Ευρωαγορές: Κέρδη παρά τις ανησυχίες οικονομικής αλλά και πολιτικής αβεβαιότητας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Κέρδη παρά τις ανησυχίες οικονομικής αλλά και πολιτικής αβεβαιότητας
Στην οικονομική αβεβαιότητα ήρθε να προστεθεί και η πολιτική, μετά την νίκη του ακροδεξιού συνασπισμού στις εκλογές της τρίτης μεγαλύτερης δύναμης της Ευρωζώνης, Ιταλίας

Τελευταία ενημέρωση 17:38

Ανοδικές διαθέσεις καταγράφονται στην αρχή της εβδομάδας στις ευρωαγορές, με τους δείκτες να «πρασινίζουν» παρά την οικονομική αβεβαιότητα που γεννά ο πληθωρισμός και η απειλή της ύφεσης, αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα που προέρχεται από την νίκη του ακροδεξιού συνασπισμού στις εκλογές της τρίτης μεγαλύτερης δύναμης της Ευρωζώνης, Ιταλίας.

Μετά τη Σουηδία, η άκρα δεξιά σημειώνει νέα νίκη στην Ευρώπη: το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d'Italia, FdI) υπό την Τζόρτζια Μελόνι επικρατεί στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία, όπου —για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου— μεταφασιστικό κόμμα οδεύει να κυβερνήσει τη χώρα. Η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί θα αποτελεί την 70η μέσα σε 77 χρόνια στην Ιταλία, όπου το μέσο χρονικό διάστημα πολιτικής διακυβέρνησης της χώρας είναι οι 13 μήνες. Η κυρία Μελόνι έχει διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι θα απαιτήσει την αναθεώρηση των όρων της σχέσης της Ιταλίας με την ΕΕ: «η γιορτή τέλειωσε, η Ιταλία θα αρχίσει να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα». Αξιώνει ιδίως αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την επαναδιαπραγμάτευση, για να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, του κολοσσιαίου πακέτου βοήθειας 190 δισ. ευρώ που συμφώνησαν να χορηγηθεί οι εταίροι της στην τρίτη οικονομία της ευρωζώνης προκειμένου να ανακάμψει έπειτα από το πλήγμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Φυσικά, οι ιταλικές πολιτικές εξελίξεις ήρθαν να συμπληρώσουν το ζοφερό πλαίσιο της οικονομίας, καθώς η οικονομική ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη ενισχύεται όσο ο πληθωρισμός επιμένει να «καλπάζει», με τις κεντρικές τράπεζες στην προσπάθεια τους να τον αντιμετωπίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια οδηγώντας σε ολοένα μεγαλύτερη επιβράδυνση.

Στο μεταξύ, στη Βρετανία, πτώση 5% σημείωσε σημερα το πρωί η στερλίνα, τροφοδοτώντας περαιτέρω τη φημολογία για αναγκαστική επεμβατική δράση της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών εντείνονται αναφορικά με τις επιπτώσεις των ιστορικών φορολογικών μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση Τρας.

Έτσι, την Δευτέρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,27% στις 391 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 κερδίζει 0,58% στις 3.368 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη κερδίζει 0,65% στις 12.363 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύεται 0,63% στις 5.818 μονάδες, και στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,29% στις 7.038 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB κερδίζει 1,40% στις 21.364 μονάδες, και ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη χάνει 0,21% στις 7.567 μονάδες.

Μάκρο

Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προειδοποιώντας πως η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός μπορούν να «σπρώξουν» τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου σε ύφεση.

Στην έκθεση για τις προοπτικές στην παγκόσμια οικονομία που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% για το επόμενο έτος, όταν στην προηγούμενη έκθεση του (τον Ιούνιο) προέβλεπε πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% το 2023.

Για την Ευρωζώνη, ο Οργανισμός προβλέπει πως η ανάπτυξη της οικονομίας θα φτάσει το 0,3% για το 2023, έναντι της εκτίμησης του Ιουνίου για ανάπτυξη 1,6% το επόμενο έτος.

Για τη Γερμανία, που είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές, αναμένεται ύφεση 0,7% το 2023 έναντι εκτίμησης για ανάπτυξης 1,7% τον Ιούνιο.

Εντωμεταξύ, ισχυρή πτώση κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος που καταρτίζει το ινστιτούτου Ifo στη Γερμανία για τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ενόψει του χειμώνα που έρχεται και εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 84,3 μονάδες έναντι 88,5 μονάδων τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 87 μονάδες. Οι 84,3 μονάδες αποτελούν τη χειρότερη μέτρηση του δείκτη από τον Μάιο του 2020, την περίοδο των πρώτων μεγάλων lockdown στη Γερμανία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η εικόνα στην Ασία

Σοβαρές ήταν οι απώλειες που σημειώθηκαν την Δευτέρα και στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς το οικονομικό κλίμα συνεχίζει να επιβαρύνει τις διεθνείς αγορές. Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 έχασε 2,66%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 1,60%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai και ο SZSE Component διολίσθησαν 1,20% και 0,27% αντίστοιχα, ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε 0,37%. Στη Σεούλ, ο KOSPI «βούλιαξε» 3,02%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η στερλίνα

Ιταλία: Επικράτηση της ακροδεξιάς συμμαχίας στις εκλογές

gazzetta
gazzetta reader insider insider