«Μουδιασμένο» κλίμα στις ευρωαγορές με απώλειες στους δείκτες

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μουδιασμένο» κλίμα στις ευρωαγορές με απώλειες στους δείκτες
Tο διεθνές επενδυτικό κλίμα συνεχίζει να κυριαρχείται από τον προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι στη νομισματική πολιτική και στην οικονομία εν γένει.

Τελευταία ενημέρωση 16:55

«Μουδιασμένη» είναι η κίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, μετά και από τις ισχυρές απώλειες που αποβραδίς κατέγραψαν οι δείκτες της Wall Street, καθώς το διεθνές επενδυτικό κλίμα συνεχίζει να κυριαρχείται από τον προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι στη νομισματική πολιτική και στην οικονομία εν γένει.

Την ανησυχία ενισχύει η πεποίθηση πως λόγω της εικόνας της αμερικανικής αγοράς εργασίας όπως διαφάνηκε από στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας, η Fed θα συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων στο επόμενο διάστημα, με τους αναλυτές να δίνουν πιθανότητα 89% για αύξηση της τάξης των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της FOMC στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, ο οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν υποστηρίζει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν πολλές φορές για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, ωστόσο εκτιμά ότι οι αυξήσεις των τιμών στην ευρωζώνη πλησιάζουν στο αποκορύφωμά τους.

Βέβαια, σε συνέντευξή του την Τρίτη, ο Λέιν μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Milano Finanza, υπογράμμισε ότι παραμένει αβέβαιο εάν κορύφωση των τιμών έχει ήδη φτάσει ή αναμένεται να επέλθει στις αρχές του 2023.

Η κίνηση των δεικτών

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,28% στις 440,23 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 χάνει 0,27% στις 3.945 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,49% στις 14.376 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 διολισθαίνει 0,17% στις 6.685 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέρχεται στις 7.551 μονάδες με πτώση 0,21%. Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,59% στις 24.402 μονάδες και ο IBEX 35 χάνει 0,40% στις 8.337 μονάδες.

Μάκρο

Άνω των προσδοκιών καταγράφηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας την Τρίτη. Οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,8% μηνιαίως τον Οκτώβριο σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση. Το διεθνές πρακτορείο Reuters, σε δημοσκόπηση του ανάμεσα σε αναλυτές, είχε προβλέψει πως οι βιομηχανικές παραγγελίες της πρώτης οικονομίας στην Ευρωζώνη θα ενισχυθούν κατά 0,1%.

Επιβράδυνση εμφάνισε ο κλάδος των κατασκευών τον Νοέμβριο στην Μεγάλη Βρετανία, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών αλλά και η επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση άρχισαν να «δείχνουν τα δόντια» τους και στα οικοδομικά projects. O δείκτης PMI κατασκευών της Μεγάλης Βρετανίας από την S&P Global, υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών από το 53,2 στο 50,4 τον Οκτώβριο, ελαφρά μόνο από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. Την ίδια στιγμή, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του διεθνούς πρακτορείου Reuters είχαν προβλέψει μια μέτρηση στις 52 μονάδες.

Η εικόνα στην Ασία

Ανάμεικτο ήταν το διαπραγματευτικό κλίμα που επικράτησε στις ασιατικές αγορές, στον απόηχο της πτώσης των αμερικανικών μετοχών.

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 ενισχύθηκε 0,24%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 0,47%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai έκλεισε στο όριο του +0,02% και ο SZSE Component κέρδισε 0,67%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng διολίσθησε 0,58%. Στη Σεούλ, ο KOSPI έχασε 1,08%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα «δώρα» των Βρυξελλών στην Αθήνα για χρέος, αγορές - Νέες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις & μέτρα στήριξης

Alpha Bank: Κύριος ιδιώτης μέτοχος η Reggeborgh - Αλλαγές στο μετοχικό σχήμα

Τα Στενά του Βοσπόρου και οι εναλλακτικές διέλευσης μέσω Ελλάδας – Ο αγωγός, το «Sea2Sea», ο σιδηρόδρομος, η Αλεξανδρούπολη

gazzetta
gazzetta reader insider insider