Στο «κόκκινο» η Wall Street - Χαμηλό έτους για τον S&P 500

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «κόκκινο» η Wall Street - Χαμηλό έτους για τον S&P 500
Πάνω από μία ολόκληρη μονάδα έχασαν οι Dow Jones και S&P 500 - Απώλειες και για τον Nasdaq.

Με το «αριστερό» ξεκίνησε η εβδομάδα για τη Wall Street, διευρύνοντας τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς τα επιτόκια σε πολλές τράπεζες αυξήθηκαν με αποτέλεσμα τα παγκόσμια νομίσματα να δέχονται ισχυρούς κλυδωνισμούς.

Το πιο «μελανό» σημείο της συνεδρίασης της Δευτέρας, ήταν πως ο S&P 500 σημείωσε νέο χαμηλό κλεισίματος για το 2022, χάνοντας 1,03% στις 3.655 μονάδες, ενώ ο Dow Jones απώλεσε 329 μονάδες ή 1,11% στις 29.260 και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε 0,60% στις 10.802 μονάδες.

Η Match Group, μητρική μερικών από των γνωστότερων διαδικτυακών εφαρμογών γνωριμιών στον κόσμο, όπως του Tinder, διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2015 χάνοντας 1,2%.

Η φαρμακευτική εταιρεία Organon έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που αποσχίστηκε από τη Merck τον Ιούνιο του 2021. Οι δύο προαναφερθείσες εταιρείες συγκαταλέγονται στις περισσότερες από 100 μετοχές του S&P 500 που κατρακύλησαν σε χαμηλά έτους ή και περισσότερο.

Απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές που αφορούν διάφορους τομείς και κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της ναυτιλίας, της τεχνολογίας και των ακινήτων.

Η στερλίνα κατακρημνίστηκε τη Δευτέρα, σημειώνοντας πτώση 4% έναντι του αμερικανικού δολαρίου και άγγιξε το ιστορικό χαμηλό των 1,0382 δολ. Το βρετανικό νόμισμα κατρακυλά στα χειρότερα επίπεδά του, εν μέσω των σεναρίων που θέλουν τη Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) -η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αναλάβει δράση- να αυξάνει τα επιτόκιά της πιο επιθετικά για να μειώσει τον πληθωρισμό.

«Αυτή η ισχύς του δολαρίου των ΗΠΑ έχει οδηγήσει ιστορικά σε κάποιου είδους χρηματοπιστωτική/οικονομική κρίση», επεσήμανε ο Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley, προσθέτοντας πως «αν υπήρχε κάποια στιγμή να προσέχετε, αυτή είναι τώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ευρώ έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από το 2002. Το δολάριο ισχυροποιήθηκε από τα αυξημένα επιτόκια σε συνδυασμό με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ξεπερνά το 3,9% κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποτελώντας υψηλό από το 2010.

Οι traders της Wall Street αγωνιούν για μία νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την πλευράς της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, που πιστεύουν πως η περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία των ΗΠΑ.

Μάκρο

Παράλληλα, η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ μειώθηκε τον Αύγουστο, παρουσιάζοντας σαφείς ενδείξεις επιβράδυνσης, σύμφωνα με στοιχεία της Federal του Σικάγο, με τον δείκτη εθνικής δραστηριότητας να πέφτει στο μηδέν από το αναθεωρημένο 0,29 τον Ιούλιο.

Ο δείκτης CFNAI, που έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας και των πληθωριστικών πιέσεων, αποτελείται από 85 οικονομικούς δείκτες με βάση τέσσερις ευρείες κατηγορίες δεδομένων:

  1. παραγωγή και εισόδημα
  2. απασχόληση, ανεργία και ωρομίσθια
  3. προσωπική κατανάλωση και στέγαση
  4. πωλήσεις, παραγγελίες και αποθέματα

Η πτώση του δείκτη τον Αύγουστο οφείλεται στους δείκτες που σχετίζονται με την παραγωγή, των οποίων οι απώλειες αντιστάθμισαν τα κέρδη από τις άλλες συνιστώσες.

Εμπορεύματα

«Βουτιά» 2,5% κατέγραψαν τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, λόγω των ασταθών εμπορικών συναλλαγών ενώ το δολάριο ενισχύεται με τους επενδυτές να αναμένουν λεπτομέρειες για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το Brent έπεσε κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, καθώς οι φόβοι για ύφεση πληθαίνουν μετά και την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου στις αγορές.

Ειδικότερα, το Brent Νοεμβρίου υποχώρησε 2,1% στα 84,32 δολάρια το βαρέλι -χαμηλό εννέα μηνών- ενώ το West Texas Intermediate διολίσθησε 2,5% για να διαπραγματευτεί στα 76,97 δολάρια το βαρέλι, τιμή που παρατηρήθηκε τελευταία φορά στις 3 Ιανουαρίου.

Σε χαμηλό 2,5 ετών έπεσε ο χρυσός, με τα συμβόλαια παραδόσεως Δεκεμβρίου του χρυσού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαμορφώθηκαν στα 1.633,8 δολάρια/ουγγιά, σημειώνοντας πτώση 0,1%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασαν μέχρι και στα επίπεδα των 1.633 δολαρίων, γεγονός που συνιστά τη χειρότερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2020.

Το ασήμι Δεκεμβρίου υποχώρησε 43 σεντς, ή 2,3%, στα 18,48 δολάρια/ουγγιά. Το παλλάδιο Δεκεμβρίου έχασε 21,5 δολ. ή 1%, για να διαμορφωθεί στα 2.049 δολ/ουγγιά, ενώ η πλατίνα παράδοσης Οκτωβρίου διολίσθησε κατά 8,60 δολ. ή 1%, στα 850,10 δολ/ουγγιά. Τέλος, οι τιμές του χαλκού Δεκεμβρίου έκλεισαν στα 3,2945 δολ. ανά λίβρα, μειωμένα κατά σχεδόν 1,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε νέα χαμηλά 2,5 ετών ο χρυσός

Σε χαμηλά εννέα μηνών το πετρέλαιο - Κάτω από τα 85 δολάρια το Brent

Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές μετά την καταβαράθρωση της στερλίνας

gazzetta
gazzetta reader insider insider