Οι προβληματισμοί για την Fed επηρέασαν αρνητικά την Wall Street 

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι προβληματισμοί για την Fed επηρέασαν αρνητικά την Wall Street 
Τριψήφιες απώλειες για τον Dow Jones και τον Nasdaq στο αμερικανικό χρηματιστήριο, εν αναμονή των αποφάσεων για τα επιτόκια στις ΗΠΑ.

Πτώση κατέγραψε η Wall Street για την Πέμπτη, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την ανησυχία των επενδυτών για την επιτοκιακή πολιτική των ΗΠΑ και την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έχασε 0,76% ή 252,40 μονάδες στις 33.044 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,77% ή 30,26 μονάδες στις 3.898 μονάδες.

Ο Nasdaq διολίσθησε 0,96% ή 104,74 μονάδες στις 10.852 μονάδες.

«Ταμείο» για τις εκτιμήσεις της Fed

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκαν τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, με τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να δείχνουν πως η απασχόληση παραμένει ισχυρή στις ΗΠΑ παρά τις προσπάθειες της Fed να «παγώσει» την οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, ενισχύονται οι εκτιμήσεις πως η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντιμόν.

Η αντιπρόεδρος της Fed, Λ. Μπρέιναρντ, ανέφερε πως η νομισματική πολιτική της τράπεζας πρέπει να μείνει σε περιοριστικό επίπεδο, λέγοντας παράλληλα πως τα αυξημένα επιτόκια έχουν αρχίσει να επηρεάζουν καθοδικά τον πληθωρισμό.

Από την πλευρά της, το μέλος του Δ.Σ. της Fed, Σούζαν Κόλινς, δήλωσε πως το εύρος των επιτοκίων της τράπεζας πρέπει να αυξηθεί άνω του 5% (από το 4,25% 4,50% που είναι σήμερα), με την ίδια να προσθέτει πως τα επιτόκια πρέπει να διατηρηθούν στα επίπεδα άνω του 5% για «ορισμένο χρονικό διάστημα».

Πλέον, αναμένεται η επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC) στις 31 Ιανουαρίου και 1η Φεβρουαρίου, με την πλειονότητα των αναλυτών να εκτιμά πως η Fed θα ανακοινώσει αύξηση 25 μονάδων βάσης, μικρότερη από αυτή του Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, στους προβληματισμούς για την τις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής της Fed έρχονται να προστεθούν οι εξελίξεις γύρω από το «ταβάνι» του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, προκαλώντας τις προειδοποιήσεις της Goldman Sachs και της Moody's προς την Ουάσινγκτον.

Εμπορεύματα

Ανοδικά πρόσημα κατέγραψαν για την Πέμπτη τα συμβόλαια του πετρελαίου, με τα στοιχεία για τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού» να δίνουν πάτημα για άνοδο στις τιμές.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Μαρτίου, έκλεισαν την Πέμπτη λίγο πάνω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Μαρτίου, το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) κέρδιζαν 1,62% ή 1,38 δολάρια στα 86.34 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 έφτασαν την Πέμπτη τα συμβόλαια του χρυσού, καθώς κέρδισαν 0,9% ή 16,90 δολάρια στα 1.923,90 δολάρια ανά ουγγιά, στην υψηλότερη τιμή τους από τις 22 Απριλίου του 2022.

Μάκρο

Μεγαλύτερη πτώση από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές παρουσίασαν οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Ιανουαρίου, καθώς έφτασαν τις 190.000, έναντι 205.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 214.000 αιτήσεις.

Οι οικοδομικές άδειες συρρικνώθηκαν κατά 1,6% έναντι συρρίκνωσης 10,6% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση 1%.

Οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν 1,4% έναντι πτώσης 0,5% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια συρρίκνωση 4,8%.

Ο δείκτης που μετρά την επιχειρηματική δραστηριότητα στην -κρίσιμη οικονομικά- περιοχή της Φιλαδέλφεια (Philly Fed) διαμορφώθηκε για τον Ιανουάριο στις -8,9 μονάδες έαντι -13,7 μονάδων τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις -11 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Η Πέμπτη η χειρότερη μέρα για το 2023 

Ισχυρή πτώση 2,2% στο Χρηματιστήριο - Χάθηκαν οι 970 μονάδες

gazzetta
gazzetta reader insider insider