Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, «κοιτάζοντας» τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, «κοιτάζοντας» τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Άνοδος για τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστηριακά ταμπλό στην αρχή της εβδομάδας.

Τελευταία ενημέρωση: 14:26

Θετικό κλίμα συνεχίζει να καταγράφεται στα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να επεκτείνουν τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται οι εξελίξεις από την Κίνα και η περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι ταξιδιώτες που μετακινούνται στο εσωτερικό της Κίνας και στο Χονγκ Κονγκ δεν χρειάζονται περιοριστικά μέτρα, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 3 χρόνια και το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ωστόσο, οι επιφυλάξεις για την πορεία της οικονομίας παραμένουν για το 2023, ενόψει της διατήρησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο, το 40% των επιχειρήσεων της Γερμανίας αναμένει μείωση της παραγωγής για το τρέχον έτος.

Εξάλλου, το ενδιαφέρον βρίσκεται και στη Διώρυγα του Σουέζ, μετά από την προσάραξη φορτηγού πλοίου στην -κρίσιμη για το παγκόσμιο εμπόριο- ναυτιλιακή περιοχή.

Σημειώνεται πως «ψηλά» στο επενδυτικό ενδιαφέρον της τρέχουσας εβδομάδας θα βρεθούν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Δεκέμβριο, που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη. Οι αναλυτές αναμένουν να δουν εάν οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) έχουν οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών, γεγονός που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο σε μια περισσότερο χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed τους επόμενους μήνες.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,49% στις 446,58 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ενισχύεται 0,55% στις 4.039 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,06% στις 7.695 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιείται 0,64% στις 14.702 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 ανεβαίνει 0,29% στις 6.881 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο γράφει κέρδη 0,66% στις 25.345 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,25% στις 8.679 μονάδες.

Μάκρο

Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη για τον Νοέμβριο του 2022 διαμορφώθηκε στο 6,5%, αμετάβλητο σε σχέση με τον Οκτώβριο και εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ποσοστό της ανεργίας για τον Νοέμβριο του 2022 ανήλθε στο 6%, αμετάβλητο σε μηνιαίο επίπεδο και μειωμένο συγκριτικά με το 6,5% του Νοεμβρίου του 2021. Η Eurostat υπολογίζει πως 12,95 εκατ. άτομα στην ΕΕ είναι χωρίς εργασία, με 10,84 εκατ. άτομα να είναι άνεργα στην Ευρωζώνη.

Βελτίωση για 3ο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε τον Ιανουάριο ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης για την Ευρωζώνη που καταρτίζει η Sentix. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις -17,5 μονάδες έναντι -21 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις -18 μονάδες. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση του δείκτη από τον Ιούνιο του 2022.

Στο 7,8% μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία τον Νοέμβριο από το ανοδικά αναθεωρημένο 7,9% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας την Δευτέρα. Το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο είχε διαμορφωθεί στο 7,8%.

Άνοδο κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας για τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis) τη Δευτέρα. Η βιομηχανική παραγωγή εμφάνισε αύξηση 0,2% έναντι συρρίκνωσης 0,1% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια άνοδο 0,3%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η Vodafone ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως θα πουλήσει τη θυγατρική της στην Ουγγαρία, Vodafone Hungary, στην κοινοπραξία 4iG Public Ltd - Corvinus Zrt. έναντι 1,7 δισ. ευρώ.

Ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος ανέφερε πως ολοκληρώθηκε ο έλεγχος για το deal και πως η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου.

Κέρδη στην Ασία με ώθηση από την Κίνα

Ανοδικά πρόσημα κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές στην πρώτη μέρα της εβδομάδας, εν μέσω της αισιοδοξίας που δημιουργεί στους επενδυτές το «επανάνοιγμα» της Κίνας και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε κλειστός λόγω εθνικής αργίας. Στην Αυστραλία ο ASX/200 κέρδισε 0,59% στις 7.151 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi ενισχύθηκε 2,63% στις 2.350 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite ισχυροποιήθηκε 0,58% στις 3.176 μονάδες και ο Shenzhen Component έγραψε άνοδο 0,72% στις 11.450 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 1,86% στις 21.383 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider