Με κέρδη 4,35% αποχαιρέτησε τον Νοέμβριο το Χρηματιστήριο - Έκρηξη τζίρου λόγω MSCI

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με κέρδη 4,35% αποχαιρέτησε τον Νοέμβριο το Χρηματιστήριο - Έκρηξη τζίρου λόγω MSCI
Ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ ο τζίρος λόγω MSCI. Πιέσεις στον όμιλο της ΤΕΡΝΑ.

Αναδιάταξη των passive funds που ακολουθούν τους μεγάλους δείκτες και αυτούς της MSCI έκρυβε η τελευταία συνεδρίαση του Χρηματιστήριου για τον Νοέμβριο με βασικό μοχλό την Τέρνα Ενεργειακή.

Πλέον και επίσημα οι ελληνικές μετοχές που βρίσκονται στον MSCI Greece Standard είναι 9 (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, ΔΕΗ, Jumbo, Εθνική, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή) με τα funds να αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους μετά και της αλλαγές στις σταθμίσεις του δείκτη.

Έτσι, ο τζίρος έφτασε να ξεπεράσει τα 282 εκατ. ευρώ με τα πακέτα να διαμορφώνονται στα 29,47 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο σε αξία να αφορά την Τέρνα Ενεργειακή ύψους 7,19 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησαν και άλλα πακέτα στην ίδια μετοχή (2,31 εκατ. ευρώ, 2,21 εκατ. 1,48 εκατ. ευρώ και 1,1 εκατ. και άλλα σε τιμές στο εύρος 19,75 - 19,50 ευρώ).

Παράλληλα, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι συνεχίζουν να χτίζουν κλίμα περαιτέρω ανόδου. Τόσο η Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες όσο και η Bank of America ανεβάζοντας τις ελληνικές μετοχές στο «χάρτη» των αναδυόμενων στέλνουν σήμα τοποθετήσεων.

Συγκεκριμένα, βελτιωμένη εμφανίζεται η θέση της εγχώριας αγοράς μετοχών μεταξύ των έντεκα αναδυόμενων που εξετάζει η Bank of America, κερδίζοντας μία θέση από τον προηγούμενο, αλλά παραμένοντας πίσω από την αγορά της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Τσεχίας και του Κουβέϊτ.

Έτσι, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 5η θέση, τη στιγμή που τοποθετείται σχετικά χαμηλά σε όρους τρεχουσών αποτιμήσεων (50/100), ιστορικών αποτιμήσεων (40/100), σε όρους αύξησης των κερδών άνω του 20% (40/100) και στην ενότητα τιμής/ΕPS (κέρδη ανά μετοχή) momentum (50/100). Στις τελευταία θέσεις κατατάσσεται σε όρους τοποθετήσεων των θεσμικών διαχειριστών κεφαλαίων GEM Funds (10/100) αλλά στη δεύτερη πιο υψηλή θέση ανάμεσα στις έντεκα αγορές σε όρους μερισματικών αποδόσεων (90/100), με πρώτη την Τουρκία, σύμφωνα με τη ΒofA Securities.

Επιπλέον, την κάλυψη της μετοχής του «leader» της εγχώριας αγοράς τυχερών παιγνίων, όπως χαρακτηρίζει τον ΟΠΑΠ, ξεκίνησε η JP Morgan, εντάσσοντας τον και στη λίστα με τους ευρωπαϊκούς τίτλους (888 Holdings, Entain PLC, Flutter Entertainment) αυτής της κατηγορίας.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι ο ΟΠΑΠ είναι καλά τοποθετημένος ώστε να κεφαλαιοποιήσει τις σταθερές του θέσεις στην αγορά, αξιοποιώντας παράλληλα περαιτέρω τις ευκαιρίες ανάπτυξης που έχει να προσφέρει η εγχώρια αγορά διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών. Η JP Morgan θέτει «ουδέτερη» σύσταση για τη μετοχή της εισηγμένης με τιμή στόχο στα 15 ευρώ, με ορίζοντα τα τέλη του 2024.

Ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 865 μονάδες. Σημεία στήριξης 883 και 850 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 920 και 971 μονάδες σύμφωνα με τη Merit.

Φυσικά, τα βλέμματα των επενδυτών ευρύτερα παραμένουν στραμμένα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και στην ομιλία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στο Brookings. Traders και επενδυτές θα προσπαθήσουν να αποκωδικοποιήσουν εκ νέου τις προθέσεις και τα σήματα του ισχυρού τραπεζίτη, αναζητώντας το που θα φτάσουν τα επιτόκια.

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε ελαφρώς σώζωντας στο τέλος το θετικό πρόσημο, στο 0,05% και στις 912,33 μονάδες. Ο FTSE 25 σημείωσε κέρδη 0,17% στις 2.222,59 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε κατά 0,52% στις 653,15 μονάδες.

Στις τράπεζες, η μετοχή της Εθνικής πάτησε γκάζι με κέρδη 2,93% στα 3,87 ευρώ, με τη Eurobank να ακολουθεί στο 1,21% και στα 1,09 ευρώ. Από την άλλη απώλειες κατέγραψαν Alpha Bank στο -1,8% και στα 1,0115 ευρώ με την Πειραιώς στο -1,34% και στα 1,40 ευρώ.

Βαριές απώλειες της τάξεως του 2,4% κατέγραψε η Τέρνα Ενεργειακή με υψηλό όγκο στα 5,43 εκατ. τεμάχια. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποχώρησε κατά 2,15% στα 9,55 ευρώ, ενώ απώλειες κατά 1,35% κατέγραψε η ΔΕΗ στα 6,59 ευρώ.

Ήπια στο κόκκινο έκλεισαν ΟΤΕ, ElvalHalcor, Aegean, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ.

Από την αντίπερα όχθη ισχυρή άνοδο και αντίδραση έβγαλαν Jumbo (1,47%), Ελλάκτωρ (1,73%), Viohalco (2,04%) και Quest (3,01%).

Ήπια άνοδος για Mytilineos, EEE, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανεβαίνουν κλίμακα οι ελληνικές μετοχές στον «χάρτη» των αναδυόμενων της BofA - Στις κορυφαίες επιλογές η Mytilineos

Κάλυψη του ΟΠΑΠ ξεκινά η JP Morgan - Η τιμή στόχος, τα θετικά και οι «πηγές» ανησυχίας

«Καμπανάκι» Morgan Stanley για «βουτιά» 24% του S&P 500

gazzetta
gazzetta reader insider insider