Αρνητικά πρόσημα για την Wall Street - Οι επενδυτές αναμένονται τα μηνύματα της Fed

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνητικά πρόσημα για την Wall Street - Οι επενδυτές αναμένονται τα μηνύματα της Fed
Πιέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο για τη δεύτερη μέρα της εβδομάδας, εν αναμονή του Τζερόμ Πάουελ.

Τελευταία ενημέρωση: 19:33

Σε κλοιό πιέσεων κινείται η Wall Street για τη δεύτερη μέρα της εβδομάδας, μετά από τις σημαντικές απώλειες της Δευτέρας και με την προσοχή να στρέφεται εκ νέου στις εξελίξεις για την επιτοκιακή πολιτική των ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones χάνει 0,32% ή 107,73 μονάδες στις 33.741 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχωρεί 0,42% ή 15,84 μονάδες στις 3.948 μονάδες.

Ο Nasdaq διολισθαίνει 0,56% ή 62,43 μονάδες στις 10.987 μονάδες.

Οι προβολείς στα επιτόκια

Σημειώνεται πως οι διεθνείς αγορές προσπαθούν να αντιδράσουν θετικά στις εξελίξεις σχετικά με τις πολιτικές κατά του κορονοϊού στην Κίνα. Οι αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν πως επιταχύνουν το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της νόσου, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, ενώ κάλεσαν τις αρχές της χώρας να αποφεύγουν τους υπερβολικούς περιορισμούς για την ανάσχεση της νόσου, έπειτα από το μεγάλο κύμα διαμαρτυριών που προκλήθηκε κατά της κινεζικής κυβέρνησης τις προηγούμενες μέρες, όπως στη Σαγκάη. Παράλληλα, την Τρίτη καταγράφηκε η πρώτη μείωση κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα για τις τελευταίες 6 μέρες.

Στο επίκεντρο της προσοχής της Wall Street βρίσκονται οι επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) σχετικά με την αύξηση των βασικών επιτοκίων της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Οι προβολείς στρέφονται στις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε ομιλία του την Τετάρτη όπου αναμένεται να δώσει «σημάδια» για τα επόμενα βήματα της τράπεζας.

Πάντως, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υπογραμμίζει πως η Fed δεν πρέπει να αποκλίνει από την πολιτική αύξησης των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Από την πλευρά της, η S&P Global εκτιμά την πιθανότητα να αποφύγουν οι ΗΠΑ μια ύφεση ως «μειωμένη», καθώς η Fed συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια ως στρατηγική αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να βρίσκεται κοντά στο 8% για αρκετούς συνεχόμενους μήνες φέτος, ενώ ο στόχος της κεντρικής τράπεζας κυμαίνεται στο 2%.

Εξάλλου, στο κλίμα επιφυλακτικότητας συμβάλλουν οι ανησυχίες για τις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αναλυτές αναμένουν την επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ και τις αποφάσεις για την παραγωγή «μαύρου χρυσού» από τον Οργανισμό.

Μάκρο

Υποχώρηση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευση το Conference Board την Τρίτη, φτάνοντας στις 100,2 μονάδες έναντι 102,5 μονάδων τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 100 μονάδες.

Οι 100,2 μονάδες αποτελούν το χειρότερο επίπεδο του δείκτη για τους τελευταίους 4 μήνες.

Οριακή αύξηση σημείωσαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο, ενισχυόμενες 0,1% έναντι πτώσης 0,7% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν συρρίκνωση κατά 1,2%.

Ο δείκτης της Case-Shiller για τις τιμές κατοικιών στις 20 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ υποχώρησε 1,24% για τον Σεπτέμβριο έναντι πτώσης 1,3% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια πτώση της τάξης του 1,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider