Bloomberg: Οι επενδυτές δεν βλέπουν με καλό μάτι την πιθανότητα πρόωρων εκλογών στη Βρετανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Οι επενδυτές δεν βλέπουν με καλό μάτι την πιθανότητα πρόωρων εκλογών στη Βρετανία
Το χάος της διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο «ραντάρ» των παραγόντων της αγοράς.

Η αδιαφορία των βρετανικών αγορών για την ανατροπή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να αλλάξει αστραπιαία, αναφέρει το Bloomberg.

Η αποπομπή του Τζόνσον αύξησε τις πιθανότητες για πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με αναλυτές στρατηγικής της αγοράς των NatWest Markets, Citigroup και Mizuho International. Σύμφωνα με αυτούς, ανοίγει η πόρτα σε ένα ξεφάντωμα δαπανών για να παραπλανηθούν οι ψηφοφόροι πριν κατευθυνθούν στις κάλπες, αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική αν το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα έρθει στην εξουσία, να συνεχίσει την ίδια τακτική.

Αυτό θα επηρέαζε τα πάντα, από την φορολογία, και την πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒΟΕ) μέχρι τη λίρα, τα ομόλογα και τις χρηματιστηριακές αγορές. Επίσης θα επανέφερε προηγούμενους κινδύνους, όπως μια άλλη ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Ενώ υπάρχουν ακόμη πολλά «αν και ίσως», οι εκλογές ήδη «φιλτράρονται» στα μυαλά των επενδυτών.

«Η προοπτική των ίδιων των εκλογών θα ήταν αναμφισβήτητα αρνητική για το νόμισμα, καθώς ο ευρύτερος πολιτικός κίνδυνος κλιμακώνεται», ανέφεραν οι αναλυτές του NatWest, συμπεριλαμβανομένου της Imogen Bachra. «Οι πρόωρες εκλογές και μια πιθανώς μεγαλύτερη από την αναμενόμενη δημοσιονομική χαλάρωση, αυξάνουν τους κινδύνους της BOE να δράσει πιο «δυναμικά» το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και οι αποδόσεις των ομολόγων μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας αυξάνονται».

Μετά από τρία καταιγιστικά χρόνια στην εξουσία, η βασιλεία του Τζόνσον φαίνεται να έχει λήξει χαοτικά μετά τη μαζική παραίτηση μελών της κυβέρνησής του την περασμένη εβδομάδα. Το Συντηρητικό Κόμμα καταρτίζει επειγόντως σχέδια για μια ταχύτατη διαδικασία, για την επιλογή του διαδόχου του αυτό το καλοκαίρι.

Οι επόμενες εκλογές ήταν προγραμματισμένες το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 και ο διάδοχος του Τζόνσον δεν θα υποχρεωθεί να επιστρέψει στις κάλπες νωρίτερα από αυτό. Ωστόσο, μπορεί να μπει στον πειρασμό να επωφεληθεί από οποιοδήποτε πολιτικό «μήνα του μέλιτος» τους πρώτους μήνες της θητείας του, με την ελπίδα να κλειδώσει άλλα πέντε χρόνια εξουσίας, με νωπή λαϊκή εντολή.

Αυτή η προοπτική έχει ήδη οδηγήσει την ομάδα της NatWest να αλλάξει τις προβλέψεις της BOE, αναμένοντας ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων και πιο αργό πρόγραμμα πώλησης ομολόγων δεδομένης της προοπτικής μεγαλύτερων κρατικών δαπανών. Επίσης αναθεώρησαν τον στόχο απόδοσης του 10ετούς ομολόγου για το τέλος του έτους στο 2,25%.

Οι αποδόσεις έχουν ήδη εκτιναχθεί, για να φτάσουν την περασμένη εβδομάδα κοντά σε αυτό το επίπεδο. Παράλληλα, η κούρσα για την ηγεσία θερμαίνεται, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του την Παρασκευή.

«Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη ποιος θα είναι ο υπουργός Οικονομικών και ποια θα είναι η προσέγγισή του/της στη δημοσιονομική πολιτική: Θα τη σφίξει, θα τη χαλαρώσει, θα ανησυχεί περισσότερο για την επιστροφή της εκλογικής υποστήριξης μέσω φορολογικών περικοπών και δωρεών;» είπε ο Στιούαρτ Κόουλ, επικεφαλής μακροοικονομικός οικονομολόγος στην Equiti Capital, προσθέτοντας ότι δεν θα εκπλαγεί αν γίνουν εκλογές το 2023.

Για τη χρηματιστηριακή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, οι εταιρείες που εστιάζουν στην εγχώρια αγορά πιθανότατα να λάβουν ώθηση, εάν ένας νέος πρωθυπουργός εγείρει ερωτηματικά σχετικά με την προγραμματισμένη για το 2023 αύξηση του εταιρικού φόρου. Ο δείκτης FTSE 250 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης της Βρετανίας έχει υποχωρήσει περίπου 20% το 2022.

Πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την BOE και η ισχυρότερη λίρα, θα μπορούσαν να αποδειχθούν αρνητικές για τον FTSE 100, όπου περίπου το 75% των πωλήσεων των εταιρειών πραγματοποιείται στο εξωτερικό. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα έβλαπτε επίσης τους καταναλωτές και ως εκ τούτου τις μετοχές εταιρειών λιανικής όπως η Next και η Marks & Spencer.

«Η πολιτική αβεβαιότητα έρχεται σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη προς τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ήδη σε κάμψη - αυτό μπορεί να φανεί στις χαμηλότερες αποτιμήσεις εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου, σε σχέση με πολλές περιπτώσεις ανάλογων εταιρειών του εξωτερικού», δήλωσε ο Gabriele Foa, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Algebris Investments.

Ενώ οι αυξήσεις επιτοκίων θα διεύρυναν τα περιθώρια κέρδους σε δανειστές όπως η Lloyds και η NatWest, οι τραπεζικές μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να παραμείνουν υπό πίεση δεδομένου ότι η χώρα αντιμετωπίζει ύφεση. Οι επενδυτές σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η Centrica και η Shell θα παρακολουθούν στενά τις πιέσεις για αύξηση των φόρων στον κλάδο.

Όσον αφορά τον ευρύτερο εμπορικό και πολιτικό κίνδυνο, ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν τη δυνατότητα για βελτιωμένη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Τζόνσον είχε προτείνει νομοθεσία που θα έδινε στη Βρετανία τη δυνατότητα να τροποποιήσει μονομερώς τη διευθέτηση για τη Βόρεια Ιρλανδία (μετά το Brexit), διακινδυνεύοντας έναν εμπορικό πόλεμο με τις Βρυξέλλες. Από την άλλη πλευρά, η νέα εκλογή ηγεσίας θα μπορούσε να άρει τον υπαρξιακό κίνδυνο της απόσχισης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένης της αντίθεσης των Συντηρητικών σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

«Βλέπουμε την αλλαγή στην ηγεσία ως οριακά θετική για τη στερλίνα, μέσω της αυξημένης πιθανότητας δημοσιονομικής στήριξης και, μεσοπρόθεσμα, ενός χαμηλότερου πήχη για καλύτερες σχέσεις με την ΕΕ», δήλωσε ο Shreyas Gopal, στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank. Ωστόσο, οποιοσδήποτε υποψήφιος για την ηγεσία «που δείχνει προθυμία να πάει στις κάλπες, θα θεωρηθεί ως ο πιο αρνητικός για τη στερλίνα, δεδομένης της πρόσθετης αβεβαιότητας που θα εισήγαγε».

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί πιθανοί υποψήφιοι και είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε ποιες μπορεί να είναι οι απόψεις του νικητή. Ορισμένοι αναλυτές είναι δύσπιστοι ότι ένας νέος ηγέτης θα διακινδυνεύσει να πάει στις κάλπες, καθώς οι «Τόρις» εξακολουθούν να έχουν άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης που θα κληρονομήσει ο διάδοχος του Τζόνσον, θα ήταν μεγάλος κίνδυνος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Πυρά των Εργατικών στον Τζόνσον για συνομιλίες του με πρώην πράκτορα της KGB

Βρετανία: Η επόμενη ημέρα της παραίτησης Τζόνσον

Βρετανία: Χαντ και Τζάβιντ ανακοίνωσαν την υποψηφιότητα τους για την ηγεσία των Συντηρητικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider