Οι ευρωαγορές «λύγισαν» από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ευρωαγορές «λύγισαν» από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό
Η μεγαλύτερη πτώση στο χρηματιστήριο της Γερμανίας, εν μέσω των φόβων για την ενεργειακή κρίση στην ΕΕ.

Σημαντική πτώση κατέγραψαν για την Τετάρτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς φουντώνουν και πάλι οι ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία, ενώ στην Ευρώπη συνεχίζονται οι φόβοι για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Η Κομισιόν προειδοποίησε σήμερα για το ενδεχόμενο άμεσης διακοπής στην παροχή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά ακόμα και μέσα στον Ιούλιο λόγω του «πολέμου» των κυρώσεων για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, την ώρα που η Gazprom τα... μασάει για την επανέναρξη της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Οι ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση έφεραν το ευρώ στα να πέφτει κάτω από το όριο του ενός δολαρίου, με το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης να γράφει μεγάλες απώλειες από την αρχή του 2022.

Στο αρνητικό κλίμα ήρθαν να συμβάλλουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έφτασε σε υψηλό 41,5 ετών για τον Ιούνιο, «δείχνοντας» προς περισσότερο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed).

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 0,98% στις 412,95 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 διολίσθησε 0,97% στις 3.453 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 απώλεσε 0,75% στις 7.155 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έπεσε 1,17% στις 12.754 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 0,73% στις 6.000 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,91% στις 21.294 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έγραψε πτώση 0,91% στις 7.941 μονάδες.

Μάκρο

Στο 7,6% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Γερμανία τον Ιούνιο, λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, Destatis, την Τετάρτη. Το ποσοστό μειώθηκε από 7,9% τον Μάιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 38% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 12,7% την ίδια περίοδο.

Aναπάντεχη ανάπτυξη 0,5% πέτυχε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάιο, μετά την πτώση 0,2% του Απριλίου (αναθεωρημένη από πτώση 0,3%), διαψεύδοντας τις προσδοκίες για 0,1%. Οι επισκέψεις σε γενικούς ιατρούς αυξήθηκαν κατά 15% τον Μάιο στην Αγγλία, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στις υπηρεσίες. Η ισχύς στη δραστηριότητα στον κλάδο της υγείας υπερκαλύπτουν τα σημάδια ασθενέστερων δαπανών από τα νοικοκυριά. Οι καταναλωτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας και του λιανικού εμπορίου, μειώθηκαν κατά 0,1%. Τα νοικοκυριά ξόδεψαν λιγότερα στα καταστήματα και στις εξόδους τους, με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν μείωση 0,5% στο λιανικό εμπόριο και 5,3% συρρίκνωση σε αθλητισμό, διασκέδαση και ψυχαγωγικές δραστηριότητες τον Μάιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Άντεξε στις διεθνείς πιέσεις, ξεπερνώντας τις 800 μονάδες

Κομισιόν: Αντλεί 8 δισ. ευρώ από ομόλογα του NextGenerationEU

gazzetta
gazzetta reader insider insider