Πετρέλαιο: Ολοταχώς για εβδομαδιαία άνοδο παρά την «ασάφεια» γύρω από την ζήτηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ολοταχώς για εβδομαδιαία άνοδο παρά την «ασάφεια» γύρω από την ζήτηση
Το brent βρίσκεται σε καλό δρόμο να ανέβει περισσότερο από 3% για αυτήν την εβδομάδα, ανακτώντας μέρος της «βουτιάς» 14% της προηγούμενης, που ήταν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Απρίλιο του 2020.

Νέα κέρδη σημειώνει το πετρέλαιο την Παρασκευή, οδεύοντας στο να κατοχυρώσει άνοδο σε επίπεδα εβδομάδας, καθώς οι φόβοι για ύφεση αμβλύνθηκαν, αν και η αβέβαιη προοπτική γύρω από την ζήτηση περιορίζει τα κέρδη.

Το brent βρίσκεται σε καλό δρόμο να ανέβει περισσότερο από 3% για αυτήν την εβδομάδα, ανακτώντας μέρος της «βουτιάς» 14% της προηγούμενης, που ήταν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Απρίλιο του 2020 εν μέσω φόβων ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων θα επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα περιορίζει τα κέρδη καθώς η αγορά απορροφά τις αντίθετες απόψεις για τη ζήτηση από τον OPEC και τον IEA.

Την Πέμπτη, ο OPEC μείωσε τις προβλέψεις του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2022 κατά 260.000 βαρέλια την ημέρα, αναμένοντας ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 3,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την άποψη του IEA, ο οποίος αύξησε την πρόβλεψή του για αύξηση της ζήτησης στα 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω της αντικατάστασης του φυσικού αερίου με πετρέλαιο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα της εκτίναξης των τιμών του αερίου.

Την ίδια στιγμή, ο IEA αύξησε τις προοπτικές του για την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια για το β’ εξάμηνο του 2022, εκτιμώντας ότι ο OPEC θα δυσκολευτεί να ενισχύσει την παραγωγή.

Έτσι, την Παρασκευή, στις 11:40 ώρα Ελλάδος, το brent ενισχύεται 0,38% στα 99,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI κερδίζει 0,11% στα 94,47 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Άνοδος στην τιμή καθώς προβλέπεται αύξηση της ζήτησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider