Wall Street: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης με τις ανησυχίες για ύφεση στο επίκεντρο

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης με τις ανησυχίες για ύφεση στο επίκεντρο
Εξακολουθεί να  κυριαρχεί στους επενδυτικούς κύκλους ο φόβος της επερχόμενης ύφεσης αλλά και η πιθανότητα χρονικής επέκτασης του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων της Fed.

Τελευταία ενημέρωση 19:14

Με έντονες μεταβολές κινούνται οι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, με τον S&P 500 να μην δείχνει ικανός να αποφύγει να καταγράψει την πέμπτη συνεχή ημέρα απωλειών, καθώς εξακολουθεί να κυριαρχεί στους επενδυτικούς κύκλους ο φόβος της επερχόμενης ύφεσης αλλά και η πιθανότητα χρονικής επέκτασης του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων της Fed για την αντιμετώπιση του επίμονου πληθωρισμού.

Οι επενδυτές στις προηγούμενες συνεδριάσεις έδειξαν πως μειώνονται οι ελπίδες τους για μια «ομαλή προσγείωση» στο ζήτημα του πληθωρισμού με το «εργαλείο» της αύξησης των επιτοκίων, χωρίς να πυροδοτήσει πρώτα μία ύφεση, η οποία από τους αναλυτές τοποθετείται εντός του 2023.

Έτσι, στην κίνηση των δεικτών ο Dow Jones υποχωρεί οριακά 0,01% στις 33.593 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,26% στις 3.931 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,62% στις 10.948 μονάδες.

Μάκρο

Στον αντίποδα της συζήτησης περί ύφεσης, ενθαρρυντικά ήταν τα νέα από το «μέτωπο» της αμερικανικής αγοράς εργασίας.

Και αυτό γιατί ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη η παραγωγικότητα της εργασίας για το γ’ τρίμηνο, ενώ το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος ήταν σημαντικά μικρότερο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Τετάρτη.

Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, ένα μέτρο της ωριαίας αμοιβής σε σύγκριση με την παραγωγή, αυξήθηκε 2,4% για το επίμαχο διάστημα, μια σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω από το αρχικά αναφερόμενο 3,5%. Αυτό προέκυψε χάρη στην αναθεώρηση της παραγωγικότητας κατά 0,5% και στην καθοδική αλλαγή του κόστους αποζημίωσης κατά 0,6%.

Η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 0,8%, από 0,3% ως αποτέλεσμα της ανοδικής κίνησης της παραγωγής κατά 0,5% μαζί με την αύξηση των ωρών εργασίας κατά 0,1%.

Και τα δύο μεγέθη ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα. Οι εκτιμήσεις του Dow Jones είχαν θέσει την παραγωγικότητα στο 0,7% και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στο 3,1%.

Εντωμεταξύ, αύξηση κατά 27,1 δισ. δολάρια σημείωσε η συνολική καταναλωτική πίστη τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, έναντι μιας αναθεωρημένης αύξησης 25,8 δισ. δολαρίων τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Fed. Αυτό μεταφράζεται σε ετήσιο ποσοστό 6,9%, από το αναθεωρημένο 6,6% τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με το Marketwatch, οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 26 δισ. δολαρίων. Η ανακυκλούμενη πίστωση, κυρίως πιστωτικές κάρτες, αυξήθηκε 10,4% τον Οκτώβριο μετά από άνοδο 8,2% τον προηγούμενο μήνα. Η μη ανακυκλούμενη πίστωση, συνήθως δάνεια αυτοκινήτων και φοιτητικά δάνεια, αυξήθηκε κατά 5,8% από αύξηση 6,1% τον προηγούμενο μήνα, με αυτή την κατηγορία πιστώσεων να θεωρείται πολύ λιγότερο ασταθής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» από το ΑΕΠ: Άνοδος μόνο 2,8% το 3ο τρίμηνο – Προς τα κάτω αναθεώρηση και για το 1ο εξάμηνο

Αύξηση του κόστους παραγωγής για το 93% των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης – Το 71% είδε υψηλότερα επιτόκια δανεισμού

HΠΑ: Καλύτερη από το αναμενόμενο η παραγωγικότητα εργασίας στο γ' τρίμηνο