Goldman Sachs για πετρέλαιο: Προς νέες περικοπές παραγωγής ο OPEC - Στα 110 δολάρια το brent το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs για πετρέλαιο: Προς νέες περικοπές παραγωγής ο OPEC - Στα 110 δολάρια το brent το 2023
Περαιτέρω μέτρα για την συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου από πλευράς OPEC+ προβλέπει η Goldman Sachs για την συνάντηση της συμμαχίας που θα λάβει χώρα στη Βιέννη στις 4 Δεκεμβρίου. 

Περαιτέρω μέτρα για την συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου από πλευράς OPEC+ προβλέπει η Goldman Sachs για την συνάντηση της συμμαχίας που θα λάβει χώρα στη Βιέννη στις 4 Δεκεμβρίου.

Η σύσκεψη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα πραγματοποιηθεί εν μέσω φόβων ύφεσης, αποδυνάμωσης της ζήτησης αργού στην Κίνα από τα νέα lockdown και καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τον επικείμενο αντίκτυπο επιβολής ενός ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο από τη Δύση.

Ο Τζεφ Κάρι, παγκόσμιος επικεφαλής εμπορευμάτων της Goldman Sachs, δήλωσε την Τρίτη ότι ένας συνδυασμός παραγόντων οδήγησε την τράπεζα να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες.

«Πρώτα και κύρια, ήταν το δολάριο. Ποιος είναι ο ορισμός του πληθωρισμού; Πάρα πολλά χρήματα κυνηγούν… πολύ λίγα αγαθά», είπε στο CNBC κατά την διάρκεια του συνεδρίου Carbonomics της Goldman Sachs στο Λονδίνο.

Ο δεύτερος παράγοντας «έχει να κάνει με την COVID και την Κίνα, και παρεμπιπτόντως, είναι μεγάλος», συνέχισε. «Στοιχίζει περισσότερο από τη μείωση του OPEC για τον μήνα Νοέμβριο, αν το θέσουμε σε μια προοπτική. Και μετά, ο τρίτος παράγοντας είναι ότι η Ρωσία απλώς ρίχνει τα βαρέλια στην αγορά αυτή τη στιγμή πριν από την προθεσμία της 5ης Δεκεμβρίου για την απαγόρευση των εξαγωγών».

Ο Κάρι ανέφερε ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές πετρελαίου για το 2023 είναι «πολύ θετικές» και η τράπεζα προβλέπει για το brent τιμή στα 110 δολάρια το βαρέλι για το επόμενο έτος.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχει «πολλή αβεβαιότητα» ενόψει.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει τους τελευταίους μήνες. Η τιμή του brent, από 100 δολάρια το βαρέλι στα τέλη Αυγούστου, διαπραγματεύεται στα 85,46 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, με μία αύξηση 2,7% για τη συνεδρίαση.

Στο μεταξύ, τα συμβόλαια του αμερικάνικου αργού διαπραγματεύονται στα 79,09 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση άνω του 2,4%.

Η ζήτηση πετρελαίου υποχωρεί στην Κίνα

«Η ζήτηση μάλλον υποχωρεί στην Κίνα, δεδομένου του τι συμβαίνει», είπε ο Κάρι.

«Πιστεύω ότι το βασικό σημείο με την Κίνα αυτή τη στιγμή είναι ο κίνδυνος να υπάρξει ένα απότομο ξανάνοιγμα. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι lockdown εκ των πραγμάτων, όπου οι άνθρωποι δεν θα θέλουν να επιβιβαστούν στα τρένα, δεν θα θέλουν να πάνε στη δουλειά και η ζήτηση θα υποχωρεί περισσότερο».

Ο Κάρι είπε ότι οι παραγωγοί του OPEC θα πρέπει να συζητήσουν εάν θα αντιμετωπίσουν την αδυναμία της ζήτησης στην Κίνα.

«Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μια περικοπή», πρόσθεσε.

Ο OPEC+ συμφώνησε στις αρχές Οκτωβρίου να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο. Έγινε παρά τις εκκλήσεις από τις ΗΠΑ να αντλήσει περισσότερο για να μειώσει τις τιμές των καυσίμων και να βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία.

Με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, ο OPEC+ μείωσε την παραγωγή κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στις αρχές του 2020, όταν η ζήτηση έπεσε κατακόρυφα λόγω της πανδημίας.

Ο OPEC+ άφησε να εννοηθεί πρόσφατα ότι θα μπορούσε να επιβάλει βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή για να τονώσει την ανάκαμψη των τιμών του αργού.

Πηγές Reuters: Δεν θα μειώσει την παραγωγή ο OPEC+

Ωστόσο, πέντε πηγές του Reuters μέσα στον OPEC αναφέρουν πως είναι πιθανό να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής πετρελαίου στη συνεδρίαση της Κυριακής, αν και δύο διαφορετικές πηγές είπαν ότι πιθανώς να εξεταστεί επιπλέον μείωση της παραγωγής για την ενίσχυση των τιμών που έχουν υποχωρήσει λόγω των φόβων οικονομικής επιβράδυνσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άνοδος στο πετρέλαιο με ώθηση ΟΠΕΚ+

gazzetta
gazzetta reader insider insider