίνει το περασμένο καλοκαίρι» προειδοποίησε.

Την ίδια στιγμή, η επενδυτική προσοχή είναι στραμμένη και στα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, με το 40% των εισηγμένων του Dow Jones να ανακοινώνει εντός εβδομάδας τα μεγέθη του. Ανάμεσα σ’ αυτές συγκαταλέγονται και οι Microsoft, IBM, Tesla, Visa και Mastercard.

Η κίνηση των δεικτών

  • O Dow Jones ενισχύθηκε 0,78% στις 33.629 μονάδες
  • Ο S&P 500 ισχυροποιήθηκε 1,19% στις 4.019 μονάδες
  • Ο Nasdaq έκανε άλμα 2,01% στις 11.362 μονάδες

Τόσο οι μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών, όσο και αυτές της Tesla (7,74%) και της Apple (2,35%) ήταν από τις κερδισμένες της ημέρας, με την ελπίδα ότι το άνοιγμα στην Κίνα θα τονώσει τις δραστηριότητές τους.

Eπιχειρηματικά νέα

Στον χορό των περικοπών των τεχνολογικών κολοσσών μπήκε και η Spotify ανακοινώνοντας την περικοπή του 6% του προσωπικού του, καθώς τα οικονομικά δεδομένα έχουν επιδεινωθεί. «Μέσα στους τελευταίους μήνες καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια να περιορίσουμε τα κόστη, όμως δυστυχώς αυτό δεν ήταν αρκετό» υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος Ντάνιελ Εκ, ανακοινώνοντας τη δρομολόγηση περίπου 600 απολύσεων. Το κόστος από τις απολύσεις θα φτάσουν έως τα 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ανακοινώθηκαν κάποιες αλλαγές στα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια, με κάποιες μετακινήσεις στελεχών στην προσπάθεια να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της πλατφόρμας streaming μουσικής και να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων.

H Spotify ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα περικόψει το 6% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, καθώς είναι αντιμέτωπη με ένα ζοφερό οικονομικό περιβάλλον με καταναλωτές και διαφημιστές να περιορίζουν τις δαπάνες τους, όπως ήδη φημολογούνταν έντονα από νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Ειδικότερα, η μουσική πλατφόρμα, έχει συνολικό εργατικό δυναμικό περίπου 9.800 ατόμων, πράγμα που σημαίνει ότι οι περικοπές επηρεάζουν περίπου 600 υπαλλήλους. Σύμφωνα με το προφίλ της στο LinkedIn, η εταιρεία απασχολεί 5.400 άτομα στις ΗΠΑ και 1.900 στη Σουηδία.

Σε εσωτερικό υπόμνημα προς το προσωπικό της τη Δευτέρα, όπου έγιναν γνωστές οι απολύσεις, ο CEO, Ντάνιελ Εκ, τονίζει πως: «Όπως πολλοί άλλοι ηγέτες, ήλπιζα να διατηρήσω τους δυνατούς ούριους ανέμους από την πανδημία, όμως, εκ των υστέρων, ήμουν πολύ φιλόδοξος να επενδύσω πριν από την αύξηση των εσόδων μας. Και για αυτόν τον λόγο, σήμερα, μειώνουμε τη βάση των εργαζομένων μας κατά περίπου 6% σε ολόκληρη την εταιρεία». Μάλιστα, αναλαμβάνει την «πλήρη ευθύνη για τις κινήσεις που μας έφεραν εδώ σήμερα», ενώ οι απολυμένοι αναμένεται να λάβουν αποζήμιωση για διάστημα πέντε μηνών και συνεχή κάλυψη της υγειονομικής τους περίθαλψης.

Ο ένας εκ των ιδρυτών του Netflix, Ριντ Χέιστινγκς ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποχωρεί από τη θέση του συν - διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας και θα εκτελεί χρέη εκτελεστικού προέδρου. Τον Χέιστινγκς θα αντικαταστήσουν οι Τεντ Σαράντος και Γκρεγκ Πίτερς, που ήδη βρίσκονται σε ανώτερες θέσεις. «Το διοικητικό συμβούλιο συζητά εδώ και πολλά χρόνια για τον προγραμματισμό της διαδοχής (ακόμη και οι ιδρυτές πρέπει να εξελίσσονται!)» έγραψε ο Χέιστινγκς. «Στο πλαίσιο αυτής της εξελικτικής διαδικασίας, ο Τεντ προήχθη σε συν-Διευθύνων Σύμβουλος στο πλευρό μου τον Ιούλιο του 2020 και ο Γκρεγκ προήχθη σε COO – και τα τελευταία 2,5 χρόνια τους αναθέτω όλο και περισσότερο τη διαχείριση του Netflix» πρόσθεσε. «Είμαι τόσο περήφανος για τα πρώτα 25 χρόνια μας και τόσο ενθουσιασμένος για το επόμενο τέταρτο του αιώνα μας. Μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά για την καλύτερη ψυχαγωγία του κόσμου και να δώσουμε μεγαλύτερη ευχαρίστηση στα δικά μας μέλη. Το διοικητικό συμβούλιό μας συζητά τον σχεδιασμό της διαδοχής εδώ πολλά χρόνια (ακόμη και οι ιδρυτές πρέπει να εξελιχθούν!)» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Εμπορεύματα

Ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύθηκε οριακά 0,02%, για να διαμορφωθεί στα 1.928,60 δολάρια ανά ουγγιά στην Comex μετά τη διαπραγμάτευση έως τα 1.912,50 δολάρια. Οι τιμές για το πιο ενεργό συμβόλαιο του πολύτιμου διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet. Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε 1,6%, στα 23,554 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε 0,8% στα 1.056,30 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου διολίσθησε 1,3%, στα 1.701,40 δολάρια ανά ουγγιά. Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 4,2565 δολάρια ανά λίβρα, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,1%.

Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Μαρτίου έχασε μόλις 2 σεντς και διαμορφώθηκε στα 81,62 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στην πρώτη πλήρη συνεδρίαση του συμβολαίου. Το αργό πετρέλαιο Brent παράδοσης Μαρτίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, σημείωσε άνοδο 56 σεντς, ή 0,6%, στα 88,19 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύθηκε 1,9% στα 2,6965 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Φεβρουαρίου HOG23 έκανε άλμα 2,4% στα 3,5509 δολάρια το γαλόνι.
Το φυσικό αέριο παράδοσης Φεβρουαρίου εκτινάχθηκε 8,6% στα 3,447 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, πριν από τη λήξη του την Παρασκευή. Το συμβόλαιο Μαρτίου εκτοξεύθηκε επίσης 6,1% στα 3,222 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU.

Μάκρο

Ένας δείκτης για τη μελλοντική οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε για 10ο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο, ένδειξη ότι η οικονομία θα συνεχίσει να επιβραδύνει μετά τις επιθετικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve στο πλαίσιο της προσπάθειας της να θέσει υπό έλεγχο των πληθωρισμό. Ειδικότερα, ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας (Leading Economic Index) του Conference Board υποχώρησε 1% τον Δεκέμβριο μετά την καθοδικά αναθεωρημένη πτώση του Νοεμβρίου κατά 1,1%. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για υποχώρηση του δείκτη κατά 0,7% σε δημοσκόπηση του Reuters. «Ο δείκτης υποχώρησε και πάλι σημαντικά τον Δεκέμβριο, συνεχίζοντας να δείχνει ύφεση για την αμερικανική οικονομία σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», ανέφερε ο Αταμάν Οζιλντιρίμ, οικονομολόγος του Conference Board.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να δανειστούν, οι αγορές δεν ανησυχούν, αλλά οι συνέπειες είναι ήδη εδώ

Χτίζουν θετικό σερί οι ευρωαγορές παρά το κλίμα αβεβαιότητας

Ο Έλον Μασκ καταθέτει για το περιβόητο tweet του 2018 που προκάλεσε μεγάλες επενδυτικές ζημιές

gazzetta
gazzetta reader insider insider