Μικρή ανάκαμψη για τις ευρωαγορές - Τέλος στο αρνητικό σερί τεσσάρων ημερών

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μικρή ανάκαμψη για τις ευρωαγορές - Τέλος στο αρνητικό σερί τεσσάρων ημερών
Το Μιλάνο έχασε 107 μονάδες, ενώ το Βερολίνο ενισχύθηκε με 43.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές την Τετάρτη αντιδρώντας στο αρνητικό σερί των τελευταίων ημερών εν μέσω των γενικευμένων ανησυχιών γύρω από τον πληθωρισμό και τις προοπτικές συρρίκνωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ψηλά στην προσοχή των επενδυτών βρέθηκαν οι κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), η οποία προσπαθεί με έκτακτες αγορές ομολόγων να περιορίσει την αναταραχή που έχει προκαλέσει το σχέδιο μείωση της φόρων από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας. Η BoE επανέλαβε την πρόθεση της να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στη βρετανική οικονομία.

Πάντως, το κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν εμπνέει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη μετά και την έκθεση της Citi, που περιγράφει πως το «ξεφόρτωμα» των ευρωπαϊκών μετοχών είναι ανάλογο με της προ-δεκαετίας κρίσης.

Η... φυγή των επενδυτών από τις τοποθετήσεις τους στις ευρωπαϊκές μετοχές είναι κοντά σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης την περίοδο 2011-2012, αναφέρει σε έκθεση της η Citigroup.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν στο να κλείσουν τον 8ο διαδοχικό μήνα απωλειών τους για τον Σεπτέμβριο, με διαρροές 98 δισ. ευρώ ή τους 6% των επί διαχείριση assets. Με αυτή τη βάση, οι διαρροές είναι χειρότερες από αυτές που είχαν σημειωθεί με το sell off του 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και συγκρίνονται με αυτές της περιόδου 2011-2012, μετέδωσε το Bloomberg.

Ταυτόχρονα, η άνοδος του δολαρίου επιφέρει απώλειες για το ευρώ και τη στερλίνα, με το ευρώ να υποχωρεί 0,41% ( η ισοτιμία στο 1 ευρώ ανά 0,9553 σεντ του δολαρίου) και τη στερλίνα να χάνει 0,48% (η ισοτιμία στο 1.0680 δολάρια ανά στερλίνα).

Οι νέες απώλειες του ευρώ έρχονται καθώς προκύπτουν νέα σημάδια για περαιτέρω ένταση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, στο φόντο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των σχεδίων που επεξεργάζεται η Κομισιόν για τον ερχόμενο χειμώνα. Η στερλίνα συνεχίζει να δέχεται πιέσεις μετά από το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργήσει για τη βρετανική οικονομία το σχέδιο περικοπής φόρων από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,30 στις 389 μονάδες, ενώ o Εuro Stoxx 50 ενισχύθηκε με 0,20% στις 3.335 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,30% στις 7.005 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανέβηκε 0,36% στις 12.183 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ισχυροποιήθηκε 0,19% στις 5.765 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,52% στις 20.852 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διολίσθησε οριακά 0,05% στις 7.442 μονάδες.

Οι μετοχές της φαρμακευτικής Hikma Pharmaceuticals και της εταιρείας Land Securities Group ηγήθηκαν των κερδών με 12,1% και 6,9%, αντίστοιχα.

Η Tritax Big Box και η εταιρεία βιοτεχνολογίας Lonza Group AG συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις καθώς οι μετοχές τους ανέβηκαν 6,4% και 6,2%, αντίστοιχα.

Οι μετοχές της αλιευτικής εταιρείας SalMar κατακρημνίστηκαν 30,3%, ενώ οι μετοχές της Mowi ASA και της Thyssenkrupp έχασαν 18,9% και 11,3%, αποτελώντας την τριάδα με τις μεγαλύτερες απώλειες.

Μάκρο

Προς το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών αναμένεται να υποχωρήσει το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία για τον Οκτώβριο, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της ενεργειακής αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο πρόδρομος δείκτης της εταιρείας ερευνών GfK για το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στις -42,5 μονάδες από -36,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal ανέμεναν μια μέτρηση στις -38,5 μονάδες.

Οι -42,5 μονάδες είναι το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από την επανένωση της Γερμανίας το 1991.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Νομικές βάσεις για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Η Μόσχα θα χάσει 7 δισ. ευρώ από τις νέες κυρώσεις

Η Κομισιόν δίνει 25 εκατ. ευρώ για ερευνητές και υποψήφιους διδάκτορες από την Ουκρανία

Η ΕΚΤ «εθνικοποιεί» το κόστος του χρήματος στην Ευρωζώνη, με πρώτους στην λίστα Ελλάδα και Ιταλία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider