Ανεβαίνουν κλίμακα οι ελληνικές μετοχές στον «χάρτη» των αναδυόμενων της BofA - Στις κορυφαίες επιλογές η Mytilineos

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβαίνουν κλίμακα οι ελληνικές μετοχές στον «χάρτη» των αναδυόμενων της BofA - Στις κορυφαίες επιλογές η Mytilineos
Βελτιωμένη εμφανίζεται η θέση της εγχώριας αγοράς μετοχών μεταξύ των έντεκα αναδυόμενων που εξετάζει η Bank of America, κερδίζοντας μία θέση από τον προηγούμενο, αλλά παραμένοντας πίσω από την αγορά της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Τσεχίας και του Κουβέϊτ.

Βελτιωμένη εμφανίζεται η θέση της εγχώριας αγοράς μετοχών μεταξύ των έντεκα αναδυόμενων που εξετάζει η Bank of America, κερδίζοντας μία θέση από τον προηγούμενο, αλλά παραμένοντας πίσω από την αγορά της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Τσεχίας και του Κουβέϊτ.

Έτσι, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 5η θέση, τη στιγμή που τοποθετείται σχετικά χαμηλά σε όρους τρεχουσών αποτιμήσεων (50/100), ιστορικών αποτιμήσεων (40/100), σε όρους αύξησης των κερδών άνω του 20% (40/100) και στην ενότητα τιμής/ΕPS (κέρδη ανά μετοχή) momentum (50/100). Στις τελευταία θέσεις κατατάσσεται σε όρους τοποθετήσεων των θεσμικών διαχειριστών κεφαλαίων GEM Funds (10/100) αλλά στη δεύτερη πιο υψηλή θέση ανάμεσα στις έντεκα αγορές σε όρους μερισματικών αποδόσεων (90/100), με πρώτη την Τουρκία, σύμφωνα με τη ΒofA Securities.

Το equity risk premium, όπως το υπολογίζει η ΒofA, διαμορφώνεται στο 12,4% και είναι στη μέση περίπου της λίστας του οίκου, τη στιγμή που η μερισματική απόδοση υπολογίζεται στο 5,6% και το 6,2% για το 2022 και το 2023, με την απόδοση των κερδών να φτάνει στο 7,3% και στο 10,3% για το 2022 - 2023. Παράλληλα ο δείκτης λογιστικής αξίας (P/BV) είναι στο 1,6x με οριακό discount έναντι του ιστορικού μέσου και ο δείκτης EV/EBITDΑ στο 5,5x εξίσου με οριακό discount έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου, τη στιγμή που ο δείκτης EV/Sales κινείται στο 1,4x με ήπιο premium.

Παράλληλα, στη «bottom up» ανάλυση του οίκου και συγκεκριμένα στις κορυφαίες επιλογές στους ανωτέρω όρους βρίσκεται η μετοχή της Mytilineos (χωρίς σύσταση) και πιο συγκεκριμένα στην τρίτη θέση (συνολική βαθμολογία 80,2/100) μετά τις τουρκικές μετοχές των Anadolu Efes και Sabanci Holding. Η μετοχή της Mytilineos βρίσκεται υψηλά σε όρους τρεχουσών αποτιμήσεων (91/100) αλλά χαμηλά σε σύγκριση με τις ιστορικές αποτιμήσεις (51/100). Υψηλά τοποθετείται σε όρους αύξησης κερδών (98/100), τιμής/ΕPS momentum (93/100) μερισματικής απόδοσης (88/100) και σε ένα ήπιο επίπεδο τοποθετήσεων από τους διαχειριστές (50/100).

Από την αντίπερα «όχθη» τοποθετείται η μετοχή της ΔΕΗ και πιο συγκεκριμένα στη λίστα με τις είκοσι μετοχές με τη χειρότερη αξιολόγηση στη βάση των παραπάνω κριτηρίων. Η μετοχή της ΔΕΗ τοποθετείται ιδιαίτερα χαμηλά σε όρους τόσο τρεχουσών αποτιμήσεων όσο και ιστορικών με χαμηλή δυναμική αύξησης των κερδών (εκτίμηση μείωσης των κερδών ανά μετοχή κατά 84%) σε σύγκριση με την τιμή της μετοχής και με μια σχετικά υψηλή μερισματική απόδοση για τα δεδομένα της λίστας (58/100).

Στη λίστα και στην ταξινόμηση του οίκου με τη χειρότερα περιθώρια τοποθέτησης (Worst positioning - Most Overweight / Owned - διαφορά μεταξύ της τελευταίας θέσης OW/UW και του μέσου όρου OW/UW από το 2006) από τη πλευρά των funds βρίσκεται η μετοχή του ΟΠΑΠ και της Alpha Bank (αδυναμία προσέλκυσης νέων ξένων διαχειριστών - υπάρχουν ήδη τοποθετήσεις), ενώ στη λίστα με τις είκοσι κορυφαίες επιλογές σε όρους υψηλής ανάπτυξης βρίσκεται η Mytilineos (trailing EPS στο δωδεκάμηνο 77% - ενίσχυση των EPS κατά το επόμενο δωδεκάμηνο κατά 29%) και η Alpha Bank (trailing EPS στο δωδεκάμηνο 20% - ενίσχυση των EPS κατά το επόμενο δωδεκάμηνο κατά 20%), ενώ από την απέναντι πλευρά βρίσκεται η ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider