Η τουρκική λίρα κοντά στη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων 3 μηνών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η τουρκική λίρα κοντά στη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων 3 μηνών
Τα 5ετη ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) για τη χρεοκοπία της Τουρκίας έφτασαν τις 790 μονάδες βάσης, σε υψηλό 14 ετών.

Προς το κλείσιμο της χειρότερης εβδομάδας των τελευταίων 3 μηνών κινείται η τουρκική λίρα, με το νόμισμα της γείτονος χώρας να έχει δεχθεί τις τελευταίες μέρες πιέσεις από την πρόθεση της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίσει με την πολιτική μείωσης των βασικών επιτοκίων της Τουρκίας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), η τουρκική λίρα κερδίζει οριακά έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στις 16,995 λίρες ανά 1 δολάριο. Νωρίτερα, το τουρκικό νόμισμα έφτασε να χάνει έως και 1%, αγγίζοντας απώλειες 4,6% σε επίπεδο εβδομάδας, κοντά σε χαμηλό 3 μηνών, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σημειώνεται πως το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και για την ενίσχυση της λίρας, που όμως δεν φαίνεται να πείθουν τις αγορές, σύμφωνα με το Reuters.

Το τουρκικό ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων τα οποία θα έχουν σαν στόχο να ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά να κρατήσουν τις αποταμιεύσεις τους στο εθνικό νόμισμα.

Ακόμα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υποχρεώνει τις τράπεζες να κρατούν επιπλέον ομόλογα σε λίρα για τις καταθέσεις τους σε ξένο συνάλλαγμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα 5ετη ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) για τη χρεοκοπία της Τουρκίας έφτασαν τις 790 μονάδες βάσης, σε υψηλό 14 ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωβαρόμετρο: Υπέρ του ευρώ τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν το έχουν ακόμη υιοθετήσει

gazzetta
gazzetta reader insider insider