Δύσκολη η υπέρβαση των 800 μονάδων για το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολη η υπέρβαση των 800 μονάδων για το Χρηματιστήριο
Αντίδραση που δεν πείθει και απορρέει στη λογική του «sell the rally» επιχειρήθηκε στο Χρηματιστήριο.

Αντίδραση που δεν πείθει και απορρέει στη λογική του «sell the rally» επιχειρήθηκε στο Χρηματιστήριο, με την όποια σύντομη και βραχύβια ανάκαμψη σε μετοχές να πυροδοτεί άμεσα το κλείσιμο θέσεων και την κατοχύρωση όποιων κερδών έχουν προκύψει.

Οι οικονομικές προοπτικές σε Ευρώπη κατά κύριο λόγο, και ΗΠΑ γίνονται ολοένα και πιο ζοφερές, με τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίζουν στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, τον πόλεμο και το ρήγμα μεταξύ Ευρώπης - Ρωσίας να παραμένει ορθάνοιχτο μετά και τη ζημιά των αγωγών NS1 και τους επενδυτές να κρατούν αποστάσεις και να αναζητούν κάποια μορφή τοποθετήσεων καθώς ο πληθωρισμός αρχίζει να σιγοτρώει κεφάλαια τους...!

Την ίδια στιγμή, τα βλέμματα αρχίζουν να στρέφονται εκ νέου σε ΒoE και ΕΚΤ με τους traders να τιμολογούν πλήρως πλέον μια αύξηση στα επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης εκ νέου στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την Pictet, αυτό γίνεται μάλιστα και πριν ανακοινωθεί η πορεία του πληθωρισμού την Παρασκευή, που αναμένεται να φέρει τον δομικό πληθωρισμό πάνω από το 4,5% τον Σεπτέμβριο. Με άλλα λόγια έρχεται νέος πόνος για τις αγορές μετοχών, με παράλληλη άνοδο των yields που χτυπούν νέα υψηλα.

Παράλληλα, «μάχη γιγάντων» φαίνεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ των κορυφαίων επενδυτικών οίκων ως προς τη πορεία που θα ακολουθήσουν οι αγορές μετοχών, καθώς βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, σε ένα συνεχώς επιδεινούμενο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Την ίδια στιγμή τα νομίσματα καταρρέουν μπροστά στη δυναμική του δολαρίου και όχι μόνο, και οι μετοχές αναζητούν τον πάτο που μπορεί να τους δώσει μια ώθηση για μια σταδιακή ανάκαμψη.

Για το Χρηματιστήριο, όλα αυτά αποτιμώνται και περνάνε στις τιμές ίσως με πιο βίαιο τρόπο κάποιες φορές, εξαιτίας της ρηχής αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει κρίσιμες και επικίνδυνες περιοχές, ενώ οι όποιες αντιδράσεις δεν φαίνεται να πείθουν. «Τεχνικά δύσκολα θα αποφύγει το ραντεβού με τα νέα χαμηλά έτους αφού η διαγραμματική εικόνα μοιάζει ιδιαίτερα φορτισμένη αρνητικά. Οι γραμμές άμυνας στις 830 και 810 μονάδες έπεσαν χωρίς ιδιαίτερα μάχη, με την αγορά να ξαναποκτά πτωτική σε ένταση και συναλλαγές μετά την διάσπαση των 800 μονάδων. Αν και ο Γενικός Δείκτης εισήλθε σε υποτιμημένες ζώνες τιμών δεν αποκλείεται να δούμε την τοπική εκτόνωση της κίνησης προς τις 780 μονάδες αφού νωρίτερα δεν μεσολαβεί κάποιο αξιόπιστο ενδιάμεσο επίπεδο στήριξης. Όπως και στο παρελθόν η αποδυνάμωση των συναλλακτικών όγκων θα μας δώσει μια πρώτη ένδειξη βραχυπρόθεσμης αντίστροφής της τάσης», όπως αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή.

Αναλυτικότερα, την Τρίτη, ο Γενικός Δείκτης παρότι αρχικώς έδειξε να ανακτά τα επίπεδα των 800 μονάδων, η ενεργοποίηση των πωλητών στις δημοπρασίες και αυτό που προαναφέραμε αρχικώς (sell the rally) περιόρισε τα κέρδη, κλείνοντας έτσι στο +0,72% και στις 798,41 μονάδες, με τον τζίρο να ενισχύεται ελαφρώς στα 61,27 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 να σημείωσε κέρδη 0,73% στις 1.918,11 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υπεραπέδωσε ελαφρώς κατά 0,95% στις 529,74 μονάδες, με όλους τους δείκτες να παραμένουν μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Στις τράπεζες, η μετοχή της Eurobank έκλεισε με άνοδο 1,15% στα 0,8802 ευρώ, η ΕΤΕ ενισχύθηκε κατά 2,05% στα 3,09 ευρώ βλέποντας μέχρι τα 3,124 ευρώ, η Alpha Bank έσβησε τα κέρδη της κλείνοντας στα 0,847 ευρώ και η Πειραιώς περιόρισε τα κέρδη της στο 0,18% στα 1,1075 ευρώ.

Αγοραστές βγήκαν επίσης σε Μυτιληναίο που ενισχύθηκε κατά 1,48% σε ΜΟΗ και ΕΛΠΕ που μάχονται να ανακάμψουν έχοντας δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις το προηγούμενο διάστημα αλλά και σε Titan, Coca Cola και Lamda.

Από την άλλη, ενδοσυνεδριακά υπήρξε ένα ισχυρό profit taking σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ που από κέρδη άνω του 1% έκλεισαν τελικά με απώλειες 0,16% και 1,53%, με τον τίτλο του ΟΤΕ να χτυπά χαμηλά 52 εβδομάδων στα 14,16 ευρώ.

Από την άλλη, ισχυρό ράλι καταγράφηκε στην Τέρνα Ενεργειακή κλείνοντας στο 5,57% και στα 16,30 ευρώ, όντας μια επενδυτική ευκαιρία με ισχυρές προοπτικές στο χώρο των ΑΠΕ. Ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ συμπαρέσυρε κάπως και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώ ήπια άνοδο κατέγραψε η Ελλάκτωρ μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες.

Στα 4,60 ευρώ προσγειώθηκε η Aegean με απώλειες 1,6%, ενώ στα mid caps βαριές απώλειες σημείωθηκαν σε Intrakat (-4,68%) και ΙΝΤΕΚ (-7,61%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αντικρουόμενα μηνύματα από Goldman Sachs - JP Morgan για τις μετοχές - Συνέχεια στην πτώση ή ευκαιρίες εισόδου

Έντονη μεταβλητότητα και οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street

gazzetta
gazzetta reader insider insider