Κομισιόν: Ακόμα και εντός του Ιούλιου η πλήρης διακοπή στην παροχή του ρωσικού αερίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Ακόμα και εντός του Ιούλιου η πλήρης διακοπή στην παροχή του ρωσικού αερίου
«Με τη λήψη δράσεων τώρα, μειώνουμε τον αντίκτυπο της απότομης διακοπής παροχής του αερίου κατά 1/3» το μήνυμα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σχέδιο για το ενδεχόμενο άμεσης διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και εντός του Ιουλίου, καταρτίζει η Κομισιόν, σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα συζητηθεί στις 20 Ιουλίου.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, στο κείμενο γίνεται λόγος για άμεση διακοπή των ροών αερίου από τη Μόσχα στην ευρωπαϊκή αγορά, με την Κομισιόν να ετοιμάζεται να προτείνει επιπλέον μέτρα στα κράτη μέλη της ΕΕ ώστε να εξετάσουν τη μείωση της κατανάλωσης αερίου και να μειώσουν τα μελλοντικά κόστη για επιχειρήσεις και καταναλωτές.

«Με τη λήψη δράσεων τώρα, μειώνουμε τον αντίκτυπο της απότομης διακοπής παροχής του αερίου κατά 1/3» σημειώνεται στο προσχέδιο, με το τελικό κείμενο να είναι ανοιχτό σε αλλαγές.

Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν έχει ανακοινώσει έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 26 Ιουλίου.

Η προσοχή στα αποθεματικά για τον χειμώνα

Το κείμενο συνεχίζει αναφέροντας πως «ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμης πλήρους διακοπής, η προληπτική δράση σε επίπεδο ΕΕ σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του γεμίσματος των αποθεματικών θα μείωνε την πιθανότητα για μια περισσότερη επίπονη μείωση της ζήτησης ενόψει του χειμώνα».

Λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και του στόχου της ΕΕ για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Μόσχα, η Κομισιόν έχει θέσει στόχο για κάλυψη των αποθεματικών φυσικού αερίου στο 80% της συνολικής χωρητικότητας που έχει η Ένωση μέχρι τον Νοέμβριο.

Στο ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των ροών αερίου από τη Ρωσία μέσα στον Ιούλιο, η πληρότητα των ευρωπαϊκών αποθεματικών αερίου θα μπορούσε να βρίσκεται στο 65% με 71%, σύμφωνα με το προσχέδιο. Σε περίπτωση που η πλήρης διακοπής παροχής του ρωσικού αερίου θα σημειωνόταν τον Οκτώβριο, το κενό θα ήταν μικρότερο αλλά θα υπήρχε λιγότερος χρόνος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, μετέδωσε το Blooomberg.

Σημειώνεται πως οι συνολικές ροές αερίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ είναι κάτω από το 30% του μέσου όρου που βρίσκονταν την περίοδο από το 2016 έως το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Παραμένουν στα ύψη οι τιμές στην Ευρώπη, εν αναμονή του Nord Stream - Πάνω από τα 180 ευρώ η μεγαβατώρα

Ευρώ: Δεν απέφυγε οριστικά το 1 προς 1 με το δολάριο - Θα πέσει κάτω και από αυτό, λένε αναλυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider