Πετρέλαιο: Ξανά κάτω από τα 100 δολάρια - «Βουτιά» 7%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ξανά κάτω από τα 100 δολάρια - «Βουτιά» 7%
Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με την τιμή του «μαύρου» χρυσού να υποχωρεί και πάλι κάτω από τα 100 δολάρια.

Τελευταία Ενημέρωση 20:46

Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με την τιμή του «μαύρου» χρυσού να υποχωρεί και πάλι κάτω από τα 100 δολάρια, εξαιτίας του ισχυρού δολαρίου και των ανησυχιών για τους περιορισμούς κατά της Covid -19 στην Κίνα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της ζήτησης ενέργειας.

Το WTI, παραδόσεως Αυγούστου, υποχωρεί 7,5% στα 96,3 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ το Brent Σεπτεμβρίου σημειώνει πτώση 6,6% στα 99,9 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο.

Οι φόβοι για ύφεση επιβαρύνουν τις μετοχές και τα εμπορεύματα, σύμφωνα με αναλυτές, ενώ τα αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού στη Σαγκάη ασκούν πίεση στο αργό, προκαλώντας φόβους για νέα lockdown.

Παράλληλα, η ενίσχυση του δολαρίου, με το ευρώ να υποχωρεί στην ισοτιμία με το νόμισμα των ΗΠΑ, θεωρείται αρνητικό για τις τιμές των εμπορευμάτων, καθώς τα καθιστά πιο ακριβά.

Ο OPEC διατήρησε αμετάβλητη στα 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την εκτίμησή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2022, προειδοποιώντας ότι οι προκλήσεις στην αγορά θα συνεχιστούν και το 2023. Στη μηνιαία έκθεσή του, ο OPEC ανέφερε ότι αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμηση για τη ζήτηση του α' τριμήνου, ωστόσο μείωσε τη ζήτηση για το δεύτερο τρίμηνο λόγω του «ξεσπάσματος της COVID-19 στην Κίνα και των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων».

Στο ίδιο κλίμα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προειδοποίησε πως η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που «τρέχει» με ταχείς ρυθμούς, ειδικότερα από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη το επόμενο χρονικό διάστημα, ειδικότερα για την Ευρώπη. Μιλώντας σε ενεργειακό φόρου στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, τόνισε πως «ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί τόσο μεγάλη ενεργειακή κρίση, ως προς το εύρος της και της συνθετότητάς της. Και ενδέχεται να μην έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα της κρίσης, που επηρεάζει όλο τον κόσμο».

Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν πρόκειται να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία στο τέλος της εβδομάδας. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι Σαουδάραβες μπορεί να είναι έτοιμοι να χαλαρώσουν κάπως τις στρόφιγγες, ωστόσο η επίσκεψη δεν αναμένεται να προκαλέσει σημαντική αλλαγή στις προοπτικές της προσφοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΠΟΥ: Η Covid-19 παραμένει παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη

Βρετανία: Το αεροδρόμιο Χίθροου βάζει πλαφόν στους επιβάτες ημερησίως

Ισπανία: Έκτακτος φόρος στις τράπεζες από τον Σάντσεθ, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider