Γερμανία: 4 στις 10 επιχειρήσεις «βλέπουν» συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους για το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: 4 στις 10 επιχειρήσεις «βλέπουν» συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους για το 2023
Ο κλάδος των κατασκευών παρουσιάζει τη μεγαλύτερη απαισιοδοξία, με πάνω από το 50% των επιχειρήσεων να περιμένει μείωση της παραγωγής.

Το 40% των επιχειρήσεων στη Γερμανία αναμένει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων για το 2023, εν μέσω του υψηλού ενεργειακού κόστους, των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και των οικονομικών επιπτώσεων που έχει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτοτ (IW), «ο κίνδυνος για την επάρκεια φυσικού αερίου κατά την περίοδο 2022-2023 δεν είναι πλέον τόσο έντονος όσο ήταν το καλοκαρί του 2022, ενώ οι ενεργειακές τιμές έχουν υποχωρήσει από τότε. Ωστόσο και τα δύο ρίσκα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο και δεν πρέπει να αποκλειστούν διαταραχές στην παραγωγή» σημειώνει έρευνα που διενεργήθηκε σε περίπου 2.500 επιχειρήσεις.

Επιπλέον, συνεχίζει το IW, μέσα στο 2023 θα φανεί το ύψος των αποθεμάτων ενέργειας και αερίου για τον επόμενο χειμώνα».

Περίπου το 1/3 των γερμανικών επιχειρήσεων αναμένει στασιμότητα στην παραγωγή για το τρέχον έτος.

Ο κλάδος των κατασκευών παρουσιάζει τη μεγαλύτερη απαισιοδοξία, με πάνω από το 50% των επιχειρήσεων να περιμένει μείωση της παραγωγής και μόλις το 15% του κλάδου να αναμένει αύξηση των δραστηριοτήτων.

Στον κλάδο της βιομηχανίας, το 39% των ερωτηθέντων στην έρευνα του IW ανεμένει πτώση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, το ΔΝΤ εκτιμά πως η οικονομία της Γερμανίας -η μεγαλύτερη της Ευρώπης- θα παρουσιάσει ύφεση 0,3% για το επόμενο έτος, η μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της ομάδας των G-7.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider