Ο φόβος της ύφεσης φέρνει απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο φόβος της ύφεσης φέρνει απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
«Μάζεψαν» οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να «βγάλουν αντίδραση» παρά το βάρος της ανησυχίας για μια επερχόμενη ύφεση, η οποία δείχνει να κυριαρχεί διεθνώς.  

Τελευταία ενημέρωση 16.26

Αρνητικά πρόσημα καταγράφονται την Πέμπτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την αρχική προσπάθεια των δεικτών για αντίδραση, καθώς ο φόβος για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία για μια επερχόμενη ύφεση κερδίζει συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές.

Το χθεσινό κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Wall Street έδειξε την νευρικότητα, με τους δείκτες να χάνουν τα κέρδη που σημείωναν νωρίτερα, ενώ μεικτό ήταν και το επενδυτικό κλίμα στην Ασία, λίγο πριν την έναρξη των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών βρίσκεται ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του, καθώς είναι ευρέως διαδεδομένη η προσδοκία πως μια τέτοια επιθετική κίνηση αύξησης του κόστους του χρήματος δεν μπορεί παρά να ρίξει την οικονομία σε ύφεση. Σε αυτό το πλαίσιο, και προσπαθώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες, μήνυμα για το ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να αντέξει της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής έστειλε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed), Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στο Κογκρέσο, κατά την πρώτη από τις δύο μέρες κατάθεσης του στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων.

Ωστόσο, η αντίδραση των διεθνών αγορών μετά τις δηλώσεις Πάουελ δεν ήταν θετική.

Έτσι, την Πέμπτη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,55% στις 403,51 μονάδες, και ο Eurostoxx 50 χάνει 0,47% στις 3.448,29 μονάδες.

Στις επιμέρους αγορές, ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση 1,1% στις 12.999 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο χάνει 0,53% στις 7.051 μονάδες, και στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί κατά 0,33% στις 5.897 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,18% στις 21.748 μονάδες και ο IBEX 35 της Μαδρίτης, διολισθαίνει 0,36% στις 8.116 μονάδες.

Μάκρο

Ισχυρή επιδείνωση εμφάνισε η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, υποχωρώντας σε χαμηλό 16 μηνών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον PMI της S&P Global. Η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε σημαντικά, με ισχυρή μείωση στις υπηρεσίες που απευθύνονται στους καταναλωτές. Ειδικότερα, ο σύνθετος PMI της S&P Global μειώθηκε στις 51,9 μονάδες τον Ιούνιο από τις 54,8 τον Μάιο. Ενώ το μέγεθος υποδηλώνει διεύρυνση της δραστηριότητας για 16ο διαδοχικό μήνα, ο ρυθμός ανάπτυξης μετριάστηκε. Στα επιμέρους στοιχεία, οι μέσες χρεώσεις για αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκαν και πάλι απότομα τον Ιούνιο. Οι εταιρείες μείωσαν επίσης τις επιχειρηματικές τους προσδοκίες για την παραγωγή το επόμενο έτος στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020, δήλωσε η S&P Global.

Αύξηση κατέγραψε τον Ιούνιο το κλίμα στον μεταποιητικό κλάδο της Γαλλίας, παρά την αύξηση στις τιμές ενέργειας και την αβεβαιότητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, το μεταποιητικό κλίμα διαμορφώθηκε στις 108 μονάδες σε μηνιαίο επίπεδο, από τις 106 τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Insee. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για 106 μονάδες.

Η εικόνα στην Ασία

Μεικτή ήταν η εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη Nikkei 225 στο Τόκιο να κερδίζει οριακά 0,08%, στο Σύδνεϋ o S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,31%, ενώ στη Ν. Κορέα ο KOSPI υποχώρησε 1,22%. Στην Κίνα, οι Shanghai και SZSE Component κέρδισαν 1,62% και 2,08% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Αυξημένη η εμπιστοσύνη στον μεταποιητικό κλάδο τον Ιούνιο

Πάουελ (Fed): Η οικονομία μπορεί να αντέξει τη «σφιχτή» νομισματική πολιτική - Πιθανή η ύφεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider