Wall Street: «Πάτησε φρένο» μετά τα πρακτικά της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Πάτησε φρένο» μετά τα πρακτικά της Fed
Υποχώρησαν από τα υψηλά ημέρας οι μετοχές της Wall Street, με τον Dow Jones να περνά σε αρνητικό έδαφος, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed.

Υποχώρησαν από τα υψηλά ημέρας οι μετοχές της Wall Street, με τον Dow Jones να περνά σε αρνητικό έδαφος, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed που έδειξαν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει την επιθετική της στάση ως προς την αύξηση των επιτοκίων το 2023 προκειμένου να «δαμάσει« τον πληθωρισμό.

Ο Dow Jones χάνει 0,14% στις 33.088 μονάδες. Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,18% στις 3.830 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,04% στις 10.390 μονάδες.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC τον Δεκέμβριο, οι αξιωματούχοι της Fed δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό και αναμένουν ότι οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα κριθούν κατάλληλες, ενώ αντιθέτως δεν αναμένεται καμία μείωση στη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, οι τραπεζίτες πρέπει να βρουν την ισορροπία ανάμεσα σε δύο κινδύνους:

1) Η Fed να μην διατηρήσει τα υψηλά επιτόκια για αρκετό καιρό επιτρέποντας στον πληθωρισμό να φουντώσει, όπως συνέβη τη δεκαετία του 1970

2) Η Fed να κρατήσει την περιοριστική πολιτική για πολύ καιρό επιβραδύνοντας υπερβολικά την οικονομία, με τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να επωμίζονται τα μεγαλύτερα βάρη.

Αξίζει να σημειωθεί πως εναντίον μιας πρόωρης μείωσης των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ τάχθηκε νωρίτερα ο επικεφαλής της Fed της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι. Σε δηλώσεις του, ο Αμερικανός τραπεζίτης υποστήριξε πως πρέπει να αποφευχθεί μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων της Fed καθώς αυτό θα μπορούσε να αναζωπυρώσει εκ νέου τον πληθωρισμό, κάτι που θα ήταν ένα «κοστοβόρο λάθος». Ο Κασκάρι ανέφερε πως υπάρχουν «ενισχυμένες ενδείξεις» για το ότι ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία έχει φτάσει στο απόγειο του. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Fed πρέπει να εξετάσει τη μείωση των επιτοκίων της μόνο όταν έχει πειστεί πως ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά υποχώρησης προς τα επίπεδα του 2% που έχει ορίσει η τράπεζα.

Με το.... αριστερό στο έτος

Οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν το 2023 «στο κόκκινο», καθώς οι ανησυχίες για τα αυξανόμενα επιτόκια, τον πληθωρισμό και τους φόβους για ύφεση συνέτριψαν τις ελπίδες της Wall Street να ξεκινήσει το νέο έτος σε θετικό έδαφος. Υπενθυμίζεται πως στο εφιαλτικό 2022 που δεν είχε ράλι του «Άη Βασίλη», ο Dow Jones μέτρησε τις λιγότερες απώλειες με πτώση 8,8%, τη στιγμή που ο S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq καταβαραθρώθηκαν 19,4% και 33,1%, αντίστοιχα, με τις ανατριχιαστικές μνήμες του 2008 να «ξυπνούν» ενώ δόθηκε εκκωφαντικό τέλος και σε ένα θετικό σερί τριών ετών.

Ο Eντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς της Oanda, υπογράμμισε πως «οι μετοχές καταγράφουν απώλειες καθώς οι αγωνίες για μία συσταλτική νομισματική πολιτική σε συνδυασμό με την επερχόμενη υφεσιακή πορεία της οικονομίας, παρέμειναν στο "μικροσκόπιο" των επενδυτών».

«Eίναι μία κατάσταση "βλέποντας και κάνοντας". Μετά την ολοκλήρωση μιας χρονιάς που ήταν αρκετά τρομακτική σε όλα τα μέτωπα, οι επενδυτές θα φοβούνται να βάλουν χρήματα και το βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο τουλάχιστον τις δύο πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης» υπογράμμισε ο Aρτ Χόγκαν, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην B. Riley Financial.

Μάκρο

Eλαφριά μείωση υπέστησαν οι ενάρξεις νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, μειούμενες στις 10,46 εκατομμύρια τον Νοέμβριο, αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με τους εργαζόμενους ωστόσο να εγκαταλείπουν σωρηδόν τις δουλειές τους ως ένδειξη ότι η αγορά εργασίας παραμένει αρκετά ισχυρή – ιδιαίτερα για την Fed. Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν από 10,51 εκατομμύρια τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη. Οι ενάρξεις για τον Οκτώβριο αναθεωρήθηκαν επίσης υψηλότερα. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας θεωρείται ως ένδειξη για την υγεία της αγοράς εργασίας και της ευρύτερης οικονομίας των ΗΠΑ. Οι αγγελίες θέσεων εργασίας υποχώρησαν σιγά σιγά από τότε που έφτασαν στο ιστορικό υψηλό των 11,9 εκατομμυρίων την περασμένη άνοιξη.

Μάλιστα, υπήρχαν διαθέσιμες 1,7 θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο τον Νοέμβριο, πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα των 1,2. Ο αριθμός των ατόμων που προσλήφθηκαν τον Νοέμβριο μειώθηκε στα 6,06 εκατομμύρια, σημειώνοντας τη μικρότερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2021. Ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που παραιτήθηκαν από την εργασία ανήλθε σε 4,17 εκατομμύρια. Οι παραιτήσεις ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια σε ένα ρεκόρ 18 συνεχόμενων μηνών. Οι άνθρωποι παραιτούνται πιο συχνά όταν πιστεύουν ότι είναι εύκολο να βρουν μια καλύτερη δουλειά. Το ποσοστό παραιτήσεων μεταξύ των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε στο 3% από 2,9%. Κορυφώθηκε στο 3,4% κοντά στο τέλος του 2021.

Yποχώρησε ο δείκτης ISM στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, στο 48,4 από 49 τον προηγούμενο μήνα, μία ένδειξη πως αποδυναμώνεται η μεταποιητική δραστηριότητα της χώρας. Το 48,4 είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2020 και οποιοσδήποτε αριθμός κάτω του 50% αντικατοπτρίζει την συρρίκνωση της οικονομίας. Σύμφωνα με το Marketwatch, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα μειωθεί στο 48,8.

Ο κλάδος είχε συρρικνωθεί τον Νοέμβριο για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020. Οι νέες παραγγελίες, η παραγωγή και η απασχόληση μειώθηκαν το Δεκέμβριο, ενώ οι παραδόσεις των προμηθευτών μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Οι τιμές που πληρώνουν οι εταιρείες για πρώτες ύλες και άλλες προμήθειες συνέχισαν να πέφτουν, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την πανδημία. Ο δείκτης ISM έχει υποχωρήσει εδώ και μήνες καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια επιβαρύνουν τις πωλήσεις και τις παραγγελίες. Η αδυναμία στον εργοστασιακό κλάδο εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες βιομηχανίες. Οι χαμηλότερες τιμές θα συνεχίσουν να πιέζουν τις τιμές των βασικών αγαθών.

Επιχειρηματικά νέα

Apple και Amazon έχασαν 800 δισ. δολ. σε κεφαλαιοποίηση το 2022. Ειδικότερα, οι δύο μετοχές ήταν αυτές με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση κεφαλαιοποίησης το προηγούμενο έτος. Η Apple έχασε χρηματιστηριακή αξία 846,34 δισ. δολαρίων ενώ η Amazon έχασε αξία 834,06 δισ. δολαρίων. Η χρηματιστηριακή αξία μετρά την αθροιστική αξία όλων των μετοχών μιας εταιρείας. Η αξία που έχασε κάθε μία από τις δύο εταιρείες κάνει τη συνολική αξία όλων των άλλων μετοχών τεχνολογίας να φαίνεται μικροσκοπική. Αναφερόμενη στα νούμερα, η Bespoke Investment Group τα αποκάλεσε «αποστομωτικά».

Η Microsoft είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με την startup αυτόνομης οδήγησης Gatik, με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, για να συμμετάσχει στη χρηματοδότησης της τελευταίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Microsoft θα επενδύσει 10 εκατ. δολάρια για ένα νέο γύρο χρηματοδότησης που υπολογίζει την αξία της Gatik σε πάνω από 700 εκατ. δολάρια. Με τη συμφωνία, η Gatik θα χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες cloud της Microsoft και την πλατφόρμα Azure για την ανάπτυξη τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης για φορτηγά οχήματα. Πηγές με γνώση των συζητήσεων ανέφεραν πως οι όροι του deal μπορούν να αλλάξουν, ενώ Microsoft και Gatik αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο επίσημο σχόλιο στο Reuters.

Η αμερικανική εταιρεία λογισμικού Salesforce ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα προχωρήσει στην περικοπή του 10% του προσωπικού της, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της λειτουργίας της. Παράλληλα, η Salesforge γνωστοποίησε πως θα κλείσει ορισμένα από τα γραφεία της, εν μέσω της αβεβαιότητας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας που οδηγεί σε παρόμοιες κινήσεις πολλές εταιρείες της Δύσης. Η Salesforce απασχολεί συνολικά 56.000 άτομα και αναφέρει πως το πλάνο αναδιάρθρωσης θα εξοικονομήσει από 1,4 δισ. έως 2,1 δισ. δολάρια.

Ολοκληρώθηκε η προαναγγελθείσα απόσχιση της GE HealthCare από την GE, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Η GE HealthCare θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται ως ανεξάρτητη εταιρεία στον Nasdaq με το σύμβολο "GEHC" με τη σημερινή έναρξη του Χρηματιστηρίου της Wall Street. Η GE HealthCare θα χτυπήσει εξ αποστάσεως το καμπανάκι του Nasdaq από τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Ουισκόνσιν (ΗΠΑ), όπου θα είναι παρούσα η ηγετική ομάδα και υπάλληλοι της εταιρείας, τόσο με φυσική όσο και με διαδικτυακή παρουσία.

Η Twitter θα χαλαρώσει τους περιορισμούς που είχε εδώ και 3 χρόνια για τις πολιτικές διαφημίσεις, μετά από την ανάληψη της ηγεσίας του αμερικανικού τεχνολογικού ομίλου από τον Έλον Μασκ. Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τρίτη πως θα επιτρέψει από τις επόμενες εβδομάδες τις πολιτικές διαφημίσεις με τρόπο που «θα βοηθά τις δημόσιες συζητήσεις για σημαντικά θέματα» και ότι θα ευθυγραμμίζει την πολιτική διαφημίσεων στην πλατφόρμα της με αυτές της τηλεόρασης και άλλων media. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το Bloomberg. Παράλληλα, η Twitter θα χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς για οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα που είχε θέσει σε ισχύ στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider