Κάλυψη του ΟΠΑΠ ξεκινά η JP Morgan - Η τιμή στόχος, τα θετικά και οι «πηγές» ανησυχίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάλυψη του ΟΠΑΠ ξεκινά η JP Morgan - Η τιμή στόχος, τα θετικά και οι «πηγές» ανησυχίας
Την κάλυψη της μετοχής του «leader» της εγχώριας αγοράς τυχερών παιγνίων, όπως χαρακτηρίζει τον ΟΠΑΠ, ξεκίνησε η JP Morgan, εντάσσοντας τον και στη λίστα με τους ευρωπαϊκούς τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Την κάλυψη της μετοχής του «leader» της εγχώριας αγοράς τυχερών παιγνίων, όπως χαρακτηρίζει τον ΟΠΑΠ, ξεκίνησε η JP Morgan, εντάσσοντας τη και στη λίστα με τους ευρωπαϊκούς τίτλους (888 Holdings, Entain PLC, Flutter Entertainment) αυτής της κατηγορίας.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι ο ΟΠΑΠ είναι καλά τοποθετημένος ώστε να κεφαλαιοποιήσει τις σταθερές του θέσεις στην αγορά, αξιοποιώντας παράλληλα περαιτέρω τις ευκαιρίες ανάπτυξης που έχει να προσφέρει η εγχώρια αγορά διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών. Η JP Morgan θέτει «ουδέτερη» σύσταση για τη μετοχή της εισηγμένης με τιμή στόχο στα 15 ευρώ, με ορίζοντα τα τέλη του 2024.

ΟΠΑΠ

Θετικά σημεία

Στα θετικά σημεία που επισημαίνει είναι πως 1) περίπου το 80% των εσόδων απορρέουν χωρίς την ύπαρξη ανταγωνισμού, με επαναλαμβανόμενη ροή εσόδων από αποκλειστικές άδειες για τα προϊόντα λιανικής, ενώ 2) διαθέτει ένα «αμυντικό» business model με ελαφριά έκθεση στο retail στη βάση των περιουσιακών του στοιχείων. Παράλληλα, υπάρχει 3) ο χώρος για μια περαιτέρω διείσδυση στο διαδικτυακό κομμάτι των τυχερών παιγνίων, που πιθανόν να υποστηρίξει περαιτέρω τα περιθώρια ανάπτυξης δεδομένης της κορυφαίας διαδικτυακής παρουσίας του ΟΠΑΠ (μερίδιο αγοράς της τάξεως του 60%, διαδικτυακή παρουσία μικρότερη του 30%). Επιπλέον, 4) οι επιστροφές κεφαλαίου αποτελούν μέρος του «DNA» του ΟΠΑΠ, όπως υπογραμμίζει η JP Morgan.

«Πηγές» ανησυχίας

Στις βασικές ανησυχίες που εκφράζει ο αμερικανικός οίκος ως προς τις προοπτικές του ΟΠΑΠ είναι η έλλειψη γεωγραφικής διαφοροποίησης. Όπως επισημαίνει, η εισηγμένη, είναι εκτεθειμένη σε συγκεκριμένες οικονομικούς και ρυθμιστικούς κινδύνους, δεδομένου ότι το 95% των εσόδων του βασίζεται στην Ελλάδα. Σε αυτό το σημείο, η JP Morgan δεν αναμένει από τον ΟΠΑΠ να επεκταθεί εκτός Ελλάδας (και Κύπρου).

Μια δεύτερη πηγή ανησυχίας είναι το προφίλ ανάπτυξης του ΟΠΑΠ που βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα (χαμηλότερα από το εύρος MSD-HSD%) έναντι των υπόλοιπων εταιρειών που δαστηροιοπούνται σε αυτό το σκέλος στο διαδίκτυο (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ), λόγω της πιο ώριμης έκθεσης στο retail. Αυτό θα μπορούσε να επιταχυνθεί στο μέλλον, ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθεί η διαδικτυακή διείσδυση των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, αν και είναι απίθανο σε έναν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο παράγοντας μιας ύφεσης παραμένει ένα ακόμη βασικό θέμα συζήτησης δεδομένης της τρέχουσας μακροοικονομικής αβεβαιότητας και της υψηλής έκθεσης του ΟΠΑΠ στο retail (80%). Ο ΟΠΑΠ θεωρείται σχετικά ανθεκτικός δεδομένου του χαμηλού μέσου όρου συμμετοχής και δαπανών ανά παίκτη, ενώ η λοταρία («Τζόκερ» κ.τ.λ.) θεωρείται περαιτέρω «αμυντική» σε μια οικονομική ύφεση, καθώς συνήθως μειώνεται με χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με το ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος έχει μια συσχέτιση συνήθως με το ονομαστικό ΑΕΠ και το διαθέσιμο εισόδημα.

Η JP Morgan στέκεται και στον κίνδυνο απώλειας της αποκλειστικότητας των αδειών στις επόμενες ανανεώσεις των συμβάσεων (προϊόντα προς ανανέωση το 2026/2030/2035). Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ελλοχεύει ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος που σχετίζεται με το γεγονός ότι η πλειονότητα των προϊόντων και των εργασιών του ΟΠΑΠ βασίζεται σε αποκλειστικές άδειες από το κράτος. Η αποκλειστική άδεια του ΟΠΑΠ για τις λοταρίες (στιγμιαία και απλά λαχεία και παθητικά παιχνίδια λoταρίας) λήγει το 2026 και οι διαπραγματεύσεις τυπικά ξεκινούν μερικά χρόνια πριν τη λήξη. Αν και αυτή η κατηγορία καταλαμβάνει μόλις το 6% των εσόδων του, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα για τις μακροπρόθεσμες διαπραγματεύσεις για τα βασικά προϊόντα του (αριθμητικές λοταρίες, το στοίχημα που λήγει το 2030) και τα VLTs (που λήγουν το 2035).

Επιπλέον, ο ανταγωνισμός γύρω από την «πίτα» του διαδικτυακού σκέλος αυξάνεται. Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται επί του παρόντος σε μια καλή θέση στο διαδικτυακό τμήμα μέσω της Stoiximan (με μερίδιο αγοράς της τάξεως του 60%). Ωστόσο, ο αυξημένος ανταγωνισμός θα μπορούσε να αποτελέσει έναν μεσοπρόθεσμο - μακροπρόθεσμο κίνδυνο στο «story» γύρω από τη μετοχή (δεδομένης της σχετικά χαμηλής διείσδυσης στο διαδίκτυο σε ποσοστό χαμηλότερο του 30%, εκτιμά η JP Morgan). H JP Morgan υπενθυμίζει πως οι υψηλοί φόροι - αδειοδοτήσεις και η συγκέντρωση της αγοράς (δηλαδή τα σχετικά υψηλά εμπόδια εισόδου) καθιστούν την Ελλάδα λιγότερο ελκυστική από άλλες αγορές στο πλαίσιο του διαδικτύου.

Στο σκέλος των κανονισμών, ο ελληνικός κλάδος τυχερών παιγνίων είχε τα πάνω και τα κάτω του (τα διαδικτυακά παίγνια απαγορεύτηκαν το 2002, νομιμοποιήθηκαν προσωρινά το 2011 και εν συνέχεια νομιμοποιήθηκαν οριστικά το 2020). Αυτό παραμένει ένας κίνδυνος για τον κλάδο γενικά όσον αφορά τη φορολογία, τις άδειες κ.λπ. όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές του οίκου.

Τέλος, ελλοχεύει και ο πολιτικός κίνδυνος, καθώς το business model στο τμήμα του retail του ΟΠΑΠ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποκλειστικότητα των αδειών και τις συμφωνίες με την Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων και ως εκ τούτου με το υπουργείο Οικονομικών. Οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική ηγεσία θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις πιθανότητες του ΟΠΑΠ να αποκτήσει ευνοϊκούς όρους όσον αφορά τις συμφωνίες και ίσως ακόμη και τις ανανεώσεις αδειών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανεβαίνουν κλίμακα οι ελληνικές μετοχές στον «χάρτη» των αναδυόμενων της BofA - Στις κορυφαίες επιλογές η Mytilineos

Κρίνεται σήμερα η τύχη της συμφωνίας Viva με JP Morgan - «Πέπλο» μυστηρίου και φήμες για «ναυάγιο»

Πληθωρισμός: Βραδύτερη άνοδος 9% στην Ελλάδα τον Νοέμβριο λόγω ενέργειας – Γκάζι οι τιμές σε τρόφιμα και βιομηχανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider