Ευρωαγορές: Αλλαγή κλίματος μετά τον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Αλλαγή κλίματος μετά τον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Οι επενδυτές πήραν ώθηση από «σημάδια» χαλάρωσης των πληθωριστικών φαινομένων στις ΗΠΑ, ελπίζοντας σε πτώση των ενεργειακών τιμών υπό τον φόβο της ύφεσης.

Τελευταία ενημέρωση 16:23

Ώθηση έλαβαν οι ευρωαγορές την Τετάρτη από τα καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που εκλαμβάνονται ως καταλύτης για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής από την Fed για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Στο 8,5% ανήλθε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Ιούλιο, χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο 8,7%, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αποκλιμάκωση των τιμών της βενζίνης.

Υπενθυμίζεται, πως τον Ιούνιο ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ είχε αγγίξει υψηλά σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, καθώς είχε διαμορφωθεί σε ποσοστό 9,1%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν κάμψη στο 4,6%, την στιγμή που οι τιμές της βενζίνης μειώθηκαν κατά 7,7%, υπερσκελίζοντας τις αυξήσεις που σημειώθηκαν στις τιμές των τροφίμων (1,1%) και της στέγασης (0,5%).

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,72% στις 439,14 μονάδες, και ο Eurostoxx 50 κερδίζει 0,85% στις 3.746 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,98% στις 13.667 μονάδες, ο CAC 40 στη Γαλλία ισχυροποιείται 0,60% στις 6.529 μονάδες, και στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,31% στις 7.511 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,81% στις 22.671 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κινείται στο +0,47% και στις 8.347 μονάδες.

Μάκρο

Σε επίπεδο στοιχείων, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Γερμανίας επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση, καθώς οι προσωρινές παρεμβάσεις της κυβέρνησης βοήθησαν στην αποκλιμάκωση των τιμών. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν σε ποσοστό 7,5% σε ετήσια βάση, σε ευθυγράμμιση με την πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal. Σε επίπεδο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,9% με βάση το εθνικό πρότυπο και κατά 0,8% με βάση το εναρμονισμένο.

Επιχειρηματικά νέα

Η ταξιδιωτική εταιρεία ΤUI «έχασε» τις προβλέψεις για τα κέρδη β΄ τριμήνου της επικαλούμενη τις διακοπές εναέριας κυκλοφορίας. Η εισηγμένη στο Λονδίνο, γερμανική ταξιδιωτική εταιρεία ανακοίνωσε υποκείμενη ζημία προ τόκων και φόρων για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 27 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ζημιά 669,8 εκατομμυρίων ευρώ το προηγούμενο έτος και με την πρόβλεψη του αναλυτή της UBS, Cristian Nedelcu, να ανέρχεται σε κέρδη 75 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της ενισχύεται 0,24%.

Επέκταση των απωλειών της στο α’ εξάμηνο του 2022 ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία διανομής φαγητού Deliveroo με την αύξηση των εσόδων να επιβραδύνεται δραματικά, καθώς η άρση των lockdown αλλά και η αύξηση του κόστους ζωής μείωσαν τη ζήτηση για online παραγγελίες. Η Deliveroo ανακοίνωσε ζημία προ φόρων 147,3 εκατ. λιρών το α’ εξάμηνο του έτους, αυξημένη κατά 54% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι απώλειες οφείλονται κυρίως στην αύξηση των δαπανών για μάρκετινγκ και σε γενικά έξοδα. Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 12% στο 1 δισ. λίρες, με ένα πολύ βραδύτερο ρυθμό από την αύξηση των εσόδων που ανακοίνωσε η εταιρεία το α’ εξάμηνο του 2021, όταν οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 82% από έτος σε έτος. Η ακαθάριστη αξία συναλλαγών της Deliveroo με την οποία μετριούνται οι συνολικές πωλήσεις στην πλατφόρμα, αυξήθηκαν κατά 7% στα 3,6 δισ. λίρες, σημειώνοντας χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης σε σύγκριση με πέρυσι, όταν το μέγεθος είχε διπλασιαστεί το α’ εξάμηνο. Η εταιρεία επέρριψε τις ευθύνες για την απογοητευτική απόδοση στις «προκλητικές συνθήκες της αγοράς». Η μετοχή ενισχύεται άνω του 5%.

Η εικόνα στην Ασία

Σε υποχώρηση βρέθηκαν και οι ασιατικοί δείκτες την Τετάρτη μετά από τα στοιχεία που έδειξαν πως στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών ανήλθε ο πληθωρισμός καταναλωτή στην Κίνα τον Ιούλιο. Αναλυτικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 2,7% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, από άνοδο 2,5% τον Ιούνιο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι κινεζικές τιμές τροφίμων αυξήθηκαν 6,3% σε ετήσια βάση, ανεβάζοντας ταχύτητα από το 2,9% του Ιουνίου. Οι τιμές χοιρινού αντέστρεψαν την πτώση του 5% του Ιουνίου, για να εκτοξευτούν 20% τον Ιούλιο.

Έτσι, στο Τόκιο, ο Nikkei 225 έχασε 0,65%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 0,53%, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai σημείωσε πτώση 0,54% και αντίστοιχα ο SZSE Component διολίσθησε 0,87%. Στο Χονγκ Κονγκ o Hang Seng «κατρακυλά» άνω του 2%, και ο KOSPI στη Σεούλ έχασε 0,90%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Η αναμονή των πληθωριστικών στοιχείων «έριξε» 0,6% τον Stoxx 600

Κίνα: Σε υψηλό 2 ετών ο πληθωρισμός τον Ιούλιο -Εκτοξεύτηκαν 20% οι τιμές χοιρινού

Γερμανία: Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο -Επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider