Ο επιτοκιακός «χορός» των Κεντρικών Τραπεζών πίεσε και το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο επιτοκιακός «χορός» των Κεντρικών Τραπεζών πίεσε και το πετρέλαιο
Η τιμή του συμβολαίου αργού πετρελαίου τύπου WTI υποχώρησε 1,5% για να κλείσει στα 76,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο ICE του Λονδίνου η τιμή για το brent κατέγραψε πτώση 1,8% στα 81,21 δολάρια το βαρέλι. 

Πίεση δέχθηκε σήμερα η τιμή του πετρελαίου εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών πως η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ύφεση, αλλά και της μερικής επαναλειτουργίας του πετρελαϊκού αγωγού Keystone που διατρέχει την Βόρειο Αμερική.

Συγκεκριμένα, η τιμή του συμβολαίου αργού πετρελαίου τύπου WTI υποχώρησε 1,5% για να κλείσει στα 76,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο ICE του Λονδίνου η τιμή για το brent κατέγραψε πτώση 1,8% στα 81,21 δολάρια το βαρέλι.

Η Πέμπτη άνηκε στις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, της Ελβετίας και της Αγγλίας που πήραν τη «σκυτάλη» από την Fed, που προχώρησε την Τετάρτη σε αύξηση των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ «ανέβασε» το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 2,50%, 2,75% και 2,00% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 21 Δεκεμβρίου 2022.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το βασικό επιτόκιο της ΒΟΕ κινήθηκε σε υψηλό 14 ετών, μετά την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,5%, ενώ στην Ελβετία η SNB αύξησε το βασικό της επιτόκιο επίσης κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,5%.

Στο ήδη «βαρύ» κλίμα προστέθηκαν τα αμερικανικό μακροοικονομικά μέγέθη της ημέρας, που επιδείνωσαν τη διάθεση των επενδυτών, καθώς τόσο οι λιανικές πωλήσεις, όσο και η βιομηχανική παραγωγική κινήθηκαν κάτω των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Απότομη συρρίκνωση στις λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο - Μείωση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

ΗΠΑ: Αρνητική έκπληξη από το δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τον Νοέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider