Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο -Χάθηκαν οι 850 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο -Χάθηκαν οι 850 μονάδες
Υποκύπτει στις πιέσεις των πωλητών το Χρηματιστήριο Αθηνών, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που έχουν παραδοθεί σε ρευστοποιήσεις, καθώς οι επενδυτές εκδηλώνουν έντονη αποστροφή προς το ρίσκο εξαιτίας της ανησυχίας τους για τον πληθωρισμό και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:43

Υποκύπτει στις πιέσεις των πωλητών το Χρηματιστήριο Αθηνών, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που έχουν παραδοθεί σε ρευστοποιήσεις, καθώς οι επενδυτές εκδηλώνουν έντονη αποστροφή προς το ρίσκο εξαιτίας της ανησυχίας τους για τον πληθωρισμό και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Επίσης των ενδιαφέρον των επενδυτών και των traders βρίσκεται τόσο στα εταιρικά αποτελέσματα όσο και στην αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται σήμερα το βράδυ.

Η Société Générale αναμένει να υπάρξουν δύο προσθήκες ελληνικών μετοχών και μία διαγραφή από το δείκτη MSCI EM. Σύμφωνα με το γαλλικό οίκο, από το δείκτη αναμένεται να διαγραφεί η μετοχή της Jumbo, ενώ από την άλλη, αναμένεται να προστεθούν οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos. Η Société Générale εκτιμά πως η διαγραφή της Jumbo είναι λιγότερο πιθανή «delete close», ενώ οι προσθήκες των τίτλων της Εθνικής και της Mytilineos έχουν υψηλές πιθανότητες, «add», ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο προσθήκης στον δείκτη της μετοχής των ΕΛΠΕ (λιγότερο πιθανή).

Από την άλλη, η Morgan Stanley διατηρεί χαμηλές πιθανότητες για ένταξη της Εθνικής Τράπεζας αλλά και για διαγραφή της Jumbo.

Στο ταμπλό

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,03% στις 844,56 μονάδες, με τον τζίρο στα 79,39 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 2,03% στις 2.030 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 4,43% στις 545,85 μονάδες, με την Πειραιώς στο -4,36%, την ΕΤΕ στο -4,8%, την Eurobank στο -3,9% και την Alpha Bank στο -4,5%.

Η αρνητική τάση είναι έκδηλη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 να καταγράφει πτώση άνω του 1,5%. Η παραμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κοντά στα υψηλά τεσσάρων δεκαετιών δημιούργησε φόβους για επιθετικότερες αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, ενώ η προσοχή παραμένει στραμμένη στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Πτώση 3,85% σημειώνει η μετοχή του Τιτάνα, παρά το δυνατό ξεκίνημα που σημείωσαν τα οικονομικά του μεγέθη στο έτος με αύξηση του τζίρου κατά 22,6% στο α' τρίμηνο. Στο -2,36% κινείται η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Θετικός πρωταγωνιστής η Coca Cola που στο +4,87% συγκρατεί την πτώση του 25αρη.

Να σημειωθεί, πως την Τετάρτη ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 0,21% και έκλεισε στις 862,66 μονάδες, με τη μεσοπρόθεσμη τάση να είναι πτωτική με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 889,26 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 850 και 840 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 880 και 890 μονάδες.

Στα αποτελέσματα, η Πειραιώς εμφάνισε βασικά λειτουργικά κέρδη 93 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 6%. Συγκεκριμένα, θετικές τάσεις σε όλες τις βασικές γραμμές παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς στο α' τρίμηνο του 2022, με ισχυρά καθαρά κέρδη και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 6% που επιβεβαιώνει τον στόχο του 2022. Ο όμιλος εμφανίζει καθαρά κέρδη 521 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2022, από ζημία 404 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Το προ φόρων αποτέλεσμα το α' τρίμηνο 2022 διαμορφώθηκε σε κέρδη 542 εκατ. ευρώ, ενώ το προ φόρων αποτέλεσμα σε επαναλαμβανόμενη βάση ανήλθε σε κέρδος 416 εκατ. ευρώ. Τα βασικά λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 93 εκατ. ευρώ συνέπεια της δραστικής βελτίωσης των καθαρών εσόδων από προμήθειες, των λειτουργικών εξόδων και των εξόδων προβλέψεων. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 286 εκατ. ευρώ το 1ο 3μηνο 2022, μειωμένα κατά 22% ετησίως και κατά 10% τριμηνιαίως, κυρίως λόγω της απώλειας εσόδων από τόκους δανείων NPE. Τα καθαρά έσοδα από τόκους, εξαιρουμένων των διαφυγόντων εσόδων από τα NPEs, ανήλθαν σε €246 εκατ. το 1ο 3μηνο 2022, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 11%, με συμβολή της επέκτασης του χαρτοφυλακίου δανείων και του υψηλότερου χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος, ενώ το χαμηλό κόστος καταθέσεων αντιστάθμισε το υψηλότερο κόστος υπηρεσιών.

Παράλληλα, ως προς τον ΟΤΕ οι θετικές επιδόσεις του 2021 συνεχίστηκαν και το πρώτο τρίμηνο του 2022, με τους κυριότερους λειτουργικούς και οικονομικούς δείκτες να ενισχύονται. Η μετοχή του ξεχωρίζει θετικά στο ταμπλό με μικρά κέρδη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα έσοδα του Ομίλου εμφάνισαν αύξηση 4,7% και το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) ενισχύθηκε 8% χάρη στην ευνοϊκή βάση σύγκρισης και τις έκτακτες προσαρμογές στη Ρουμανία.

Επίσης, άλλος ένας ακόμη ισχυρός όμιλος που ανακοίνωσε ένα θετικό σετ αποτελεσμάτων ήταν και η Titan. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου αυξήθηκε κατά 22,6% στο α' τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε 454,6 εκατ. ευρώ, χάρη αφενός στα υψηλότερα επίπεδα τιμών σε όλα τα προϊόντα σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης και αφετέρου στη σταθερή ζήτηση.

Παράλληλα, στα αποτελέσματα α' τριμήνου καταγράφεται μείωση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 9,7εκατ. ευρώ σε 46,4 εκατ. ευρώ, καθώς οι αυξήσεις τιμών αντισταθμίζουν σταδιακά τα υψηλά κόστη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider