Χρηματιστήριο: Ταλαντεύσεις γύρω από τις 870 μονάδες εν μέσω εταιρικών αποτελεσμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ταλαντεύσεις γύρω από τις 870 μονάδες εν μέσω εταιρικών αποτελεσμάτων
Το ΧΑ προσπαθεί να συντονίσει τον βηματισμό του με το διεθνές κλίμα στις αγορές.

Τελευταία ενημέρωση 13:57

«Μάχη» γύρω από τις 870 μονάδες δίνει ο γενικός δείκτης τιμών του χρηματιστηρίου Αθηνών την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές της Λεωφόρου Αθηνών έχουν να αξιολογήσουν σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα.

Το ΧΑ προσπαθεί να συντονίσει τον βηματισμό του με το διεθνές κλίμα στις αγορές, οι οποίες αποβάλλουν σταδιακά την αγωνία για τα πιθανά επακόλουθα της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν, με τις ελπίδες να αναπτερώνονται πως σε αυτή την φάση μία κλιμάκωση είναι αποτρεπτέα.

Εταιρικά αποτελέσματα

Ισχυρές επιδόσεις καταγράφει ο όμιλος ΟΤΕ στο β' τρίμηνο, με το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) να είναι αυξημένο κατά 7,2% χάρη στις επιδόσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Ρουμανίας. Στα αποτελέσματα καταγράφεται επίσης η συνεχιζόμενη ανάπτυξη στην Ελλάδα, αύξηση εσόδων κατά 1,9%, και προσαρμοσμένου EBITDA (AL) κατά 5,1% κυρίως λόγω των ισχυρών επιδόσεων στην κινητή, έσοδα από υπηρεσίες αυξημένα κατά 2,4% λόγω της ισχυρής ανάπτυξης σε κινητή (+4,7%) και τηλεόραση, καθώς και αύξηση εσόδων στη Ρουμανία κατά 4,7% λόγω των εσόδων από πωλήσεις συσκευών και ενίσχυση κερδοφορίας στο τρίμηνο.

Επίσης, αύξηση περίπου 3% παρουσίασαν οι πωλήσεις της Jumbo τον Ιούλιο, σε αντίθεση με την γενικότερη εικόνα της αγοράς, ενώ συνολικά το πρώτο επτάμηνο του έτους (Ιανουάριος- Ιούλιος 2022), καταγράφονται αυξημένες κατά +11% περίπου. Αναλυτικά, για την Ελλάδα και για τον Ιούλιο του 2022, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές), παρουσίασαν ανεπαίσθητη μείωση κατά -0,5% περίπου σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021, λόγω του ότι η τελευταία μέρα του μήνα φέτος ήταν Κυριακή όπου τα καταστήματα ήταν κλειστά. Σε συγκρίσιμη βάση οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 1,5% περίπου σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021. Συνολικά για το επτάμηνο του 2022, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά +17% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό επτάμηνο.

Σε αναπτυξιακή πορεία παρέμεινε η Παπουτσάνης το α' εξάμηνο του 2022. Αναλυτικά, στα αποτελέσματα της Παπουτσάνης καταγράφεται σημαντική αύξηση κατά 39% στον κύκλο εργασιών κατά το Α' Εξάμηνο του 2022. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 3,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 3,0 το Α' Εξάμηνο του 2021. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 2,5 εκατ. ευρώ και κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με το Α' Εξάμηνο του 2021. Παράλληλα, σημειώθηκε αύξηση κατά 54% στις εξαγωγές της εταιρίας Παπουτσάνης που ανήλθαν σε 22,2 εκατ. ευρώ το Α' Εξάμηνο του 2022 και αντιπροσωπεύουν ποσοστό 66% του συνολικού κύκλου εργασιών.

H κίνηση των δεικτών

Έτσι, ο γενικός δείκτης εμφανίζει την Πέμπτη άνοδο 0,18% στις 871,78 μονάδες με τζίρο στα 22,38 εκατ. ευρώ, τον Large Cap οριακά στο 0,01% ενώ ο Mid Cap βρίσκεται σε άνοδο 0,17%.

Στους κλαδικούς δείκτες, Τηλεπικοινωνίες και Τρόφιμα ξεχωρίζουν με 1,39% και 1,36% αντίστοιχα, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζουν οι Τράπεζες και το Πετρέλαιο/Αέριο με 0,57% και 0,35% αντίστοιχα.

Στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα κέρδη γράφουν ο Ελλάκτωρ με 1,56% και η Coca Cola με 1,37% ενώ στον αντίποδα βρίσκονται ΕΥΔΑΠ με -1,91% και ΕΤΕ με -1%.

Στα ταμπλό ξεχωρίζουν ο SATO με κέρδη 18,18% και ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ με 6,57% ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται Λεβεντέρης με -9,23% αλλά και η ΒΙΟΤΕΡ με -9,09%.

Ανοδικά κινούνται 57 μετοχές, 41 πτωτικά και 17 παραμένουν αμετάβλητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπουτσάνης: Αύξηση 39% στον τζίρο α' εξαμήνου μέσω ξενοδοχειακής αγοράς

ΟΤΕ: Ισχυρή επίδοση στο β' τρίμηνο με αύξηση 7,2% στο προσαρμοσμένο EBITDA -Επενδύσεις άνω των €3 δισ. έως το 2027

Jumbo: Αύξηση 11% στις πωλήσεις 7μηνου - Ενίσχυση 3% τον Ιούλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider