Πετρέλαιο: Μικρή αύξηση της παραγωγής αποφάσισε ο ΟΠΕΚ - Δεν αναμένεται αντίκτυπος στις τιμές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Μικρή αύξηση της παραγωγής αποφάσισε ο ΟΠΕΚ - Δεν αναμένεται αντίκτυπος στις τιμές
Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να αυξήσουν τη συλλογική τους παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν σε μικρή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου την Τετάρτη μετά από εκκλήσεις των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων καταναλωτών για περισσότερη προσφορά, αλλά η συμβολική αυτή κίνηση, όπως είχε γράψει και το Insider.gr, αναμένεται ότι θα έχει ελάχιστο αντίκτυπο στις τιμές του αργού.

Ο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) ανταποκρίθηκε μερικώς στις εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πρόσφατα ειχε επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και είχε δηλώσει ότι ανέμενε το Ριάντ να συμβάλει στην ενίσχυση των παγκόσμιων προμηθειών. Ωστόσο, στο καρτέλ συμμετέχει και η Ρωσία, η οποία υποστηρίζεται από έναν συνασπισμό κρατών και η οποία σίγουρα προτιμά τις υψηλές τιμές.

Συμφωνία για αύξηση παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια

Ο ΟΠΕΚ πρέπει να συντονίσει ένα σχέδιο παραγωγής, το οποίο θα είναι μεταξύ άλλων υλοποιήσιμο (πολλά κράτη μέλη δεν εκπληρώνουν τους στόχους ποσοστώσεων που τους αναλογούν.

Την Τετάρτη, στην έκτη συνάντησή τους από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, στέλνοντας τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια, τα μέλη της ευρύτερης συμμαχίας (ΟΠΕΚ+) συμφώνησαν να αυξήσουν τη συλλογική τους παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Τον Ιούνιο, ο οργανισμός είχε συμφωνήσει να αυξήσει την παραγωγή κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Πριν από αυτό, ο ΟΠΕΚ+ έκανε μηνιαίες αυξήσεις κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα ως μέρος ενός σχεδίου για την αύξηση της παραγωγής στα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτή η συμφωνία λήγει τον Αύγουστο και ουσιατικά δεν υπάρχει κάποια επίσημη δέσμευση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες εκτινάχθηκαν στα ύψη καθώς χαλάρωσαν τα lockdown για τον Covid-19 και επανήλθε η οικονομική δραστηριότητα, έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη. Μετά από τα 115 δολάρια την άνοιξη, το Brent διαπραγματεύεται αυτή την ώρα (15:46 ώρα Ελλάδος) στα 102 δολάρια, σημειώνοντας μικρή άνοδο της τάξεως του 1,55%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Συνεδριάζει σήμερα ο ΟΠΕΚ – Μικρό καλάθι για πτώση των διεθνών τιμών

ΟΠΕΚ: Σε υψηλό 2 ετών η παραγωγή πετρελαίου για τον Ιούλιο - «Ψαλίδι» στις εκτιμήσεις για το πλεόνασμα του 2022

Ήπια κέρδη για το πετρέλαιο, πριν από τον ΟΠΕΚ+

gazzetta
gazzetta reader insider insider