«Καπνός» η αντίδραση και νέα υποχώρηση στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καπνός» η αντίδραση και νέα υποχώρηση στο Χρηματιστήριο
Προς τις 779 μονάδες σπρώχνουν την αγορά οι πωλητές.

Τελευταία ενημέρωση 14:00

Δύσκολο το περιβάλλον για τους όποιους λιγοστούς long έχουν απομείνει στο Χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να συμπληρώνει πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες χάνοντας πλέον και τα επίπεδα των 800 μονάδων.

Όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακής, «ν και το κύμα των συνεχόμενων ρευστοποιήσεων δεν είναι πρωτοφανές για τα πρόσφατα ελληνικά χρηματιστηριακά δεδομένα, αυτή την φορά υπαγορεύεται σχεδόν αποκλειστικά από το εξωτερικό. Η αύξηση του κόστους χρήματος σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει ένα άκρως αρνητικό μίγμα παραγόντων που λειτουργεί ανασταλτικά στην επενδυτική δραστηριότητα. Ακολούθως, η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το βάθος και την διάρκεια της ύφεσης στις κυριότερες οικονομίες του πλανήτη καθώς και η αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου για τις μετοχές δεν άφησαν πολλά περιθώρια και στην εγχώρια αγορά να διαφοροποιηθεί ενώ στο τέλος της εβδομάδας παρουσίασε και χαρακτηριστικά συστημικών εκροών. Οι πιέσεις στις μετοχές δεν είχαν ποιοτικές διαφοροποιήσεις παρά τα καλά νέα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων και τα ρεκόρ της φετινής κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών. Προς το παρόν η παράμετρος της κερδοφορίας φαίνεται να έχει βγει εντελώς από την επενδυτική στρατηγική και ο προσανατολισμός αφορά κυρίως την προστασία του κεφαλαίου. Διαχειριστικά αυτό ισοδυναμεί με λευκή πετσέτα αφού η μείωση θέσεων δεν λαμβάνει υπόψη της επιμέρους προοπτικές και δείκτες αποτιμήσεων παρά μόνο σταθμίσεις στην έκθεση της αγοράς».

Από την άλλη, μια δύσκολη νύχτα έφυγε για την Ιταλία και πιθανώς τα πιο δύσκολα να βρίσκονται μπροστά, αφότου η δεξιά συμμαχία υπό την ηγεσία του κόμματος Brothers of Italy αναμένεται να καθίσουν στα πρωθυπουργικά έδρανα με τη Giorgia Meloni να γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας αφού τα exit poll της έδωσαν μια σαφή πλειοψηφία. Με τα τελικά αποτελέσματα να αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, εκτιμάται πως θα κερδίσει έως και το 26% των ψήφων έναντι του αντιπάλου της Enrico Letta από την κεντροαριστερά. Σε αυτό το περιβάλλον, το ευρώ επεκτείνει τις απώλειές του έναντι του δολαρίου για πέμπτη ημέρα, το μεγαλύτερο σερί από τις 28 Απριλίου, υποχωρώντας έως και -0,5% στο 0,9638, αν και επισκιάστηκε από τη στερλίνα.

Ευρύτερα ωστόσο το κλίμα στις διεθνείς αγορές μετοχών αλλά και στο συνάλλαγμα είναι άκρως αρνητικό...ειδικά για το ευρώ και τη στερλίνα.

Η Deutsche Bank αναφέρει πως «για τη στερλίνα ήταν η τρίτη χειρότερη μέρα την Παρασκευή (-3,57%) από τη «Μαύρη Τετάρτη» του 1992, με τις χειρότερες δύο να εντοπίζονται στην ημέρα της ψηφοφορίας για το Brexit (-8,1) και μετά το αρχικό σοκ του Covid το 2020 (-3,71%) όταν υπήρξε μια παγκόσμια φυγή κεφαλαίων προς το δολάριο. Παράλληλα, την Παρασκευή ήταν η χειρότερη μέρα για τα 5ετη gilts (+50,3 μονάδες βάσης) από την αύξηση +200 μ.β το 1985, όταν η στερλίνα επίσης κατρακυλούσε. Οπότε ίσως υπάρχουν δύο οιωνοί εδώ».

Επιστρέφοντας στο ΧΑ και σύμφωνα με τη Beta, «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα αποφύγει το ραντεβού με τα νέα χαμηλά έτους αφού η διαγραμματική εικόνα μοιάζει ιδιαίτερα φορτισμένη αρνητικά. Οι γραμμές άμυνας στις 830 και 810 μονάδες έπεσαν χωρίς ιδιαίτερα μάχη, με την αγορά να ξαναποκτά πτωτική σε ένταση και συναλλαγές μετά την διάσπαση των 800 μονάδων. Αν και ο Γενικός Δείκτης εισήλθε σε υποτιμημένες ζώνες τιμών δεν αποκλείεται να δούμε την τοπική εκτόνωση της κίνησης προς τις 780 μονάδες αφού νωρίτερα δεν μεσολαβεί κάποιο αξιόπιστο ενδιάμεσο επίπεδο στήριξης. Όπως και στο παρελθόν η αποδυνάμωση των συναλλακτικών όγκων θα μας δώσει μια πρώτη ένδειξη βραχυπρόθεσμης αντίστροφής της τάσης».

Για την εγχώρια αγορά, σημεία στήριξης είναι οι 795 και 779 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 823 και 850 μονάδες.

Τη Δευτέρα, ο Γενικός Δείκτης περνάει εκ νέου σε αρνητικό έδαφος και απομακρύνεται επικίνδυνα από τις 800 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 1,41% στις 786,8 μονάδες με τον τζίρο μόλις στα 19 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 1,43% στις 1.888,94 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποαποδίδει διολισθαίνοντας κατά 2,07% στις 514,31 μονάδες.

Στις τράπεζες, η μετοχή της Eurobank σημειώνει πτώση 2,72% στα 0,8510 ευρώ, η ΕΤΕ κινείται στο -1,06% και τα 2,99 ευρώ, η Alpha Bank σημειώνει απώλειες 2,47% στα 0,829 ευρώ και η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 2,39% στα 1,06 ευρώ.

Πλέον αρνητικό γύρισμα καταγράφεται και στους δεικτοβαρείς τίτλοι των ΟΠΑΠ (-1,45%), ΟΤΕ (-0,45%) και της Jumbo (-1,1%), με τις πιέσεις να εντείνονται προς τα διυλιστήρια και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Βαριές απώλειες για την Ελλάκτωρ που διολισθαίνει κατά 2,56% στα 1,598 ευρώ, έχοντας δει και τα επίπεδα των 1,57 ευρώ, αλλά και στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που υποχωρεί κατά 4,79% και τη Mytilineos στο -2,04%

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider