ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις Goldman Sachs και Moody's για το «ταβάνι» του ορίου χρέους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις Goldman Sachs και Moody's για το «ταβάνι» του ορίου χρέους
«Η συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους μπορεί να επιτευχθεί πολύ αργά, προκαλώντας μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές» τονίζει η Moody's.

Προειδοποιήσεις για το «ταβάνι» του ορίου χρέους των ΗΠΑ στέλνουν Goldman Sachs και Moody's την Πέμπτη, στον απόηχο της επιστολής που έστειλε στο Κογκρέσο η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γελέν, για το θέμα.

Η Moody's σημειώνει πως «μια συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ είναι πιθανό να σημειωθεί πολύ αργά, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναζωπυρώσεις μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Από την πλευρά του, o CEO της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός πως η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις για την αποτροπή του κινδύνου που εμπεριέχει η καθυστέρηση στην επίλυση του θέματος.

Υπενθυμίζεται πως σε επιστολή της προς τους επικεφαλής του Κογκρέσου, η Γέλεν αναφέρει πως μέρος των επενδύσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα ανασταλεί μέχρι τις 5 Ιουνίου και τόνισε πως το Κογκρέσο πρέπει να περάσει το νομοσχέδιο αύξησης του ορίου χρέους των ΗΠΑ στα 31,4 τρισ. δολάρια.

Οι πόροι των επενδύσεων θα επανέλθουν μόλις το όριο χρέος αυξηθεί και το μέτρο δεν θα επηρεάσει τους συνταξιούχους και τους εργαζομένους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σημειώνεται στην επιστολή.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ δεν έχουν ποτέ κηρύξει αδυναμία αποπληρωμής του χρέους αλλά το ανώτατο όριο έχει αυξηθεί 22 φορές από το 1997 έως το 2022, σύμφωνα με το CNBC.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα θέσει ως προτεραιότητα τη διαβούλευση για το νομοσχέδιο που θα επεκτείνει το ανώτατο όριο χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μετά τα μέσα Απριλίου και αφού θα έχει συζητηθεί η φορολογική μεταρρύθμιση.

Τα λεγόμενα έκτακτα μέτρα που διαθέτει ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών μπορούν να απελευθερώσουν δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν δεσμευτεί τεχνικά για άλλους σκοπούς, αλλά δεν έχουν δαπανηθεί ακόμη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider