Το ευρώ έχασε την ισοτιμία με το δολάριο - Απώλειες 12% μέσα στο 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ευρώ έχασε την ισοτιμία με το δολάριο - Απώλειες 12% μέσα στο 2022
To κοινό νόμισμα των χωρών της Ευρωζώνης έφτασε να διαμορφώνεται πρόσκαιρα στο 1 ευρώ ανά 0,9998 δολάρια.

Τελευταία ενημέρωση: 16:33

Κάτω από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο βρέθηκε το ευρώ την Τετάρτη, με το κοινό νόμισμα των χωρών της Ευρωζώνης να έχει καταγράψει απώλειες 12% μέσα στο 2022.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, το μεσημέρι της Τετάρτης, το ευρώ βρέθηκε να πέφτει κάτω από το όριο του ενός δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται πρόσκαιρα στο 1 ευρώ ανά 0,9998 δολάρια, προτού σημειώσει μικρή άνοδο στα επίπεδα των 1,0039 δολαρίων ανά ευρώ.

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το κοινό νόμισμα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Βιλερουά ντε Γκαλό σημείωσε πως «η ισοτιμία 1 προς 1 μεταξύ ευρώ και δολαρίου δεν σημαίνει πως το ευρώ αδύναμο, αλλά ότι το δολάριο έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά».

Ο Γκαλό τόνισε ακόμα πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρακολουθεί στενά την ισοτιμία του ευρώ καθώς είναι σημαντική για τις τιμές. Τα πρόσφατα χαμηλά θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. «Είναι καλά νέα για την οικονομική δραστηριότητα, καθώς στηρίζει τους εξαγωγείς αλλά δυστυχώς αυξάνει λίγο τον πληθωρισμό», είπε ο Βιλερουά στο ραδιόφωνο France Info. «Η ισοτιμία δεν είναι κάτι που ορίζουμε, αλλά την παρακολουθούμε επειδή έχει σημασία για τον πληθωρισμό».

Τι λένε οι αναλυτές

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, το ενιαίο νόμισμα θα μπορούσε να δεχθεί νέα πίεση σύντομα, ιδιαίτερα καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τροφοδοτήσουν τις προσδοκίες για πιο επιθετικές κινήσεις της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed).

Η ζήτηση για assets-«ασφαλή καταφύγια» όπως το δολάριο είναι απίθανο να υποχωρήσει εν μέσω σκοτεινών προοπτικών για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η εικόνα στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ζοφερή, δεδομένων των φόβων ότι η διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική κρίση και να περιορίσει την ικανότητα της ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια, μια σημαντική υπονόμευση για το νόμισμα.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες διάσπασης κάτω από την ισοτιμία είναι υψηλότερες από μια υλική ανάκαμψη», έγραψαν οι αναλυτές της ING Bank σε σημείωμα τους.

Η Nomura, η UBS και η BCA βλέπουν το ευρώ να πέφτει έως και στα 0,90 δολάρια μέχρι το χειμώνα στο δυσμενέστερο σενάριο. Έχει ήδη υποχωρήσει σχεδόν 12% έναντι του αμερικανικού νομίσματος φέτος.

Τεχνικά, όπως τονίζουν οι αναλύσεις, οι πτωτικές ενδείξεις δείχνουν ότι η κίνηση κάτω από την ισοτιμία παραμένει η βασική περίπτωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακριβό δολάριο, αδύναμο ευρώ: Πώς η ελληνική οικονομία γίνεται η πιο ευάλωτη στην ΕΕ

Ευρώ: Δεν απέφυγε οριστικά το 1 προς 1 με το δολάριο - Θα πέσει κάτω και από αυτό, λένε αναλυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider