Σε ιστορικά υψηλά η ισοτιμία τουρκικής λίρας - δολαρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ιστορικά υψηλά η ισοτιμία τουρκικής λίρας - δολαρίου
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται την Παρασκευή η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το αμερικανικό δολάρια, στον απόηχο της εκτόξευσης του πληθωρισμού της γειτονικής χώρας στο 73,5% τον Μάιο.

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται την Παρασκευή η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το αμερικανικό δολάρια, στον απόηχο της εκτόξευσης του πληθωρισμού της γειτονικής χώρας στο 73,5% τον Μάιο.

Πιο συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία λίρας-δολαρίου διαμορφωνόταν στις 16,507 λίρες/δολάριο, ξεπερνώντας ακόμα και τα επίπεδα που είχε πιάσει στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν είχε φτάσει μία «ανάσα» από το φράγμα των 16,5 λιρών.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας, ο πληθωρισμός τον Μάιο επιταχύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1998, σημειώνοντας αύξηση από το 70% του Απριλίου, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg τον τοποθετούσαν κατά μέσο όρο στο 74,7%.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο σχεδόν 3%. Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί την επίδραση ευμετάβλητων στοιχείων όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, εκτοξεύτηκε στο 56%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider