Ιταλία: Επικράτηση της ακροδεξιάς συμμαχίας στις εκλογές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Επικράτηση της ακροδεξιάς συμμαχίας στις εκλογές
«Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς» είπε η προαλειφόμενη πρωθυπουργός, Μελόνι. Άνω του 26% το ποσοστό του FdI.

Τελευταία ενημέρωση: 13:28

Μετά τη Σουηδία, η άκρα δεξιά σημειώνει νέα νίκη στην Ευρώπη: το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d'Italia, FdI) υπό την Τζόρτζια Μελόνι επικρατεί στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία, όπου —για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου— μεταφασιστικό κόμμα οδεύει να κυβερνήσει τη χώρα. Η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί θα αποτελεί την 70η μέσα σε 77 χρόνια στην Ιταλία, όπου το μέσο χρονικό διάστημα πολιτικής διακυβέρνησης της χώρας είναι οι 13 μήνες.

Παραμένοντας στην αντιπολίτευση, απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις που διαδέχθηκαν η μια την άλλη μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2018, το FdI επιβλήθηκε ως η βασική εναλλακτική και βλέπει το ποσοστό του να απογειώνεται από το 4,3% πριν από τέσσερα χρόνια σχεδόν στο ένα τέταρτο των ψήφων σήμερα (πάνω από 26%), σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις εξόδου από τα εκλογικά τμήματα: με άλλα λόγια, μετατρέπεται στο πρώτο κόμμα του ιταλικού κοινοβουλίου.

Η συμμαχία που σχημάτισε με το άλλο κόμμα της ιταλικής ακροδεξιάς, τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, και με τη Φόρτσα Ιτάλια (FI), τη δεξιά παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οδεύει να συγκεντρώσει ως ακόμη και το 47% των ψήφων και, αφού τελειώσει το περίπλοκο παιγνίδι των εκλογικών περιφερειών, αναμένεται να διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία. Το κόμμα της αναμένεται να συγκεντρώσει έως και το 26% των ψήφων. Η σαρωτική επιτυχία της ίδιας και του Fdi αντιστάθμισαν και με το παραπάνω, το γεγονός πως στην πραγματικότητα οι σύμμαχοι της δεν τα πήγαν εξίσου καλά.

Αν το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιωθεί, το FdI και η Λέγκα μαζί θα έχουν εξασφαλίσει «το υψηλότερο ποσοστό ψήφων σε κόμματα της άκρας δεξιάς που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της δυτικής Ευρώπης από το 1945 μέχρι σήμερα», επισήμανε το Ιταλικό Κέντρο Εκλογικών Μελετών (CISE).

Η παράταξη που ίδρυσε στα τέλη του 2012 η Τζόρτζια Μελόνι με συνοδοιπόρους της διαφωνούντες του μπερλουσκονισμού ξεπέρασε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ενρίκο Λέτα, που δεν κατάφερε να φράξει τον δρόμο της άκρας δεξιάς και πέφτει κάτω από το φράγμα του 20% των ψήφων, με φόντο τη συγκριτικά χαμηλή συμμετοχή του εκλογικού σώματος στη διαδικασία (64,07%, από 73,86% το 2018).

Η συμμαχία ακροδεξιάς-δεξιάς έχει «καθαρό προβάδισμα τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία», ανέφερε με ικανοποίηση μέσω Twitter ο Ματέο Σαλβίνι.

Ο «πολιτικός» σεισμός αυτός καταγράφεται δύο εβδομάδες έπειτα από εκείνον στη Σουηδία, όπου συντηρητική συμμαχία που συμπεριλάμβανε τους Σουηδούς Δημοκράτες (SD), κόμμα που προέκυψε από το νεοναζιστικό κίνημα, σημείωσε εκλογική νίκη, έγινε η μεγαλύτερη παράταξη στη σκανδιναβική χώρα. Το SD και το FdI ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνοντας παρέμβαση που εκλήφθηκε στη Ρώμη (με δυσαρέσκεια) ως προειδοποίηση, υπενθύμιζε προ ημερών πως η ΕΕ διαθέτει τα «εργαλεία» για να τιμωρεί κράτη που καταπατούν το κράτος δικαίου και τις κοινές αξίες.

Η κυρία Μελόνι έχει διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι θα απαιτήσει την αναθεώρηση των όρων της σχέσης της Ιταλίας με την ΕΕ: «η γιορτή τέλειωσε, η Ιταλία θα αρχίσει να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα».Αξιώνει ιδίως αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την επαναδιαπραγμάτευση, για να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, του κολοσσιαίου πακέτου βοήθειας 190 δισεκ. ευρώ που συμφώνησαν να χορηγηθεί οι εταίροι της στην τρίτη οικονομία της ευρωζώνης προκειμένου να ανακάμψει έπειτα από το πλήγμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Αρκετοί Ευρωπαίοι ανησυχούν εξάλλου για τις θέσεις ως προς τα κοινωνικά ζητήματα της κυρίας Μελόνι, η οποία προβάλλει όραμα του τύπου «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» και θεωρείται ιδεολογικά κοντά στον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Η Τζόρτζια Μελόνι διεκδικεί την ηγεσία της επόμενης κυβέρνησης

Παράλληλα, η Τζόρτζια Μελόνι, διεκδίκησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την ηγεσία της επόμενης κυβέρνησης της χώρας. «Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφιών της Ιταλίας», είπε η κυρία Μελόνι, πλέον προαλειφόμενη πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια σύντομης δήλωσής της στον Τύπο στη Ρώμη, «Θα κυβερνήσουμε για όλους» τους Ιταλούς, υποσχέθηκε.

Έκανε λόγο για βραδιά «υπερηφάνειας» για την παράταξή της, σπεύδοντας να προσθέσει πως το κόμμα βρίσκεται στην αφετηρία και όχι στη γραμμή του τερματισμού. Μίλησε για δύσκολη κατάσταση στη χώρα και τόνισε πως θα χρειαστεί συνεισφορά από όλους.

Σκοπός της κυβέρνησής της θα είναι, είπε, «να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν», προσθέτοντας απευθυνόμενη στους οπαδούς της «δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας».

Τα επόμενα βήματα μετά τις εκλογές

Στο παρελθόν, η διαδικασία διήρκεσε από τέσσερις ως δώδεκα εβδομάδες. Γενικά, όσο πιο καθαρό είναι το αποτέλεσμα τόσο πιο βραχεία είναι η διάρκεια των ζυμώσεων, ωστόσο ορισμένα βήματα είναι αδύνατο να επισπευστούν.

Είναι δεδομένο ότι η Ιταλία θα αντιπροσωπευτεί από τον παραιτηθέντα υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα την 7η Οκτωβρίου. Ακολουθούν τα επόμενα βήματα της πολιτικής διαδικασίας στην Ιταλία μετά τις εκλογές.

- Επίσημα αποτελέσματα

Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αναρτήσει στον ιστότοπό του τα επίσημα οριστικά αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων εντός της ημέρας.

- Σύγκληση του κοινοβουλίου

Τα νέα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής πρέπει δυνάμει του Συντάγματος να συνεδριάσουν εντός 20 ημερών από τη διεξαγωγή των εκλογών, με άλλα λόγια τη 15η Οκτωβρίου το αργότερο. Αφού συγκροτηθούν σε σώμα και γίνουν οι πρώτες συνεδριάσεις της ολομέλειας, απαιτείται να εκλεγούν τα προεδρεία των δύο σωμάτων και κατόπιν θα αρχίσει η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

- Ο πρόεδρος αρχίζει διαβουλεύσεις

Η πολιτική παράδοση στην Ιταλία θέλει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκινά διαβουλεύσεις για την ονομασία του νέου ή της νέας επικεφαλής της κυβέρνησης με τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, κατόπιν τους ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων και με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών τους ομάδων. Αν το αποτέλεσμα είναι καθαρό, οι διαβουλεύσεις αυτές είναι σύντομες, διαρκούν το πολύ δύο ημέρες, όμως αν δεν είναι, μπορεί να κρατήσουν ως και μια εβδομάδα, έπειτα από την οποία ο αρχηγός του κράτους δίνει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης σε κάποια προσωπικότητα. Αυτή η τελευταία αναλαμβάνει την εντολή «με επιφύλαξη», αρχίζει διαπραγματεύσεις με συμμάχους για τους υπουργικούς θώκους και το κυβερνητικό πρόγραμμα. Έπειτα από αυτές τις διαπραγματεύσεις, αν αποδειχθούν επιτυχείς, ο υποψήφιος ή η υποψήφια παρουσιάζεται ενώπιον του προέδρου και «αίρει την επιφύλαξη».

- Επιτέλους κυβέρνηση

Κατόπιν ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ορκίζεται ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας αυθημερόν ή την επομένη το αργότερο. Έπειτα το σχήμα μεταβαίνει στο Παλάτσο Τσίτζι, στην έδρα της κυβέρνησης, για τη μεταβίβαση της εξουσίας από την προηγούμενη. Στην πρόσφατη ιταλική ιστορία ξεχωρίζουν δύο ρεκόρ: ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν χρειάστηκε παρά μόλις 24 ημέρες το 2008 για να μπει στο Παλάτσο Τσίτζι· ο Τζουζέπε Κόντε χρειάστηκε όχι λιγότερες από 89 ημέρες το 2018 για να διανύσει τη διαδρομή αυτή.

Το Δημοκρατικό Κόμμα παραδέχθηκε την ήττα του

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) παραδέχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την ήττα του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία, προσθέτοντας πως θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Είναι θλιβερή βραδιά για τη χώρα», συνόψισε σε δημοσιογράφους η Ντέμπορα Σερατσιάνι, κοινοβουλευτικός του PD, η πρώτη που εκφράστηκε για το εκλογικό αποτέλεσμα. Η συμμαχία άκρας δεξιάς-δεξιάς «έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά όχι στη χώρα», πρόσθεσε.

«Να γράψουμε ιστορία»

Τα Αδέλφια της Ιταλίας οφείλουν την επιτυχία τους στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των αντιπάλων τους, στον άνεμο της απόρριψης της πολιτικής τάξης που πνέει στη χερσόνησο και στο χάρισμα της επικεφαλής τους.

Η 45χρονη Ρωμαία, η οποία στα νιάτα της δήλωνε θαυμάστρια του Μπενίτο Μουσολίνι, κατάφερε να να αποδαιμονοποιήσει την εικόνα της ιδίας και της παράταξής της καθώς και να κεφαλαιοποιήσει τους φόβους και την οργή εκατομμυρίων Ιταλών μπροστά στην έκρηξη των τιμών και της ανεργίας, την απειλή ύφεσης και τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού.

«Σήμερα, μπορείς να συμβάλεις να γράψουμε ιστορία», πέταξε απευθυνόμενη στους οπαδούς της χθες μέσω Twitter.

Όποια κι αν είναι η σύνθεση της ιταλικής κυβέρνησης η οποία θα προκύψει από τις χθεσινές εκλογές και η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της το νωρίτερο στα τέλη Οκτωβρίου, ο δρόμος της μοιάζει ήδη σπαρμένος ενέδρες και τα περιθώρια ελιγμών της πολύ στενά. Θα κληθεί να αντιμετωπίσει την κρίση που προκαλεί ο αλματωδώς αυξανόμενος πληθωρισμός, την ώρα που η Ιταλία έχει δημόσιο χρέος που φθάνει το 150% του ΑΕΠ της.

Στη χώρα όπου η κυβερνητική αστάθεια αποτελεί χρόνιο φαινόμενο, πολιτολόγοι ήδη δίνουν βραχύ προσδόκιμο ζωής στη συμμαχία που κέρδισε χθες, γάμο συμφέροντος ανάμεσα σε τρεις ηγέτες με ανταγωνιστικές φιλοδοξίες.

Η κυρία Μελόνι, χωρίς καμία κυβερνητική εμπειρία πέρα από το εφήμερο πέρασμά της από το υπουργείο Νεολαίας (2008-2011), θα έχει γεμάτα τα χέρια στην προσπάθειά της να χειριστεί τους συμμάχους της, πολύ πιο πεπειραμένους. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπήρξε αρκετές φορές πρωθυπουργός, ο Ματέο Σαλβίνι υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ως προς τον φάκελο της Ουκρανίας, η ΕΕ και άλλοι σύμμαχοι της Ιταλίας, κράτους μέλος του NATO, θα βάλουν στο μικροσκόπιο την κατανομή των χαρτοφυλακίων μεταξύ των τριών κομμάτων. Καθώς μολονότι η κυρία Μελόνι δηλώνει πεισμένη υποστηρίκτρια της ατλαντικής συμμαχίας και τάσσεται υπέρ των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, ο κ. Σαλβίνι είναι κατά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιταλικές εκλογές: Η αόρατη ψήφος της… Λαγκάρντ και η αναμονή των ιταλικών συνδικάτων

Ιταλικές εκλογές: Σαρωτική επικράτηση της κεντροδεξιάς δείχνουν τα πρώτα exit polls

DW: Πρώτο κόμμα η αποχή στην Ιταλία;

gazzetta
gazzetta reader insider insider