Γιατί οι αγορές είναι επιφυλακτικές για επανάληψη του σκηνικού «Lehman Brothers» στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί οι αγορές είναι επιφυλακτικές για επανάληψη του σκηνικού «Lehman Brothers» στις ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι αγορές δεν εκτιμούν πως είναι πιθανή, προς το παρόν, μια επανάληψη ενός σκηνικού «Lehman Brothers», για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Μνήμες από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 φαίνεται να επανέφερε η προβληματική θέση στην οποία βρίσκεται η Credit Suisse, με τον αυξανόμενο πιστωτικό κίνδυνο που διαχέεται μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών να προβληματίζει εντόνως τους επενδυτές.

Το ευρύτερο πλαίσιο ωστόσο, του ευρωπαϊκού - και όχι μόνο - τραπεζικού συστήματος έχει διαφοροποιηθεί σε σύγκριση με την περιόδο κατάρρευσης της Lehman Brothers, καθώς τα capital buffers έχουν ενισχυθεί σημαντικά και τα spreads στα ασφάλιστα κινδύνου (CDS) - αν και σε υψηλά επίπεδα - δεν υποδεικνύουν επικείμενες αθετήσεις πληρωμών - χρεοκοπίες. Εν μέσω της γενικότερης διεύρυνσης των πιστωτικών περιθωρίων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, η Credit Suisse και η Deutsche Bank έχουν δει τη μεγαλύτερη άνοδο στα spreads των CDS τους και μια απότομη πτώση στις τιμές των μετοχών τους. Φυσικά, η προσοχή της αγοράς στρέφεται ολοένα και περισσότερο στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας των τραπεζών — και στο τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τις αγορές.

Τα πιστωτικά περιθώρια για την Credit Suisse και τη Deutsche Bank βρίσκονται πλέον σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τα spread και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών να έχουν επίσης διευρυνθεί σημαντικά. Ωστόσο, η κλίση των καμπυλών (CDS πενταετούς βάσης έναντι εξαμηνιαίου) έχει γίνει γενικά πιο απότομη προς τα πάνω (steepening) αντί να αντιστρέφεται. Η αντιστροφή της καμπύλης θα αντικατόπτριζε τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες των επενδυτών για μια αθέτηση, κάτι που καταγράφηκε ιδιαίτερα έντονα το 2008 σε όλες τις τράπεζες. Η Credit Suisse είναι η μόνη μεγάλη τράπεζα για την οποία η καμπύλη έχει γίνει πιο επίπεδη πρόσφατα.

Ένα τυπικό μοντέλο που χρησιμοποιεί την τρέχουσα τιμολόγηση των CDS υποδεικνύει από τις αγορές μια πιθανότητα αθέτησης σε έξι μήνες από τώρα περίπου στο 2% και στο 1% για την Credit Suisse και την Deutsche Bank, αντίστοιχα, και μια πιθανότητα αθέτησης σε ορίζοντα πέντε ετών, της τάξεως του 23% για την Credit Suisse και 17% για τη Deutsche Bank. Αν και είναι αυξημένες, αυτές οι πιθανότητες που ορίζονται από τις αγορές, ωστόσο δεν υποδηλώνουν μια επικείμενη χρεοκοπία βραχυπρόθεσμα, αν και μακροπρόθεσμα η ανησυχία των αγορών για τη βιωσιμότητα και των δύο τραπεζών είναι πιο εμφανής.

Στη βάση αυτών των στοιχείων, οι αγορές δεν εκτιμούν πως είναι πιθανή, προς το παρόν, μια επανάληψη του σκηνικού της Lehman, για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Credit Suisse: Προς επαναγορά χρέους της, αξίας έως 3 δισ. ελβετικών φράγκων

Οι «επικίνδυνες» Credit Suisse και Deutsche Bank, πληρώνουν... το ακριβό και δυσεύρετο δολάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider