Ευρωαγορές: Κέρδη ενάντια στις ζοφερές προοπτικές

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Κέρδη ενάντια στις ζοφερές προοπτικές
Τα στοιχεία για τον PMI της Ευρωζώνης αποτελούν σημαντικό κριτήριο για την «υγεία» της οικονομία.

Τελευταία ενημέρωση 12:28

Μικρές μεταβολές σε θετικό έδαφος καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν στοιχεία, αλλά και για το τι «θα δείξει» η δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνάντηση της Fed.

Τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αποκτούν ειδικό βάρος καθώς οι αγορές αναζητούν ενδείξεις για την συνέχεια της νομισματικής πολιτικής και της πορείας αύξησης των επιτοκίων ενάντια στον διογκωμένο πληθωρισμό.

Στο μέτωπο των στοιχείων, ήπια βελτίωση εμφάνισε ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης τον Νοέμβριο, ανερχόμενος στο 47,8, ωστόσο παραμένει σε έδαφος συρρίκνωσης για την οικονομία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, εντούτοις, οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθενούν λόγω της χαλάρωσης των προβλημάτων εφοδιασμού και της επικείμενης ύφεσης. Η ελαφρά αύξηση του PMI οφείλεται κυρίως στην μεταποίηση, ο οποίος σημείωσε άνοδο από το 43,8 στο 45,7. Αν και εξακολουθεί να παρουσιάζει απότομη συρρίκνωση, είναι ελαφρώς μικρότερη από τον προηγούμενο μήνα. Οι νέες παραγγελίες αγαθών συνεχίζουν να μειώνονται, πράγμα που σημαίνει ότι η τρέχουσα παραγωγή προέρχεται από πολλές προηγούμενες συσσωρευμένες εκκρεμότητες. Ο ρυθμός υποχώρησης των υπηρεσιών ήταν παρόμοιος με τον Οκτώβριο και πολύ υψηλός για τα ιστορικά δεδομένα. Οι νέες παραγγελίες συνεχίζουν να μειώνονται και σε αυτόν τον τομέα, και οι επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο απρόθυμες να προσλάβουν προσωπικό, λόγω της υποτονικής οικονομικής δραστηριότητας.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 την Τετάρτη κερδίζει 0,29% στις 437,48 μονάδες.

Ο Εurostoxx 50 ενισχύεται 0,19% στις 3.937 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,02% στις 14.419 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ανεβαίνει οριακά 0,07% στις 6.652 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,57% στις 7.495 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διολισθαίνει 0,21% στις 24.538 μονάδες, και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κερδίζει οριακά 0,05% στις 8.329 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Ζημιές προ φόρων ύψους έως 1,5 δισ. ελβετικών φράγκων αναμένει η Credit Suisse για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ βρίσκεται εν μέσω καθολικής στρατηγικής αναδιάρθρωσης για την αντιμετώπιση της υποαπόδοσης του επενδυτικού βραχίονα της, αλλά και σειρά νομικών προβλημάτων, που οδήγησαν σε αύξηση των δαπανών της.

Σε ανακοίνωση της η Τράπεζα ανέφερε σήμερα πως «αυτά τα αποφασιστικά μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε ριζική αναδιάρθωση της επενδυτικής τραπεζικής μας, θα επιταχύνει τις διαδικασίες αλλαγής των δαπανών και στην ενδυνάμωση και ανάθεση των κεφαλαίων, που πραγματοποιείται με ταχύ ρυθμό».

Επίσης η Credit Suisse επισήμανε πως συνεχίζει να βιώνει εκροές καθαρών παγίων και δήλωσε πως αυτές οι εκροές αντιστοιχούν περίπου στο 6% των υπό διαχείριση παγίων στο τέλος του γ’ τριμήνου. «Στη διαχείριση περιουσίας, αυτές οι εκροές έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τις πρώτες δύο εβδομάδες του Οκτωβρίου».

Ασιατικά χρηματιστήρια

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν ως επί το πλείστον τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τετάρτη, «παίρνοντας τη σκυτάλη» από τα χθεσινοβραδινά κέρδη στη Wall Street.

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 κέρδισε 0,61%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,70%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai σημείωσε άνοδο 0,26% κι ο SZSE Component υποχώρησε 0,27%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 0,68% και στη Σεούλ ο KOSPI ενισχύθηκε 0,53%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: «Η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει μία κρίση τον φετινό χειμώνα και το 2023»

gazzetta
gazzetta reader insider insider